Stadslandbouw tijdens de oorlogsjaren
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestond er ook al iets als stadslandbouw. Pure noodzaak voor de voedselvoorziening. Velden met rogge en bruine bonen op de Coolsingel en de Botersloot!
- Algemeen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestond er ook al iets als stadslandbouw. Pure noodzaak voor de voedselvoorziening. Velden met rogge en bruine bonen op de Coolsingel en de Botersloot!
Wederopbouw is het begrip dat gebruikt wordt voor de herbouw van Nederland na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Het Platform benoemt de Rotterdamse wederopbouwperiode vanaf 14 mei 1940 tot aan de manifestatie C70 in 1970. Rotterdam is dé Wederopbouwstad van Nederland.
E55 was een nieuwe manifestatie met als centrale thema ‘de wederopbouw van de verwoeste stad en de wil om de moeilijkheden te overwinnen.’
Bij het bombardement van mei 1940 werd de Sint Laurenskerk zwaar beschadigd. De toren bleef grotendeels staan. Het duurde tot 1968 voordat alles gerestaureerd was.
In 1950 was de manifestatie Ahoy’ bedoeld om het havenherstel aan de wereld te tonen.
Sinds 1947 werd in Rotterdam jaarlijks de Opbouwdag gehouden. Het was een feestelijke dag; de wederopbouw van de stad werd gevierd.
Met de wederopbouwrit werd je vanaf 1 augustus 1946 per bus rondgereden langs bouwprojecten in het centrum van Rotterdam.
Van Traa legde in het Basisplan de infrastructuur en de bestemmingen voor het centrum van Rotterdam vast.
Tijdens een toespraak van J.A. Ringers op 15 april 1941 werd de eerste paal voor de Wereldhaven geslagen.
In opdracht van de dienst Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam heeft Platform Wederopbouw Rotterdam een verkenning van de Rotterdamse expeditiehoven en –straten uitgevoerd.
Op 18 mei 1940, vier dagen na het bombardement, kreeg stadsarchitect Witteveen van het gemeentebestuur de opdracht een wederopbouwplan te ontwerpen.
De bekendste markt van Rotterdam en de een na grootste van Nederland is de weekmarkt op de Binnenrotte met 465 kramen en gemiddeld 70.000 bezoekers.