• Artikelen

Erasmus Universiteit

Lees meer over deze bijzondere museumlocatie aan de Burgemeester Oudlaan. De universiteit is behalve een internationale leeromgeving een echt kunstwalhalla.

Erasmus Universiteit

De entree van de EUR heeft een tegelmozaïek van Karel Appel.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2023

Het gebouw

Op 19 mei 1970 werd de nieuwbouw van de Erasmus Universiteit (toen nog Economische Hogeschool) officieel geopend. Meerdere gebouwen waren al sinds september 1968 in gebruik. Campus Woudestein werd ontworpen door architectenbureau Cornelis Elffers, A. van der Heyden, C. Hoogeveen. De brutalistische gebouwen zijn fraaie staaltjes wederopbouwarchitectuur en sinds 2006 gemeentelijk monument.

Erasmus Universiteit

De verdwenen zwerfkeien van Hans Petri in volle glorie voor de Erasmus Universiteit.

Fototechnische dienst, Stadsarchief Rotterdam, 1976-1978

Kunstcollectie

Beeldende kunst heeft op campus Woudestein altijd een belangrijke plaats ingenomen. Een grote variatie aan kunstwerken is te zien in de gebouwen en in de buitenruimte. Tezamen vormen zij de kunstcollectie EUR (Erasmus Universiteit Rotterdam). Daarmee is een aantrekkelijke en cultureel rijke omgeving gecreëerd voor studenten, medewerkers en bezoekers. De kunstcollectie is sinds 1963 uitgegroeid tot meer dan 2000 werken. 

Het initiatief kwam van de jurist prof.mr. Piet Sanders (1912- 2012), destijds lid van de bouwcommissie en zelf een vooraanstaand kunstverzamelaar. Sanders was overtuigd dat kunst bijdraagt aan een brede academische en maatschappelijke vorming. Zijn overtuiging vormt ook nu nog de basis van het kunstbeleid op de EUR.

Erasmus Universiteit

‘Alma Mater’ bij de Erasmus Universiteit, 1983.

www.gervaniersel.nl

Wederopbouwkunst

In het kader van de percentageregeling werden kunstenaars bij de bouw van de universiteit betrokken, onder wie de Rotterdamse specialist Ger van Iersel (een oecumenisch geïnspireerde kunstenaar), de vormgever-kunstenaar Dick Elffers (een broer van de architect), de dichter-schilder Lucebert en Karel Appel. Piet Sanders had zoals gezegd een belangrijk aandeel in de keuze. Sanders was niet alleen als hoogleraar aan de NEH verbonden, hij maakte in het kader van de nieuwbouw tevens deel uit van de kunstcommissie.

Appel maakte een ontwerp voor de luifel boven de voormalige entree van de hoogbouw, een keramische tegeltableau. De hoge kosten van het tableau kwamen uiteindelijk niet voor rekening van de percentageregeling, maar als gift voor de Rotterdamse Meelfabriek Meneba.

Ylstra maakte in een zelf ontwikkelde incrustatie techniek voor witte kunststeen of lichte marmers een kleurige wand voor de universiteit. Hij noemde het zelf 'grafische natuursteenintarsia’. 

De beroemde eieren van Hans Petri zijn helaas verwijderd. Door de betonrot waren ze niet meer te redden. Lees hier het hele verhaal over de eieren.

Erasmus Universiteit

Wand van Bouke Ylstra in de Erasmus Universiteit, 1969.

Afdeling Kunstzaken, EUR

Tours

De Erasmus Universiteit is natuurlijk in de eerste plaats een leeromgeving. Echter, de kunstcollectie is dermate omvangrijk en inspirerend dat de universiteit ook niet-studenten zo nu en dan de gelegenheid wil bieden de collectie te bewonderen. 

Meerdere keren per jaar organiseren we tours waarin je van alles te zien en te horen over kunstwerken van toen, maar ook van nu. Anne Clement van Vugt (adviseur Kunstzaken EUR) neemt je mee in de culturele wereld van de EUR.

Er zijn nu nog geen nieuwe data gepland, maar houd onze website in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.  

Meer info over...

Wil je meer weten over de gehele kunstcollectie van de EUR? Kijk dan op de website van de Erasmus Gallery.

Onderwerpen
Museumlocatie