Tijdlijn tot 1970
Een mooi overzicht van de belangrijkste wederopbouw gebeurtenissen in Rotterdam en de gebouwen uit de wederopbouw in de oostelijke binnenstad.
1968

Rotterdam bouwt een metro
Op 9 februari 1968 werd de Rotterdamse metro officieel geopend met prinses Beatrix en prins Claus als eerste passagiers.
- Algemeen

Gebouw Weena met parkeergarage
Om te voorzien in de parkeerbehoefte van autostad Rotterdam werd aan het Weena een kantoor- annex winkelgebouw met parkeergarage gebouwd. Het ontwerp van Maaskant was al in 1961 klaar maar werd pas in 1968 gerealiseerd.
- Gebouwen

Gemaal Parksluizen
Het gemaal Parksluizen nam voor een groot deel de taak over van het gemaal Vijfsluizen aan de Poldervaart. Het brutalistisch ontwerp van onbewerkt gewapend beton was van Prix-de-Rome winnaar Joost van Grinten. (1964-1968)
- Gebouwen
- Gem. Monumenten
1966

Opening De Doelen
Op 18 mei 1966 wordt De Doelen geopend. De bekroning van de wederopbouw van de eerste twintig jaar na de oorlog.
- Algemeen
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Kantoorgebouw Marconihuis (Overbeekhuis)
Het kantoorgebouw voor de firma Overbeek had als vierde gebouw in Europa een spectaculaire hangconstructie. De glazen gevel van het Marconihuis was voorzien van een metallic laagje van goud en koper. Die goudkleur gaf het gebouw de bijnaam Goldfinger.
- Gebouwen

Klooster Una Sancta
In 1965 werd aan de Karel Doormanstraat een geestelijk oriëntatie- en ontmoetingscentrum geopend dat geleid werd door de paters missionarissen van het Heilig Hart, ook bekend als de paters van Una Sancta.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten
1964

3e Chr. Technische School De Poort
De christelijke Technische School De Poort in Rotterdam West was de eerste naoorlogse nijverheidsschool die met systeembouw gerealiseerd werd. Systeembouw zou tot snellere bouw en kostenbesparing leiden, maar dan was samenwerking met de andere zuilen en dus andere architecten vereist.
- Gebouwen

Centraal Bureau voor de Arbeidsvoorziening SVZ
Toen de Centrale voor Arbeidsvoorziening werd gesticht en er tussen havenwerkers en het havenbedrijf een andere verhouding ontstond ontstonden plannen voor een kantoorgebouw. Vlakbij het hoofdkantoor van de SVZ aan de Pieter de Hoochstraat, om de hoek aan de Westzeedijk werd in 1964 het Centraal Bureau geopend.
- Gebouwen
1963

Belichaamde Eenheid
De nieuwe uitbreiding van Unilever aan de Rochussenstraat kreeg een kunstwerk voor de hoofdentree. De Belichaamde Eenheid van Wessel Couzijn is na verhuizing van het hoofdkantoor meeverhuisd naar het Weena.
- Kunst

Hilton Hotel
Eind 1953 berichten de kranten dat de befaamde Amerikaanse hotelketen Hilton een hotel wil gaan bouwen in Rotterdam.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Jeugdherberg "De Windroos"
In 1963 werd eindelijk een nieuwe jeugdherberg, tot dan toe in een voormalig schoolgebouw gevestigd, gebouwd aan de Rochussenstraat.
- Gebouwen

Brood- en banketbakkerij ‘Vooruitgang’
De Vooruitgang’ was in 1898 opgericht om goede kwaliteit brood en andere levensmiddelen voor een betaalbare prijs aan de arbeidersklasse te verschaffen.
- Gebouwen
1962

Kramer en Röder's IJzerwaren en Gereedschaphandel N.V.
Het bedrijfspand voor Kramer en Röder, groothandel in ijzerwaren en gereedschappen, is tegelijkertijd met het bedrijfspand van groothandel De Lange en Reek gerealiseerd.
- Gebouwen
1961

Savoy Hotel
Op de hoek van de Hoogstraat en Kipstraat in Rotterdam ligt het Savoy Hotel, een initiatief van de N.V. Wereldhaven.
- Gebouwen

