Hoogstraat winkels
In 1953 werden de drie Hoogstraat winkels Peek & Cloppenburg, Lampe en Martens kort na elkaar geopend.
- Gem. Monumenten
In 1953 werden de drie Hoogstraat winkels Peek & Cloppenburg, Lampe en Martens kort na elkaar geopend.
Op de hoek van de Meent en de Haagseveer staat het Stadstimmerhuis. De naam verwijst naar het oude beroep van Stadstimmerman.
In de Pannekoekstraat in Rotterdam staat een bedrijfsgebouw met woningen en is een authentiek staaltje Witteveen-wederopbouw.
Door de opzet van de Lijnbaan met de winkels apart van de woningen is de weg vrij voor een nieuw concept van stedelijk wonen: hoogbouw rond groene hoven.
Aan het Groenendaal in Rotterdam staan twee woongebouwen, waarvan één gemeentelijk monument. Het geeft twee architectuurstromingen van wederopbouwarchitectuur in Nederland weer.
Het Ding is een kunstwerk van Naum Gabo. Het kunstwerk kwam in de plaats van een uitspringend gebouwdeel van de Bijenkorf. Het was daarmee een compromis tussen architect Breuer en de gemeentelijke stedenbouwkundigen aangaande het voorgeschreven stedenbouwkundige ritme van de Coolsingel.
E55 was een nieuwe manifestatie met als centrale thema ‘de wederopbouw van de verwoeste stad en de wil om de moeilijkheden te overwinnen.’
Tearoom Bongers, beter bekend als de poffertjeskraam, staat op de Meent in Rotterdam en is een echt staaltje wederopbouwarchitectuur.
Voormalig kantoorgebouw van dagblad Het Vrije Volk, het Slaakhuys aan de Slaak Rotterdam
De Poolse jood Abraham Tuschinski (1886-1942) was op weg naar de Verenigde Staten in Rotterdam blijven hangen. Hij opende in 1911 zijn eerste bioscoop, Thalia, aan de Coolvest.
Het Groothandelsgebouw is hét symbool van de wederopbouw van Rotterdam. Met drie binnenhoven en 445.000 vierkante meter is het met recht een groot handelsgebouw.
De Lijnbaan was na de oorlog een revolutie op stedenbouwkundig gebied. In plaats van winkels met woningen erboven aan weerszijden van een verkeersstraat, zoals bij de Hoogstraat, lagen de winkels aan voetgangerspromenades.