Roterodamum Café

Lezing

  • 16 mei 2018
  • Het Nieuwe Instituut, Museumpark, Rotterdam, Netherlands
Roterodamum Café

Het Roterodamum Café van Historisch Genootschap Roterodamum op 16 mei vormt de opmaat naar de Opbouwdag 2019.

Tijdens het Café staat de stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese centraal. Lotte Beese studeerde aan het Bauhaus in Dessau en werkte als architect in Duitsland, Tsjecho-Slowakije en in de Sovjet-Unie. Eind 1934 kwam ze, samen met de Nederlandse architect en ontwerper Mart Stam, met wie ze in Moskou was getrouwd, naar Nederland.

Na een periode in Amsterdam, waar ze samen het bureau Stam Beese architecten voerden, kwam Lotte Stam-Beese als stedenbouwkundig architecte in Rotterdam. Ze maakte naam met ontwerpen van nieuwe, modernistische woonwijken, waaronder Kleinpolder, Pendrecht en Ommoord.

Hanneke Oosterhof, cultuurhistoricus, promoveerde onlangs op Lotte Stam-Beese en schreef het boek ‘Want de grond behoort ons allen toe’. Zij houdt een lezing over het leven en werk van Lotte Stam-Beese.

Hugo van Velzen, partner bij Flexus AWC, heeft in 2017 de Cultuur Historische Verkenning Overschie gemaakt. Daarover zal hij ons verhalen en in het bijzonder over de totstandkoming van de plannen voor Kleinpolder, waaronder de flats bij Oost Sidelinge (ontwerp architecten Wijmer en Breukelman).

Ellen Smit, architectuurhistoricus en conservator, en Alfred Marks, archivaris, beiden bij het Nieuwe Instituut, tonen materiaal van Lotte Stam-Beese en van architect J.W.C. Boks, ontwerper van onder andere het Bouwcentrum, de locatie van de Opbouwdag op zaterdag 18 mei.