Rondleidingen

Platform Wederopbouw Rotterdam verzorgt ook rondleidingen. Op enthousiaste en deskundige wijze toont onze gids Paul Groenendijk het prachtige verhaal van de wederopbouw. Daarnaast werkt het Platform samen met reguliere aanbieders.


In Rotterdam worden op reguliere basis interessante architectuur-, historische, kunst- of wederopbouwrondleidingen gegeven door organisaties zoals Urban Guides, het Gilde of De Rotterdam Tours met een speciale WO-II en wederopbouwtour. We kunnen deze van harte aanbevelen. Ook heeft de stad verschillende wandelroutes ontwikkeld die je met een app zelfstandig kunt lopen, de wederopbouwroute is er één van.

Platform Wederopbouw Rotterdam maakt voor speciale gelegenheden zoals Opbouwdag en de Dag van de Architectuur, nieuwe wederopbouwrondleidingen. Op deze manier leer je elke keer een ander stukje van de Rotterdamse wederopbouw kennen. Houd onze nieuwsberichten in de gaten voor de eerstvolgende tour.

Wil je daar niet op wachten, dan kan je een boekingsaanvraag doen voor een van onderstaande tours. Op verzoek kan de route aangepast worden. Onze tours zijn uitermate geschikt voor groepen met een interesse in architectuur en (cultuur)historie. Spreektaal is Nederlands of Engels. E-mail ons voor de mogelijkheden.

1. Ontdek de Wederopbouw in de oostelijke binnenstad

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nomineerde de oostelijke binnenstad als één van de gebieden in Nederland, die uit de periode 1940-1965 het meest bijzonder zijn. Hier begon in 1941 de wederopbouw, na het verwoestende bombardement dat het hele hart uit de stad had geslagen.

Stedenbouwkundige en architect van de gemeente W.G. Witteveen kreeg vier dagen na het bombardement op 14 mei 1940 al de opdracht voor een wederopbouwplan. Hij greep zijn kans om de verkeersproblemen en de slechte kwaliteit van de vooroorlogse stad te verbeteren. Tijdens de oorlog werd maar weinig van zijn plannen gerealiseerd. Zijn opvolger Van Traa maakte met het Basisplan een totale herstructurering van de binnenstad. Het resultaat was een ware metamorfose: de fijnmazige stadsstructuur maakte plaats voor grootstedelijke bouwblokken, brede boulevards en ruime plantsoenen.

Samen met onze deskundige wederopbouwgids wandel je langs deze unieke plekken in de oostelijke binnenstad. Van het ontstaan van Rotterdam tot wat het nu is; een bruisend gebied in ontwikkeling waar veel jonge ondernemers hun plek vinden en de aantrekkingskracht van de architectuur van de wederopbouw ervaren. De wandeling is een ontdekkingstocht om de wederopbouw echt te ervaren.

‘Ik dacht Rotterdam te kennen, maar wist niet dat je uren van hofje naar hofje kon lopen. Ik had geen idee meer waar ik was!’

2. De Expeditiehoven

Bijzonder voor de wederopbouw in de Rotterdamse binnenstad is de consequente toepassing van het systeem van expeditiestraten en -hoven. In de binnenstad bevinden zich zo’n 50! van deze hoven. Een verborgen stad in de stad. Verscholen in de gesloten bouwblokken met appartementen en een begane grond met winkels en bedrijfsruimte. De expeditiehoven, van waaruit winkels kunnen worden bevoorraad, zijn te bereiken via tamelijk onopvallende poorten, waar je normaal gesproken aan voorbij loopt. Waar heeft dit principe zijn oorsprong, wat waren de voordelen en hoe worden ze heden ten dage gebruikt? Vragen die aan bod komen in de uitgestrekte rondleiding door deze Rotterdamse hoven. Een ongebruikelijke route die je richtingsgevoel behoorlijk op de proef zal stellen.

Je gaat op ‘expeditie’ naar deze onbekende plekken met onze deskundige gids Paul Groenendijk (architectuur publicist en wederopbouwkenner). Je bezoekt een verborgen designhuis, een banketbakker en krijgt een stukje geschiedenis met levendige verhalen over deze unieke Rotterdamse binnenstad.

3. Gebiedsrondleidingen

Elk gebied heeft zo zijn eigen kenmerken, historie en wederopbouwarchitectuur. Het blijft altijd verrassend welke verborgen schoonheid, verhalen en stadsontwikkeling een wijk bezit. We hebben inmiddels in de volgende wijken een rondleiding ontwikkeld en voegen met regelmaat een nieuwe rondleiding toe. Neem contact op als u interesse hebt in een rondleiding in een van de volgende wijken:

- Baankwartier

- Central District

- Coolhaven

- Maritiem District (ook wel Wijnhavenkwartier of Waterstad genaamd)