Kantoorgebouw NV Levensverzekeringsmaatschappij 'De Utrecht'
In verband met het stedenbouwkundig plan voor de Coolsingel werd het kantoorgebouw voor De Utrecht gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw dat direct achter het oude werd gebouwd.
- Gebouwen

Corso
Corso Cinema werd verwoest tijdens het bombardement in 1940. De herbouw van de bioscoop aan de Kruiskade was pas in 1961 gereed. Het interieur ging helaas verloren door een brand in 1976. Later is alleen het deel aan het Stadshuisplein gemeentelijk monument geworden.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Stadsverwarming Blekerstraat
Tegelijk met de plannen voor de wederopbouw van de stad stelde Rijksgemachtigde voor de Wederopbouw J.A. Ringers een commissie in om te bestuderen of stadsverwarming mogelijk was in het Rotterdamse stadscentrum.
- Gebouwen
1960

RK Kerk Sint Dominicus (Het Steiger)
De Sint Dominicus of Het Steiger was bedoeld als plek van stilte en bezinning in het drukke stadscentrum.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Grotiushuis en Westblaak I
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Poortgebouw Progress (Müller Thomsen)
Voor het stukgoedbedrijf Progress, later Müller Thomsen, werd op het terrein aan de Schiehaven tussen de loodsen een poortgebouw gebouwd. Het gebouw diende als hoofdkantoor en werd ontworpen door de bekende architect Hugh Maaskant en heet in de volksmond De Nieuwe Maaskant. Sinds 2018 is het pand van de Rotterdamse ontwikkelaar en bouwer Van der Vorm.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Euromast
Het symbool voor vooruitstrevendheid in 1960 was de Euromast van Maaskant dat in 1970 het hoogste gebouw van Rotterdam bleef door uitbreiding met de Spacetower.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Floriade
Als opvolger van de succesvolle manifestaties Ahoy’ in 1950 en E55 in 1955 krijgt Rotterdam in 1960 opnieuw een grote spraakmakende manifestatie, de Floriade.
- Algemeen
1959

Verkeersplein
De Wederopbouw van Rotterdam was een uitgelezen moment om een groot verkeersplein te realiseren aan de blaak in het centrum van Rotterdam.
- Infra

Uitbreiding Unilever
Unilever N.V. bouwt achter haar bestaande gebouw bij de Rochussenstraat een vijftig meter hoge kantoorflat wegens nijpend ruimtegebrek. Het gebouw van huisarchitect Van de Graaf wordt in 1959 opgeleverd en heeft op elke etage kunstwerken uit heel Europa.
- Gebouwen

Stationspostkantoor
Voormalig stationspostkantoor in Rotterdam van de gebroeders Kraaijvanger is nu rijksmonument. Het gebouw is in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw en heeft de naam Central Post gekregen.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

ss Rotterdam
Het ss Rotterdam keerde in 2008 terug naar Rotterdam en kreeg een definitieve plek op Katendrecht. Een schip is geen gebouw, maar dit luxe hotel op zee kan de vergelijking met de architectuur aan land zeker doorstaan. En het grootste passagiersschip dat ooit in Nederland is gebouwd is een onlosmakelijk onderdeel van de wederopbouw van Rotterdam. Aan het ontwerp werd door een keur aan (binnenhuis)architecten en kunstenaars meegewerkt.
- Kunst
- Schip

De Heuvel
De Heuvel was een initiatief van de Centrale Hervormde Jeugdraad (CHJ), een organisatie die geestelijke en sociale vorming bood aan jongeren.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten
1958

Markt Binnenrotte
De bekendste markt van Rotterdam en de een na grootste van Nederland is de weekmarkt op de Binnenrotte met 465 kramen en gemiddeld 70.000 bezoekers.
- Algemeen

Woongebouw Parkflat
Op de hoek van de Westzeedijk en de Kievitslaan verrijst in 1958 de Parkflat van architect Groosman, aan de rand van het Zocherpark.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Gebouw GG en GD (Zwemcentrum Rotterdam)
Het gebouw voor de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst aan het goed bereikbare Zuidplein werd in 1958 gebouwd met het oog op de groei van Rotterdam Zuid. Tegenwoordig is het een zwembad.
- Gebouwen

