Opbouwdagen 2023

De Opbouwdagen 2023 zetten Koers op Zuid. Van 17 t/m 21 mei ademt de stad wederopbouw!

230518_Opbouwdag bij CWT_JK

Opbouwdag is een oer-Rotterdams evenement waarop we van 17 mei tot en met 21 mei de (weder)opbouw van de stad vieren. Als prelude van de Zomer op Zuid en de Rotterdam Architectuur Maand organiseren we rondritten in een museumbus, wijkexposities, stadswandelingen, lezingen en een publiek gesprek. Met de metro, die dit jaar 55 jaar bestaat, kun je makkelijk je eigen wederopbouwroute en Open Opbouwdagen-programma samenstellen. Ons epicentrum ligt in de Tarwewijk, een gebied vol onverwachte mooie plekken.

Houd onze website in de gaten voor de laatste updates!

Voor wie is het?

Opbouwdag is voor iedereen, van jong tot oud. Voor als je in Rotterdam woont, werkt of op bezoek bent. Als je Rotterdam beter wil leren kennen. Of liefhebber bent van de stad. Of als je denkt, hoezo wederopbouw? Laat je verrassen, want de wederopbouw zit in het DNA van Rotterdam en de Rotterdammers.

Platform Wederopbouw Rotterdam

Hoezo Opbouwdag?

Waarom is het zo oer-Rotterdams?

Dat komt omdat Opbouwdag is ontstaan na het bombardement in 1940, een Rotterdamse ramp van formaat. De Rotterdammers zetten vlak daarna hun schouders eronder om het puin te ruimen en de stad weer leefbaar te maken. De opbouwgedachte was geboren. Na de oorlog werd Opbouwdag een groots Rotterdams evenement van aanpakken en opbouwen. In dit artikel lees je hoe dit precies is gegaan.

Waarom vieren we het?

We vieren Opbouwdag omdat we denken dat iedereen zou moeten weten wat de geschiedenis is van de stad Rotterdam. En de verhalen die daarbij horen. Vooral omdat de wederopbouwperiode niet zomaar een periode was! Het was een tijd van armoe, maar ook van nieuwe energie. Zin om aan te pakken. Niet lullen maar poetsen. De energie die je ook nu nog voelt in de stad Rotterdam. De gebouwen, de mensen, de sfeer. Rotterdam is een stad van bouwers en aanpakkers. In 2023 vieren we Opbouwdag vanaf woensdag 17 mei t/m zondag 21 mei.

Dankzij...

Opbouwdag wordt georganiseerd door Platform Wederopbouw Rotterdam en is de prelude van de Zomer op Zuid en de Rotterdam Architectuur Maand.

Opbouwdag wordt mede mogelijk gemaakt door Rotterdam Festivals, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Wijngaarden Boot, Stichting Bevordering van Volkskracht, Gemeente Rotterdam, Bureau Monumenten en Cultuurhistorie, AIR Rotterdam, Independent School for the City, Historisch Genootschap Roterodamum, Rotterdams Openbaar Vervoer Museum, Cultuurwerkplaats Tarwewijk en Museum Rotterdam.