• Opbouwdag
  • Expositie

Fotoexpositie Gemeentewerken bij Stadsarchief

  • 18 mei 2022 ‐ 20 mei 2022
  • Stadsarchief Rotterdam, Hofdijk, Rotterdam, Nederland
2022 Gemeentewerken boek De Jong

Van de Fotodienst Gemeentewerken is veel moois bewaard gebleven in het Stadsarchief Rotterdam. Dagelijks werden de wederopbouw en de naoorlogse problemen als armoede, verkrotting, noodwoningen en bedrijfsoverlast gedocumenteerd. De fotografen van Gemeentewerken legden bijzondere gebeurtenissen en onopgemerkte activiteiten vast waar doorgaans geen persfotograaf bij kwam kijken. Soms waren het uitgerekend de minder fraaie plekken die de gemeente liever verborgen hield. Juist door die documentatie van de alledaagsheid verrijkt de fotografie van Gemeentewerken de geschiedenis van Rotterdam. Het maakt het ‘stadsbeeld’ tussen 1945 en 1965 zowel intiemer als veelzijdiger.

Helaas is veel achtergrondinformatie verloren gegaan en de geschiedenis van de Fototechnische Dienst zelf is ook nooit opgetekend. Het doet niet veel af aan de waarde van de collectie. Een eerste reeks van 5.200 beelden uit de collectie is inmiddels beschreven, gedigitaliseerd en te bekijken op de website van Stadsarchief Rotterdam. Bovendien is er een prachtig boek uitgegeven.

Speciaal voor de Opbouwdagen wijdt het Stadsarchief Rotterdam een kleine expositie aan deze foto's. U bent tijdens de reguliere openingstijden van het Stadsarchief van harte welkom om de expositie in de hal van het Archief te bezoeken.

Locatie: Stadsarchief Rotterdam, Hofdijk 651, Rotterdam

Datum en tijd: 18 t/m 20 mei van 9:00 - 17:00 uur

Boek: Verkrijgbaar bij de boekhandel of te bestellen bij Uitgeverij Diafragma voor € 22,50. ISBN 9789490631147.