Garage Ben Maltha/Kweekschool Sint Lucia
December 1957 opent een merkwaardige en ongebruikelijke combinatie op een merkwaardige en ongebruikelijke plek: de garage van Ben Maltha met de katholieke kweekschool Sint Lucia vlak achter de Lijnbaan. De gevel en entree liggen beide aan een expeditiestraat.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Politiebureau Hudsonstraat
Bij het Marconiplein wordt het eerste nieuwe politiebureau na de oorlog gebouwd. In de Hudsonstraat/Schiedamseweg wordt de 'vijfde afdeling' ondergebracht in een gebouw van gemeentearchitect Voskuyl met twee in het oog springende kunstwerken aan de gevel.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

R.A.C. Garage (Stadsarchief Rotterdam)
De Rijks Automobiel Centrale (RAC) werd in 1936 opgericht om het wagenpark van de PTT te beheren.
- Gebouwen

Kantoorgebouw De Leuve
In het huidige centrum valt het kantoorgebouw De Leuve nauwelijks meer op, maar eind jaren vijftig was het gebouw door zijn hoogte en zakelijke uitstraling opmerkelijk.
- Gebouwen
1957

Woningbouw Mariniersweg
De woningbouw langs de Mariniersweg was ontworpen als begeleiding van de hoofdverkeersroute door Rotterdam.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Grieks-Orthodoxe kerk St. Nikolaos
Achter Museum Boymans wordt in 1957 een Grieks-Orthodoxe kerk gebouwd. De architecten, ir De Jongh, Taen en dr ir Thomas Nix, laten in de opzet iets van de Grieks-Orthodoxe religie zien.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Het Ding
Het Ding is een kunstwerk van Naum Gabo. Het kunstwerk kwam in de plaats van een uitspringend gebouwdeel van de Bijenkorf. Het was daarmee een compromis tussen architect Breuer en de gemeentelijke stedenbouwkundigen aangaande het voorgeschreven stedenbouwkundige ritme van de Coolsingel.
- Kunst
- Rijksmonumenten

Spaarbank Rotterdam
Het hoofdkantoor van de Spaarbank Rotterdam aan de Botersloot raakte tijdens het bombardement zwaar beschadigd maar architect Oud ontwierp een nieuw pand dat in 1957 opende.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten
- Rijksmonumenten

Bank voor Handel en Scheepvaart
Aan de Coolsingel heeft tien jaar lang een betonskelet gestaan tot de Bank voor Handel en Scheepvaart het skelet kocht en af liet bouwen.
- Gebouwen

De Boeg
De Boeg is het monument uit 1957 voor de gevallenen van de koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van kunstenaar Carasso die oorspronkelijk niet de ontwerpwedstrijd won. De beeldengroep is later geplaatst.
- Kunst

Warenhuis De Bijenkorf
Warenhuis De Bijenkorf krijgt na de oorlog een nieuw gebouw. Het oude pand van Dudok wordt afgebroken en Breuer ontwerpt het nieuwe warenhuis aan de Coolsingel en Van Oldebarneveltplaats.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Graanhuis
Het Graanhuis dat in 1957 op de hoek Wijnhaven, Posthoornstraat opende bood onderdak aan het Comité van Graanhandelaren, diverse handelsmaatschappijen en een uitbreiding van ICI.
- Gebouwen

Keucheniusschool
In 1958 verzocht de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen voor Gereformeerd M.U.L.O. de Gemeente om een nieuw schoolgebouw te mogen stichten.
- Gebouwen
1956

Galeries Modernes
Op 8 november 1956 werd het nieuwe gebouw van Galeries Modernes aan de Hoogstraat in Rotterdam officieel geopend. Het hypermoderne gebouw werd ontworpen door Van den Broek en Bakema.
- Gebouwen

