Ik wil de magie van toen behouden
Opgroeien rond de Leuvehaven; Annemieke Barmentlo groeide in de jaren zestig op in het Baankwartier. Aan de nog rustige Schiedamsedijk keek ze uit op de destijds drukke Leuvehaven.
- Verhalen
Opgroeien rond de Leuvehaven; Annemieke Barmentlo groeide in de jaren zestig op in het Baankwartier. Aan de nog rustige Schiedamsedijk keek ze uit op de destijds drukke Leuvehaven.
De woningbouw met winkelgalerij aan de Witte de Withstraat tussen de Schiedamsevest en Hartmansstraat maakt deel uit van een groter complex, tot aan de kantoorgebouwen en Scala bioscoop aan de Westblaak. Het is een gemeentelijk monument.
De bebouwing van de Westblaak bestaat uit ongeveer vijf verdiepingen hoge kantoorgebouwen met een sterk horizontaal karakter.
Toen de Maastorenflat in 1956 opgeleverd werd had het gebouw met elf woonlagen op een sokkel de hoogste woning van Nederland.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor het leger diverse gebouwen, onder andere aan de Hartmansstraat en de Schiedamsedijk. Aan de Laurierlaan werd een nieuw pand ontworpen door Kees Elffers. De straat heet tegenwoordig naar de oprichter van het Leger des Heils, William Booth.
De Amsterdamse firma Blikman & Sartorius werd in 1749 door Hendrik Willem Dronsberg opgericht. Men had een boekbinderij en drukkerij aan het Rokin en een fabriek in Sloterdijk.
Het Oogziekenhuis aan de Schiedamse Vest ziet er uit als een Italiaans palazzo.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestond er ook al iets als stadslandbouw. Pure noodzaak voor de voedselvoorziening. Velden met rogge en bruine bonen op de Coolsingel en de Botersloot!
Warenhuis De Bijenkorf krijgt na de oorlog een nieuw gebouw. Het oude pand van Dudok wordt afgebroken en Breuer ontwerpt het nieuwe warenhuis aan de Coolsingel en Van Oldebarneveltplaats.
Verhalenhuis Belvédère organiseerde eind 2016 een bijeenkomst voor kinderen van Rotterdamse kunstenaars uit de wederopbouwperiode om met elkaar te praten over deze bijzondere periode en hun unieke materiële en immateriële erfenis. Het resulteerde in een tentoonstelling.
Wederopbouw is het begrip dat gebruikt wordt voor de herbouw van Nederland na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Het Platform benoemt de Rotterdamse wederopbouwperiode vanaf 14 mei 1940 tot aan de manifestatie C70 in 1970. Rotterdam is dé Wederopbouwstad van Nederland.
Anton Huf jr, winkelier van Schoenenmagazijn Huf, liet na de oorlog een hypermodern winkelpand bouwen aan de Hoogstraat in Rotterdam.