
Groothandelsgebouw
Het Groothandelsgebouw is hét symbool van de wederopbouw van Rotterdam. Met drie binnenhoven en 445.000 kubieke meter is het met recht een groot handelsgebouw.
- Rijksmonumenten
Het Groothandelsgebouw is hét symbool van de wederopbouw van Rotterdam. Met drie binnenhoven en 445.000 kubieke meter is het met recht een groot handelsgebouw.
De Lijnbaan was na de oorlog een revolutie op stedenbouwkundig gebied. In plaats van winkels met woningen erboven aan weerszijden van een verkeersstraat, zoals bij de Hoogstraat, lagen de winkels aan voetgangerspromenades.
In de beginjaren van de wederopbouw werden er op de Blaak drie ‘machtige bankburchten’ gebouwd.
Op 18 mei 1940, vier dagen na het bombardement, kreeg stadsarchitect Witteveen van het gemeentebestuur de opdracht een wederopbouwplan te ontwerpen.
In opdracht van de dienst Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam heeft Platform Wederopbouw Rotterdam een verkenning van de Rotterdamse expeditiehoven en –straten uitgevoerd.
Tijdens een toespraak van J.A. Ringers op 15 april 1941 werd de eerste paal voor de Wereldhaven geslagen.
In het Bouwcentrum konden professionals en geïnteresseerden terecht voor tentoonstellingen en objectieve informatie over bouwen en wonen.
Van Traa legde in het Basisplan de infrastructuur en de bestemmingen voor het centrum van Rotterdam vast.
Met de wederopbouwrit werd je vanaf 1 augustus 1946 per bus rondgereden langs bouwprojecten in het centrum van Rotterdam.
In 1950 was de manifestatie Ahoy’ bedoeld om het havenherstel aan de wereld te tonen.
De architecten Hugh Maaskant en Willem van Tijen realiseerden in het naoorlogse Rotterdam het Industriegebouw op de Goudsesingel in Rotterdam.
Bij het bombardement van mei 1940 werd de Sint Laurenskerk zwaar beschadigd. De toren bleef grotendeels staan. Het duurde tot 1968 voordat alles gerestaureerd was.