Sculptuur
Oui!
De betonnen sculptuur Sylvette staat sinds 1970 in de stad. Na veel vijven en zessen is het zeven meter hoge kunstwerk naar een tekening van Picasso door de Noorse beeldhouwer Nesjar gemaakt.
Trots, voornaam en eenzaam. Een vorstin
Kunstenares Charlotte van Pallandt (1898-1997) is in Rotterdam vooral bekend van haar beeld Wilhelmina in het Park.
Altijd in de clinch met ambtenaren
Loeki Metz (1918-2004) was een kunstenaar die zich gespecialiseerd had in het maken van penningen. Ze hekelde het modernisme en maakte meerdere beelden en reliëfs in Rotterdam.
Een beeld van een vrouw
Beeldhouwster Nel Klaassen (1906-1989) behoorde tot de meest gewilde en productieve monumentale kunstenaars van de jaren veertig en vijftig. In Rotterdam is veel van haar werk terug te vinden.
De prehistorische oase van de Erasmus Universiteit
De eieren van Hans Petri (1919-1996) die eigenlijk zwerfkeien verbeeldden, lagen voor de Erasmus Universiteit, maar zijn inmiddels verdwenen.
De ongecompliceerde kunst van Ru de Gier
Ru de Gier (Rotterdam, 1921 - 2004) was een kunstenaar die vooral figuratieve kunst maakte. In de wederopbouw maakte hij veel plastieken voor scholen. Veel is verdwenen en van een werk is zelfs onbekend hoe het heet.
Ook giraffen horen prima thuis in de haven
De kunstenaar Kees Timmer (1903- 1978) maakte graag voorstellingen van dieren. Van figuratieve wandschilderingen tot steeds grafischer draadplastieken. Bekend is zijn Phoenix en mozaïek aan de gevel van het politiebureau aan de Hudsonstraat.
Joan Bakker en de leerschool op 24 meter hoogte
De beeldhouwer Joan Bakker (1919-1999) kreeg pas na het Bevrijdingsmonument in Vreewijk uit 1950 meerdere opdrachten. In Rotterdam vind je verrassend veel sculpturen en gevelkunst van zijn hand.
Met de zweep van de honger
Huib Noorlander (1928 - 2004) was een beeldhouwer wiens werk door de hele stad te bewonderen is. Van het Lezend Meisje op de Lijnbaan tot Ketelbinkie op Katendrecht.
De Vallende Ruiter - Gran Miracolo
Het beeld van Marino Marini Gran Miracolo ook wel De Vallende Ruiter genaamd, is een verzetsmonument voor WOII. Het ruim twee meter hoge beeld bestond al en is een tweede bronzen afgietsel.
Belichaamde Eenheid
De uitbreiding van Unilever kreeg in 1963 een kunstwerk voor de hoofdentree. Het bronzen plastiek De Belichaamde Eenheid van Wessel Couzijn (1912 - 1984) is na verhuizing van het hoofdkantoor meeverhuisd naar het Weena. Blijft het nu waar het is?
- 1
- 2