Lijnbaanflats
Door de opzet van de Lijnbaan met de winkels apart van de woningen is de weg vrij voor een nieuw concept van stedelijk wonen: hoogbouw rond groene hoven.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Maastorenflat
Toen de Maastorenflat in 1956 opgeleverd werd had het gebouw met elf woonlagen op een sokkel de hoogste woning van Nederland.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Kantoorgebouw Shell
De verdiepingen één tot en met vier werden gebruikt door Shell Tankers, vijf en zes door Shell Nederland en op zeven en acht zou het regionale kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij komen.
- Gebouwen
1955

Woningbouw Groenendaal
Aan het Groenendaal in Rotterdam staan twee woongebouwen, waarvan één gemeentelijk monument. Het geeft twee architectuurstromingen van wederopbouwarchitectuur in Nederland weer.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Twaalf Provinciën
In 1955 werd het winkelcentrum De Twaalf Provinciën geopend, een voorloper van de Markthal in Rotterdam.
- Gebouwen

Een nieuwe manifestatie: E55
E55 was een nieuwe manifestatie met als centrale thema ‘de wederopbouw van de verwoeste stad en de wil om de moeilijkheden te overwinnen.’
- Algemeen

Bijbank Nederlandsche Bank
Het Bijkantoor van de Nederlandsche Bank sneuvelde tijdens het bombardement in 1940. Het duurde tot 1955 voordat het nieuwe gebouw aan de Boompjes gereed was, tegenwoordig rijksmonument.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Tearoom Bongers (Poffertjeskraam)
Tearoom Bongers, beter bekend als de poffertjeskraam, staat op de Meent in Rotterdam en is een echt staaltje wederopbouwarchitectuur.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Thalia Theater
De Poolse jood Abraham Tuschinski (1886-1942) was op weg naar de Verenigde Staten in Rotterdam blijven hangen. Hij opende in 1911 zijn eerste bioscoop, Thalia, aan de Coolvest.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Kantoorgebouw Het Vrije Volk (Slaakhuys)
Voormalig kantoorgebouw van dagblad Het Vrije Volk, het Slaakhuys aan de Slaak Rotterdam
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Rotterdamse Citrusveiling
Aan de Marconistraat verrees in 1953 een groot veilingcomplex, dat gebouwd wordt voor de pas gestichte N.V. Rotterdamse Citrusveiling en uitgewerkt werd door het architectenbureau Van Tijen en Maaskant.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten
1954

Schoenenmagazijn Huf
Anton Huf jr, winkelier van Schoenenmagazijn Huf, liet na de oorlog een hypermodern winkelpand bouwen aan de Hoogstraat in Rotterdam.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Holbeinhuis
In november 1954 opende het door een Zwitserse verzekeringsmaatschappij gebouwde Holbeinhuis. Het gebouw werd door de combinatie van kantoren en horeca een trekpleister voor handel en uitgaand publiek genoemd.
- Gebouwen

Dordtselaanflat
De weinig bekende flat en gemeentelijk monument werd ontworpen door Van Embden & Van Andel. Samen met de twee laagbouwdelen vormt het een ensemble dat de openbare buurttuin omsluit. De flat was meerdere keren het decor in een film.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Kantoorgebouwen aan de Westblaak
De bebouwing van de Westblaak bestaat uit ongeveer vijf verdiepingen hoge kantoorgebouwen met een sterk horizontaal karakter.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Woningbouw Schiedamsedijk met winkels
De vooroorlogse Schiedamsedijk was een smalle straat met winkels, zeemanscafés en hotels, een uitgaanscentrum waar de prostitutie welig tierde.
- Gebouwen

Bedrijfspand A. Boekman & Zn en Zalencentrum
De bekende Rotterdamse architect Hugh Maaskant ontwierp aanvankelijk in november 1954 een kubusvormig bedrijfsgebouw van vier verdiepingen dat aansloot op de panden aan de Delftsestraat.
- Gebouwen

Kantoorgebouw Nillmij (Schieblock)
Aanvankelijk zou de afsluiting van het blok met bedrijfsgebouwen aan de Delftsestraat bij de Schiekade bestaan uit twee gebouwen.
- Gebouwen
1953

