Rondleidingen

Platform Wederopbouw Rotterdam verzorgt ook rondleidingen. Op enthousiaste en deskundige wijze toont onze gids Paul Groenendijk het prachtige verhaal van de wederopbouw.

In Rotterdam worden op reguliere basis architectuur-, historische, kunst- of wederopbouwrondleidingen gegeven door organisaties zoals OMI, het Gilde of Rotterdam Tours. We kunnen deze van harte aanbevelen.

Platform Wederopbouw Rotterdam maakt voor speciale gelegenheden zoals Opbouwdag en de Dag van de Architectuur, wederopbouwrondleidingen op maat. Op deze manier leer je elke keer een ander stukje van de Rotterdamse wederopbouw kennen. Houd onze nieuwsberichten in de gaten voor de eerstvolgende tour.

Een aantal van onze rondleidingen is erg populair gebleken. Deze tours zijn uitermate geschikt voor groepen met een interesse in architectuur en (cultuur)historie. Deze tours zijn op aanvraag te boeken. Op verzoek kan de route aangepast worden. Spreektaal is Nederlands of Engels. E-mail ons voor de mogelijkheden.

1. Ontdek de Wederopbouw in de oostelijke binnenstad

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nomineerde de oostelijke binnenstad als één van de gebieden in Nederland, die uit de periode 1940-1965 het meest bijzonder zijn. Hier begon in 1941 de wederopbouw, na het verwoestende bombardement dat het hele hart uit de stad had geslagen.

Stedenbouwkundige en architect van de gemeente W.G. Witteveen kreeg vier dagen na het bombardement op 14 mei 1940 al de opdracht voor een wederopbouwplan. Hij greep zijn kans om de verkeersproblemen en de slechte kwaliteit van de vooroorlogse stad te verbeteren. Tijdens de oorlog werd maar weinig van zijn plannen gerealiseerd. Zijn opvolger Van Traa maakte met het Basisplan een totale herstructurering van de binnenstad. Het resultaat was een ware metamorfose: de fijnmazige stadsstructuur maakte plaats voor grootstedelijke bouwblokken, brede boulevards en ruime plantsoenen.

Samen met onze deskundige wederopbouwgids wandel je langs deze unieke plekken in de oostelijke binnenstad. Van het ontstaan van Rotterdam tot wat het nu is; een bruisend gebied in ontwikkeling waar veel jonge ondernemers hun plek vinden en de aantrekkingskracht van de architectuur van de wederopbouw ervaren. De wandeling is een ontdekkingstocht om de wederopbouw echt te ervaren.

‘Ik dacht Rotterdam te kennen, maar wist niet dat je uren van hofje naar hofje kon lopen. Ik had geen idee meer waar ik was!’

2. De Expeditiehoven

Bijzonder voor de wederopbouw in de Rotterdamse binnenstad is de consequente toepassing van het systeem van expeditiestraten en -hoven. In de binnenstad bevinden zich zo’n 50! van deze hoven. Een verborgen stad in de stad. Verscholen in de gesloten bouwblokken met appartementen en een begane grond met winkels en bedrijfsruimte. De expeditiehoven, van waaruit winkels kunnen worden bevoorraad, zijn te bereiken via tamelijk onopvallende poorten, waar je normaal gesproken aan voorbij loopt. Waar heeft dit principe zijn oorsprong, wat waren de voordelen en hoe worden ze heden ten dage gebruikt? Vragen die aan bod komen in de uitgestrekte rondleiding door deze Rotterdamse hoven. Een ongebruikelijke route die je richtingsgevoel behoorlijk op de proef zal stellen.

Je gaat op ‘expeditie’ naar deze onbekende plekken met onze deskundige gids Paul Groenendijk (architectuur publicist en wederopbouwkenner). Je bezoekt een verborgen designhuis, een banketbakker en krijgt een stukje geschiedenis met levendige verhalen over deze unieke Rotterdamse binnenstad.