• Opbouwdag evenementen
  • Lezing
  • Roterodamum Café

Lezing over Citrusveiling en M4H plannen (GEWEEST)

  • 17 mei 2024
  • Rotterdamse Citrusveiling B.V., Marconistraat, Rotterdam, Nederland
Lezing over Citrusveiling en M4H plannen (GEWEEST)

De Citrusveiling is Rijksmonument.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2023

De lezing is volgeboekt, u kunt zich niet meer opgeven.

Op vrijdagmiddag 17 mei is er het jaarlijkse Opbouwdag Roterodamum Café. Deze keer vindt het plaats in de Citrusveiling, het Rijksmonument van van architect Maaskant aan de Marconistraat in Rotterdam West.

Bij de oplevering in 1955 werd de citrusveiling, ontworpen door architect Hugh Maaskant, beschreven als een 'klein paleis'. Dit markante gebouw in de Merwe-Vierhavens moest de positie van Rotterdam als belangrijk centrum voor import en doorvoer van citrusfruit verstevigen. Inmiddels staat het gebouw al geruime tijd leeg en staat het gebied aan de vooravond van een grote transformatie. Tijdens de lezing in de grote veilingzaal wordt het verleden en de toekomst van de citrusveiling en het M4H gebied besproken.

Michelle Provoost [Crimson Historians and Urbanist & auteur van de biografie 'Hugh Maaskant Architect van de vooruitgang'] zal spreken over Maaskant en dit gebouw binnen zijn oeuvre. Michal Dlugajzyk en Mahaut Dael [architectenbureau MD-2] vertellen over de bevindingen en methodiek binnen de studio die zij over dit gebouw geven aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Annette Matthiessen [stedenbouwkundige bij de gemeente Rotterdam] zal vervolgens ingaan op de historie en nieuwe plannen voor het gebied M4H. Tenslotte zal Thomas Verbrugh [De Mannen van Schuim] de avond afsluiten met een toelichting op de nieuwe plannen voor de transformatie van het gebouw naar een 'Citrus Club'. 

U kunt zich opgeven bij Roterodamum via deze link.

Er zijn geen kosten verbonden aan de lezing.

Programma:

  • 17.00: inloop;
  • 17.30: korte rondleiding door het gebouw;
  • 18.00: welkom;
  • 18.05: start programma;
  • 19.05: vragen en afsluiting met drankje in de Fruitvis.

Geen tijd of mogelijkheid om te komen? Dan kunt u altijd het artikel over de Citrusveiling op de website lezen.

TIP: Vrijwel aansluitend vindt er een jazzoptreden plaats met Paul van Kemenade. Het ‘classic’ quintet van saxofonist en componist Paul van Kemenade gaat dit jaar voor het laatst op tournee en speelt op 17 mei in de Fruitvis. Aanvang 20:30 uur. Kaarten€15,- Koop hier uw tickets voor het jazzconcert

Het Historisch Genootschap Roterodamum is de historische vereniging van Rotterdam. De vereniging organiseert excursies en lezingen. Als lid ontvang je het magazine de Kroniek, de digitale nieuwsbrieven plus het bijzondere Essay Roterodamum en het Rotterdamse Jaarboekje.