Stadstimmerhuis
Op de hoek van de Meent en de Haagseveer staat het Stadstimmerhuis. De naam verwijst naar het oude beroep van Stadstimmerman.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Zeemanshuis Stella Maris
Stella Maris was onderdeel van een wereldwijde organisatie die zich bekommerde om de fysiek en geestelijke opvang van katholieke zeelieden. In 1953 bouwde Stella Maris een zeemanshuis met recreatiegelegenheid en een hotel- en restaurantaccommodatie met een kapel.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Warenhuis De Klerk
Woninginrichtingbedrijf De Klerk verloor in WOII zijn Rotterdamse winkels en liet op de hoek van het Binnenwegplein, een nieuw pand door Van de Broek en Bakema bouwen. Het werd een moderne kubus.
- Gebouwen

R.V.S.-flat
In het voor winkels bestemde gebied nabij de HEMA en V&D verrees in de Korte Hoogstraat toch een woonflat van zes verdiepingen met winkels op de begane grond. Het gebouw werd in 1953 opgeleverd en is ontworpen door Kraaijvanger architecten.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Woningbouw Mathenesserweg 136-218
Aan het zuidwestelijke einde van de Mathenesserweg is een drietal geknikte bouwblokken met 120 woningen gebouwd. De blokken bevatten drie gestapelde maisonnettes zonder onderbouw, tweelaagse blokken met bergingen en collectieve binnentuinen.
- Gebouwen

Jungerhans
Het familiebedrijf Jungerhans was een begrip in Rotterdam. Na de oorlog werd door de gebroeders Kraaijvanger een nieuwe chique winkel voor huishoudelijke artikelen tussen de Rotterdamsche bank en De Klerk gebouwd. Het gebouw is inmiddels gesloopt én herbouwd.
- Gebouwen

Groothandelsgebouw
Het Groothandelsgebouw is hét symbool van de wederopbouw van Rotterdam. Met drie binnenhoven en 445.000 vierkante meter is het met recht een groot handelsgebouw.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Kantoorgebouw I.C.I.
Imperial Chemical Industries bouwde in 1953 een nieuw hoofdkantoor aan de Wolfshoek, Leuvehaven. Cornelis Elffers ontwierp het gebouw evenals de naastgelegen uitbreiding: het Graanhuis. Jarenlang 'sierden' chemische vaten van ICI de kade.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Winkelcentrum De Lijnbaan
De Lijnbaan was na de oorlog een revolutie op stedenbouwkundig gebied. In plaats van winkels met woningen erboven aan weerszijden van een verkeersstraat, zoals bij de Hoogstraat, lagen de winkels aan voetgangerspromenades.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Hoogstraat winkels
In 1953 werden de drie Hoogstraat winkels Peek & Cloppenburg, Lampe en Martens kort na elkaar geopend.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

De Verwoeste Stad onthuld
Dit beeld is bestemd om door de eeuwen heen de gedachtenis te bewaren aan een van de diepste punten uit de geschiedenis van onze stad en van ons volk.
- Kunst
- Gem. Monumenten

Bedrijfsgebouw met woningen (Pannekoekstraat)
In de Pannekoekstraat in Rotterdam staat een bedrijfsgebouw met woningen en is een authentiek staaltje Witteveen-wederopbouw.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Schotse Kerk
Aan weerszijden van de Schiedamse Vest staan twee kerken, de vooroorlogse Waalse kerk en de naoorlogse Schotse kerk. Beide kerken zijn sinds de 17e eeuw actief in Rotterdam. Het gebouw van de Schotse Kerk aan het Vasteland overleefde het bombardement niet waardoor architect Meischke een nieuwe kerk ontwierp.
- Gebouwen
1952

N.V. Van Stolk's Koninklijke Commissiehandel
Op de hoek van de Delftsevaart en de Lombardkade in Rotterdam staat het gebouw van de N.V. Van Stolk’s Commissiehandel.
- Gebouwen

Werkinrichting voor blinden (blindeninstituut)
In 1951 werd de eerste paal geslagen voor een nieuw gebouw voor het blindeninstituut op de Kipstraat in Rotterdam.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

