Over ons
Bij het Wederopbouw Museum vind je alles over de wederopbouwkunst in Rotterdam. Kunst die na het bombardement in 1940 in de hele stad werd gemaakt. Op straat of aan gevels, maar even zo vaak in gebouwen. Het museum toont verhalen van deze enorme collectie. Online en op verschillende locaties met activiteiten waar je de verhalen over de wederopbouw en kunst kunt ontdekken en ervaren.
Een echt Rotterdams museum
Wat de grachtengordel is voor Amsterdam, is de wederopbouw voor Rotterdam. De wederopbouw en voorafgaand het bombardement zijn cruciaal voor de geschiedenis van de stad. Maar ook nog even actueel en hoopgevend. Dankzij die wederopbouw barst de stad van wederopbouwkunst, bedoeld om te herdenken en het stadsbeeld te verfraaien. Gemaakt door veelal Rotterdamse kunstenaars. Van Overschie tot Pendrecht en van Hoogvliet tot Kralingen, overal in Rotterdam is kunst te vinden. Op straat of aan gevels, maar even zo vaak in gebouwen. Soms bemind, soms vergeten of nog erger: verdwenen.
Het idee
Toen Verhalenhuis Belvédère een tentoonstelling maakte samen met de kinderen van enkele wederopbouwkunstenaars realiseerden zij zich dat deze kunst kwetsbaar is. Dat de verhalen van deze periode dreigen te verdwijnen. Terwijl Rotterdammers met een vluchtverleden juist hoop kunnen putten uit deze kunst en de verhalen. En waar Rotterdammers die de kunst geplaatst hebben zien worden, de herkenbaarheid koestert. Of waar de gehaaste Rotterdammer er elke dag aan voorbij loopt tot een kunstwerk er niet meer is en de leegte ervaart. Waarom was dat beeld eigenlijk daar? Wat betekende het?
Het idee rees om deze verhalen te bundelen, voorgoed vast te leggen en programma rondom de kunst te maken. Want Rotterdam is een groot openlucht museum met tastbare kunstschatten die samen het verhaal van Rotterdam vertellen.
Samenwerking
Platform Wederopbouw Rotterdam werd benaderd en omarmde het idee. Op initiatief van Siebe Thissen, als voormalig hoofd Beeldende Kunst en Openbare Ruimte bij CBK Rotterdam, werden locaties met een grote wederopbouwkunstcollectie benaderd. Central Post, Erasmus Universiteit Rotterdam, ss Rotterdam en de Doelen sloten zich aan. Inmiddels heeft ook het Erasmus MC zich bij het museum gevoegd. Stichting Richting van Rob de Moes en Kees van Buren startten parallel een documentaireserie over de kunst: Nooit Geweten! CBK Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam werkten mee. En zo kreeg alles langzaam meer vorm. Dankzij de subsidies van 100 jaar Volkskracht Awards, Cultuurfonds en de Gemeente Rotterdam konden we gaan bouwen. De website Wederopbouw Museum is een begin van een beeldend verhaal dat zich niet alleen online maar ook op verschillende tijden en plaatsen in de stad afspeelt. Het Wederopbouw Museum zet de (wederopbouw)kunst in de spotlights.
Organisatie
Wederopbouw Museum team
- Annemiek Baljon (SPWR)
- Paul Groenendijk (SPWR)
- Inge Hagenbeuk (SPWR)
- Marlies Lageweg (SPWR)
- Stijn Kemper (Verhalenhuis Belvédère)
- Sandra Smets (kunsthistoricus)
- Siebe Thissen (historicus)
- Kees van Buren (Stichting Richting)
Meewerkende locaties
- Central Post
- de Doelen
- Erasmus MC
- Erasmus Universiteit Rotterdam
- ss Rotterdam
- Verhalenhuis Belvédère
Beheer website
De website Wederopbouw Museum valt onder het beheer van Platform Wederopbouw Rotterdam.
Financiële ondersteuning
- Stichting Bevordering van Volkskracht
- Cultuurfonds
- Gemeente Rotterdam bureau Monumenten & Cultuurhistorie
Partners
- Gemeente Rotterdam (bureau Binnenstad en bureau Monumenten & Cultuurhistorie)
- BKOR/CBK Rotterdam
- Gebouw de Heuvel
- Museum Rotterdam
- Open Rotterdam
- Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Stadsarchief Rotterdam