Opbouwdagen 2024

De Opbouwdagen 2024 komen eraan! Van 16 t/m 19 mei zijn er rondleidingen, lezingen en een kunstinstallatie in de Laurenskerk. Van Overschie tot M4H, met heel veel kunst en natuurlijk architectuur. Een kijkje nemen in een bijzonder wederopbouwpand kan tijdens het Open Opbouwdagen-programma.

1988 Volten Vliegveld Rotterdam Zestienhoven Rt Sta Fototechnische Dienst

Opbouwdag is een oer-Rotterdams evenement waarop we van 16 mei tot en met 19 mei de (weder)opbouw van de stad vieren. Als prelude van de Rotterdam Architectuur Maand organiseren we rondleidingen op verschillende plekken, lezingen en een kunstinstallatie in de Laurenskerk. Een speciale route in samenwerking met BKOR, een programma van CBK Rotterdam, is gekoppeld aan ons thema Vlieg- en kunstwerk door Overschie. Uiteraard zijn er weer meerdere wederopbouwgebouwen te bezoeken tijdens het Open Opbouwdagen-programma.

Houd onze website in de gaten voor de laatste updates!

Voor wie is het?

Opbouwdag is voor iedereen, van jong tot oud. Voor als je in Rotterdam woont, werkt of op bezoek bent. Als je Rotterdam beter wil leren kennen. Of liefhebber bent van de stad. Of als je denkt, hoezo wederopbouw? Laat je verrassen, want de wederopbouw zit in het DNA van Rotterdam en de Rotterdammers.

Platform Wederopbouw Rotterdam

Hoezo Opbouwdag?

Waarom is het zo oer-Rotterdams?

Dat komt omdat Opbouwdag is ontstaan na het bombardement in 1940, een Rotterdamse ramp van formaat. De Rotterdammers zetten vlak daarna hun schouders eronder om het puin te ruimen en de stad weer leefbaar te maken. De opbouwgedachte was geboren. Na de oorlog werd Opbouwdag een groots Rotterdams evenement van aanpakken en opbouwen. In dit artikel lees je hoe dit precies is gegaan.

Waarom vieren we het?

We vieren Opbouwdag omdat we denken dat iedereen zou moeten weten wat de geschiedenis is van de stad Rotterdam. En de verhalen die daarbij horen. Vooral omdat de wederopbouwperiode niet zomaar een periode was! Het was een tijd van armoe, maar ook van nieuwe energie. Zin om aan te pakken. Niet lullen maar poetsen. De energie die je ook nu nog voelt in de stad Rotterdam. De gebouwen, de mensen, de sfeer. Rotterdam is een stad van bouwers en aanpakkers. In 2024 vieren we Opbouwdag vanaf donderdag 16 mei t/m zondag 19 mei.

Dankzij...

Opbouwdag wordt georganiseerd door Platform Wederopbouw Rotterdam en is de prelude van de Rotterdam Architectuur Maand.

Opbouwdag wordt mede mogelijk gemaakt door Rotterdam Festivals, Jurriaanse Stichting (Stichting Bevordering van Volkskracht), Gemeente Rotterdam (Bureau Monumenten en Cultuurhistorie), Stichting Elise Mathilde Fonds, AIR Rotterdam, Historisch Genootschap Roterodamum, CBK Rotterdam, Museum Overschie en Museum Rotterdam.

Met dank aan de vele gebouweigenaren, bewoners en rondleiders die zich inzetten om de Open Opbouwdagen en rondleidingen tot een enthousiast en succesvolle editie te maken.