De Nederlanden van 1845 (Café Dudok)
Café Dudok was het kantoor van de levensverzekeringmaatschappij De Nederlanden van 1845 op de hoek van de Meent en Westewagenstraat.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Restauratie Laurenskerk
Bij het bombardement van mei 1940 werd de Sint Laurenskerk zwaar beschadigd. De toren bleef grotendeels staan. Het duurde tot 1968 voordat alles gerestaureerd was.
- Algemeen
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Meelfabriek Coöp
Het grote, monumentale complex van de meelfabriek Coöp uit begin jaren vijftig is één van de laatste bedrijfsgebouwen op Katendrecht. Het complex bestaat uit verschillende bouwdelen met een eigen architectonische expressie.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten
1951

Doopsgezinde Kerk
Te midden van kantoren, winkelpanden en overheidsgebouwen wordt aan een stil water in 1951 de nieuwe Doopsgezinde kerk van architect Kuiper gerealiseerd.
- Gebouwen

Industriegebouw Goudsesingel
De architecten Hugh Maaskant en Willem van Tijen realiseerden in het naoorlogse Rotterdam het Industriegebouw op de Goudsesingel in Rotterdam.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Warenhuis Ter Meulen - Wassen - Van Vorst
In 1951 verrees aan het Binnenwegplein een pand van bijna honderd meter lang waarin de firma's Ter Meulen, Wassen en Van Vorst gevestigd waren. De drie winkelbedrijven waren gevestigd in het noodwinkelcomplex Dijkzigt. In het nieuwe pand kwamen ze samen onder één dak en waren onderling verbonden door wegneembare glazen tussenwanden.
- Gebouwen

PTT-kantoor
In 1951 werd het nieuwe telefoongebouw aan de Botersloot in gebruik genomen. Het ontwerp van gemeentearchitect Koops was al in 1942 gereed maar er werd pas in 1945 met de bouw begonnen.
- Gebouwen

Woningbouw Witte de Withstraat met winkels
De woningbouw met winkelgalerij aan de Witte de Withstraat tussen de Schiedamsevest en Hartmansstraat maakt deel uit van een groter complex, tot aan de kantoorgebouwen en Scala bioscoop aan de Westblaak. Het is een gemeentelijk monument.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten
1950

Ahoy'
In 1950 was de manifestatie Ahoy’ bedoeld om het havenherstel aan de wereld te tonen.
- Algemeen

Woongebouw Touwslagerflat
De Touwslagerflat uit 1950 aan de Oostzeedijk Beneden bevatte een groot aantal kleine woningen voor alleenstaanden en kinderloze gezinnen. Het gebouw is ontworpen door het echtpaar Pot-Keegstra. Het wordt nu door eigenaar Stadswonen verhuurd aan studenten die gaan werken, zogeheten doorverhuizers.
- Gebouwen

Gebouw Leger des Heils (Theater Rotterdam)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor het leger diverse gebouwen, onder andere aan de Hartmansstraat en de Schiedamsedijk. Aan de Laurierlaan werd een nieuw pand ontworpen door Kees Elffers. De straat heet tegenwoordig naar de oprichter van het Leger des Heils, William Booth.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Bankgebouwen Blaak
In de beginjaren van de wederopbouw werden er op de Blaak drie ‘machtige bankburchten’ gebouwd.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Kantoorgebouw Blikman & Sartorius (Bazar)
De Amsterdamse firma Blikman & Sartorius werd in 1749 door Hendrik Willem Dronsberg opgericht. Men had een boekbinderij en drukkerij aan het Rokin en een fabriek in Sloterdijk.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten
1949

Machinistenschool
De School voor Scheepswerktuigkundigen, de Machinistenschool, verloor tijdens het bombardement van 1940 zijn gebouw aan de Schiedamsevest en kreeg als eerste in 1949 een nieuw gebouw aan de Willem Buytewechstraat.
- Gebouwen

