Opbouwdag 2021

Opbouwdag 2021 staat in het teken van toerisme. Rotterdam een attractie?! is een vraag en bevestiging in één. We gaan op zoek naar de attractie van de stad. Met de wederopbouw in de hoofdrol en het Songfestival als bekroning. De online activiteiten zijn op 18 mei in première gegaan.

2020 Gemaal Parksluizen Machinist ML

Opbouwdag is een oer-Rotterdams evenement waarop we op en rondom 18 mei de (weder)opbouw van de stad vieren. Een prelude van de Rotterdam Architectuur Maand. Aanhakend op het Eurovisie Songfestival met een speciaal Stadsprogramma is het thema dit jaar Rotterdam een attractie?!.

Voor wie is het?

Opbouwdag is voor iedereen, van jong tot oud. Voor als je in Rotterdam woont, werkt of op bezoek bent. Als je Rotterdam beter wil leren kennen. Of liefhebber bent van de stad. Of als je denkt, hoezo wederopbouw? Laat je verrassen, want de wederopbouw zit in het DNA van Rotterdam en de Rotterdammers.

Stichting Aan den Slag! en Platform Wederopbouw Rotterdam

Hoezo Opbouwdag?

Waarom is het zo oer-Rotterdams?

Dat komt omdat Opbouwdag is ontstaan na het bombardement in 1940, een Rotterdamse ramp van formaat. De Rotterdammers zetten vlak daarna hun schouders eronder om het puin te ruimen en de stad weer leefbaar te maken. De opbouwgedachte was geboren. Na de oorlog werd Opbouwdag een groots Rotterdams evenement van aanpakken en opbouwen. In dit artikel lees je hoe dit precies is gegaan.

Waarom vieren we het?

We vieren Opbouwdag omdat we denken dat iedereen zou moeten weten wat de geschiedenis is van de stad Rotterdam. En de verhalen die daarbij horen. Vooral omdat de wederopbouwperiode niet zomaar een periode was! Het was een tijd van armoe, maar ook van nieuwe energie. Zin om aan te pakken. Niet lullen maar poetsen. De energie die je ook nu nog voelt in de stad Rotterdam. De gebouwen, de mensen, de sfeer. Rotterdam is een stad van bouwers en aanpakkers. In 2021 vieren we Opbouwdag vanaf dinsdag 18 mei.

Dankzij...

Opbouwdag is een initiatief van Stichting Aan den Slag! en Platform Wederopbouw Rotterdam en is onderdeel van Rotterdam Festivals en de prelude van de Rotterdam Architectuur Maand.

Opbouwdag wordt mede mogelijk gemaakt door AIR Rotterdam, Euromast, Gemeente Rotterdam, Bureau Monumenten, Gemeentelijk Havenbedrijf, Grote of St. Laurenskerk, Historisch Genootschap Roterodamum, Jurriaansestichting, Miniworld, Museum Rotterdam, Stichting RoMeO, Rotterdam Partners / Rotterdam Tourist Info, Stadsarchief Rotterdam, Open Up to Rotterdam Stadsprogramma ESC2021, Stichting Elise Mathilde Fonds, Theater Rotterdam, Stichting Wijngaarden Boot.