Opbouwdag 2022

Opbouwdag 2022 is een extra feestelijke dag, want 75 jaar geleden was de allereerste editie. Kenmerkend voor de vroege edities van Opbouwdag was de blik op de toekomst. De oude stad werd niet teruggebouwd, er werd gewerkt aan een moderne nieuwe stad. De stad was een broedplaats voor experiment, elan en energie. En nu nog. Ontdek het zelf van 18 t/m 22 mei.

2022 feb IH SPWR Boompjes IMG 1207

Opbouwdag is een oer-Rotterdams evenement waarop we op en rondom 18 mei de (weder)opbouw van de stad vieren. Een prelude van de Rotterdam Architectuur Maand. Ook in 1947, het jaar van de eerste Opbouwdag, moest er moest ongelofelijk veel gebouwd worden, de woningnood was hoog. Reden genoeg om het experiment, elan en energie uit die tijd weer aan te wakkeren.

Hou de website in de gaten voor de laatste updates.

Voor wie is het?

Opbouwdag is voor iedereen, van jong tot oud. Voor als je in Rotterdam woont, werkt of op bezoek bent. Als je Rotterdam beter wil leren kennen. Of liefhebber bent van de stad. Of als je denkt, hoezo wederopbouw? Laat je verrassen, want de wederopbouw zit in het DNA van Rotterdam en de Rotterdammers.

Stichting Aan den Slag! en Platform Wederopbouw Rotterdam

Hoezo Opbouwdag?

Waarom is het zo oer-Rotterdams?

Dat komt omdat Opbouwdag is ontstaan na het bombardement in 1940, een Rotterdamse ramp van formaat. De Rotterdammers zetten vlak daarna hun schouders eronder om het puin te ruimen en de stad weer leefbaar te maken. De opbouwgedachte was geboren. Na de oorlog werd Opbouwdag een groots Rotterdams evenement van aanpakken en opbouwen. In dit artikel lees je hoe dit precies is gegaan.

Waarom vieren we het?

We vieren Opbouwdag omdat we denken dat iedereen zou moeten weten wat de geschiedenis is van de stad Rotterdam. En de verhalen die daarbij horen. Vooral omdat de wederopbouwperiode niet zomaar een periode was! Het was een tijd van armoe, maar ook van nieuwe energie. Zin om aan te pakken. Niet lullen maar poetsen. De energie die je ook nu nog voelt in de stad Rotterdam. De gebouwen, de mensen, de sfeer. Rotterdam is een stad van bouwers en aanpakkers. In 2022 vieren we Opbouwdag vanaf woensdag 18 mei.

Dankzij...

Opbouwdag is een initiatief van Stichting Aan den Slag! en Platform Wederopbouw Rotterdam en is onderdeel van Rotterdam Festivals en de prelude van de Rotterdam Architectuur Maand.

Opbouwdag wordt mede mogelijk gemaakt door AIR Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Bureau Monumenten en Cultuurhistorie, Bioscoop Cinerama, De Doelen, Grote of St. Laurenskerk, Gebouw de Heuvel, Groot Handelsgebouw, Hoogheemraadschap Schieland Krimpenerwaard, Hotel The Slaak Rotterdam,Historisch Genootschap Roterodamum, Independent School for the City, Stichting Bevordering tot Volkskracht, Miniworld, Museum Rotterdam, Stichting RoMeO, Stadsarchief Rotterdam, Stadspodium, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Wijngaarden Boot, Van der Mandele Stichting, VNAB.