Rotterdamsche Bank
Na het bombardement kreeg de Rotterdamsche Bank in 1941 toestemming om een nieuw gebouw aan de Coolsingel te bouwen, het duurde tot 1949 totdat het klaar was. De bank fuseerde met de Amsterdamsche Bank tot de Amro bank en later tot ABN-AMRO. Sinds 2014 zit boekhandel Donner in het gerenoveerde RIjksmonument.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Bouwcentrum
In het Bouwcentrum konden professionals en geïnteresseerden terecht voor tentoonstellingen en objectieve informatie over bouwen en wonen.
- Gebouwen
- Rijksmonumenten

Kantoor en Pakhuis Blaauwhoedenveem-Vriesseveem
De firma Blaauwhoedenveem-Vriesseveem liet een kantoorgebouw en pakhuis bouwen aan de St-Jobsweg voor de handel in koffie, peulvruchten en zaden. Architect Kanters ontwierp het pand reeds in 1940 maar de bouw was pas in 1949 gereed.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
Omsingeld door de imposante gebouwen van de Nationale Levensverzekeringsbank en scholengemeenschap Technikon, ingeklemd tussen het Waterplein en een parkeerplaats, ligt een bescheiden kerkgebouw.
- Gebouwen

Kantoorgebouw Nationale Levensverzekerings-Bank
Het gebouw van de Nationale Levensverzekerings-Bank aan de Boompjes was relatief licht getroffen, maar er werd toch besloten tot nieuwbouw aan de Schiekade.
- Gebouwen

Oogziekenhuis
Het Oogziekenhuis aan de Schiedamse Vest ziet er uit als een Italiaans palazzo.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten
1948

Onderstation GEB (stadsverwarming)
Het onderstation was noodzakelijk om de winkels en bedrijven in het centrum van Rotterdam van elektriciteit te voorzien.
1947

Opbouwdag
Sinds 1947 werd in Rotterdam jaarlijks de Opbouwdag gehouden. Het was een feestelijke dag; de wederopbouw van de stad werd gevierd.
- Algemeen

Kantoorgebouw Esveha
De kantoren van de papiergroothandel Esveha aan de Botersloot waren totaal vernietigd bij het bombardement.
- Gebouwen
1946

Wederopbouwrit
Met de wederopbouwrit werd je vanaf 1 augustus 1946 per bus rondgereden langs bouwprojecten in het centrum van Rotterdam.
- Algemeen

Het Basisplan van Van Traa
Van Traa legde in het Basisplan de infrastructuur en de bestemmingen voor het centrum van Rotterdam vast.
- Algemeen

Hofplein
In het vooroorlogse Rotterdam was het Hofplein een ingewikkeld knooppunt, waar veertien brede en smalle straten, drie waterwegen en twee kruisende spoorwegen samen kwamen.
- Infra
1943

Eerste paal Wereldhaven
Tijdens een toespraak van J.A. Ringers op 15 april 1941 werd de eerste paal voor de Wereldhaven geslagen.
- Algemeen
- Gebouwen
1942

Stadslandbouw tijdens de oorlogsjaren
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestond er ook al iets als stadslandbouw. Pure noodzaak voor de voedselvoorziening. Velden met rogge en bruine bonen op de Coolsingel en de Botersloot!
- Algemeen

Minervahuis
Het Minervahuis aan de Meent bestaat uit vier gebouwen, aaneengeschakeld rondom de Meent, Rodezand en Leeuwenstraat. De gebouwen zijn voor, in en na de oorlog gebouwd.
- Gebouwen
1941

Expeditiehoven en straten
In opdracht van de dienst Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam heeft Platform Wederopbouw Rotterdam een verkenning van de Rotterdamse expeditiehoven en –straten uitgevoerd.
- Algemeen
1940

Plan Witteveen, het eerste wederopbouw plan
Op 18 mei 1940, vier dagen na het bombardement, kreeg stadsarchitect Witteveen van het gemeentebestuur de opdracht een wederopbouwplan te ontwerpen.
- Algemeen

Restaurant 'Old Dutch'
Old Dutch lijkt op een restant van vooroorlogs Rotterdam; maar niets is minder waar. Het bekende café aan de Coolsingel werd in 1940 verwoest en kreeg in drie maanden tijd een nieuw gebouw. Het hoorde bij het Dijkzigt noodwinkelcomplex en is als enige daarvan overgebleven.
- Gebouwen
- Gem. Monumenten