Opbouwdag 2019

Opbouwdag Hoofdfoto Web

Opbouwdag

Vrijdag 17 en zaterdag 18 mei

Opbouwdag is een oer-Rotterdams evenement waarop we de (weder)opbouw van de stad vieren. Beleef de energieke na-oorlogse sfeer van aanpakken en opbouwen!

Wat kun je doen?

Je kunt o.a. een intieme theatervoorstelling bezoeken, een lezing volgen, spelletjes doen, een rit met een jaren '50 bus maken en allerlei Rotterdamse wederopbouwtours doen. Van een speurtocht langs wederopbouwdieren in de stad tot een rondleiding in het monumentale gebouw van Greenchoice; van een wederopbouwroute in Miniworld tot de hardloopmanifestatie OpbouwRun! Of kom gewoon chillen in wederopbouwstijl bij onze hubs aan het Grotekerkplein en het Kruisplein. Hou de website in de gaten voor het exacte programma en precieze tijden!

Voor wie is het?

Opbouwdag is voor iedereen, van jong tot oud. Voor als je in Rotterdam woont, werkt of op bezoek bent. Als je Rotterdam beter wil leren kennen. Of liefhebber bent van de stad. Of als je denkt, hoezo wederopbouw? Laat je verrassen, want de wederopbouw zit in het DNA van Rotterdam en de Rotterdammers.

Hoezo Opbouwdag?

Waarom is het zo oer-Rotterdams?

Dat komt omdat Opbouwdag is ontstaan na het bombardement in 1940, een Rotterdamse ramp van formaat. De Rotterdammers zetten vlak daarna hun schouders eronder om het puin te ruimen en de stad weer leefbaar te maken. De opbouwgedachte was geboren. Na de oorlog werd Opbouwdag een groots Rotterdams evenement van aanpakken en opbouwen. In dit artikel lees je hoe dit precies is gegaan.

Waarom vieren we het?

We vieren Opbouwdag omdat we denken dat iedereen zou moeten weten wat de geschiedenis is van de stad Rotterdam. En de verhalen die daarbij horen. Vooral omdat de wederopbouwperiode niet zomaar een periode was! Het was een tijd van armoe, maar ook van nieuwe energie. Zin om aan te pakken. Niet lullen maar poetsen. De energie die je ook nu nog voelt in de stad Rotterdam. De gebouwen, de mensen, de sfeer. Rotterdam is een stad van bouwers en aanpakkers. In 2019 vieren we Opbouwdag vrijdag 17 en zaterdag 18 mei.