Binnenwegplein 003

Projectgegevens

SID
5
Object
14
Beschrijving
WARENHUIS Jungerhans, gesitueerd op de hoek van het Binnenwegplein en de Coolsingel, gebouwd in de periode 1951-1953 in opdracht van de firma A. Jungerhans naar ontwerp van de gebroeders E.H. & H.M. Kraaijvanger. Het perceel kwam tot stand door een wijziging in het Basisplan waarbij de breedte van het Binnenwegplein werd verkleind van veertig tot twintig meter. De eerste plannen voor herbouw van het gerenommeerde Rotterdamse warenhuis in luxe en huishoudelijke artikelen werden in 1940 gemaakt. Oorspronkelijk zou Jungerhans op de plaats verrijzen van het gebouw van de Rotterdamse Bank Vereniging. Een bank op deze plek genoot uiteindelijk toch de voorkeur en zodat Jungerhans de naastgelegen locatie kreeg toegewezen.Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en telt vier bouwlagen met een kelder. Door de vooruitgeschoven ligging heeft het warenhuis een lang etalagefront over twee gevels. De pui bestaat uit aluminium op een natuursteen plint. Aan de zijde van het Binnenwegplein is een diep portiek aangebracht rondom een eiland-etalage. Het portiek is met natuursteen bekleed en heeft een fraai gestuct plafond met indirecte verlichting. De etalagekasten hebben afgeronde hoeken zodat het publiek vanaf de straat als vanzelf naar binnen wordt gelokt. In het portiek is de ingang gesitueerd. De begane grond wordt afgesloten door een fors uitkragend betonnen balkon dat als luifel fungeert. Oorspronkelijk waren aan de uiteinden van de luifel zonweringen geplaatst en op de rand een smeedijzeren balustrade.De verdiepingsgevels zijn opgebouwd uit een kunststenen omlijsting waarin de vensters zijn aangebracht. De kantelramen zijn enigszins teruggelegd tussen verticale penanten. Muurwerk van crèmekleurige verglaasde baksteen omzoomt de vensterpartijen. Het metselwerk is inmiddels verdwenen achter een bekleding van zwart glimmende tegels. De gevel aan het Binnenwegplein is tevens voorzien van een vierkant venster met daarboven een smeedijzeren zonnewijzer vervaardigd door K. Gellings; een geschenk van het personeel ter gelegenheid van de opening. In de hoek, de plaats waar het warenhuis aan het naastgelegen bankgebouw grenst, is de gevel teruggelegd. Hier bevindt zich een tweede ingang voor de winkel en een hoog opgaand trappenhuisvenster.Bijzondere aandacht is besteed aan het interieur. De verdiepingen worden door entresols met elkaar verbonden. Het concept van afzonderlijke afdelingen werd vormgegeven door de Wassenaarse binnenhuisarchitect H.F. Zwartkruis. De uitstraling van de afdelingen werd afgestemd op de artikelen die er werden geëtaleerd. Opvallend is het zorgvuldige materiaalgebruik en detaillering passend bij het luxueuze karakter van de winkel. Op de begane grond bevindt zich ondermeer een koepelvormige ruimte met een sierlijk rozet van glas en staal dat indirect wordt verlicht. Het stucwerk is afgewerkt met geprofileerd lijstwerk. Hoewel het interieur met kleine aanpassingen is gemoderniseerd ademt Jungerhans nog steeds de sfeer van een ouderwets winkelmagazijn.
Adres
Binnenwegplein 003
Architecten
Kraaijvanger, E.H.; Kraaijvanger, H.M. (ir. E.H. Kraaijvanger ci en H.M. Kraaijvanger arch)
Buurtnaam
COOL
Huidige functie
warenhuis
Naam complex
Jungerhans
Ontstaansperiode
1951-1953
Oorspronkelijke functie
warenhuis

Adres

Naam complex
Jungerhans
Adres
Binnenwegplein 003
Straatnaam
BINNENWEGPLEIN
Postcode
3012KA
Secundaire adressen
BINNENWEGPLEIN 005

Archief

Archiefnummer
BWT-nr.
Bijzonderheden
in dossier bevindt zich een voorontwerp waarbij de begane grond niet is voorzien van diepe portieken
Formuliernummer
19722
Registratie nummer BWT
P29.16'51
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
04; kelder
Bijzonderheden
forse betonnen luifel die over beide gevels doorloopt; op de eerste verdieping fungeert deze als balkon; de balustrade bestond oorspronkelijk uit een smeedijzeren hekwerk
Constructie
betonskelet
Dak
plat
Gevel
crème verglaasde handvormsteen; momenteel bekleed met zwarte tegels
Interieur
naar ontwerp van binnenhuisarchitect H.F. Zwartkruis uit Wassenaar; de ruimte is verdeeld in kleine afdelingen met ieder een eigen cachet; het afwerkingsniveau is hoog met ondermeer fraai stucwerk, meubilair en verlichtingsarmaturen. De oorspronkelijke indeling met centraal een koepelvormige ruimte is nog steeds aanwezig
Toegepaste kunst
smeedijzeren zonnewijzer aan zuidgevel vervaardigd door K. Gellings als openingsgeschenk van het personeel
Vensters & Kozijnen
houten kantelramen in kunststeenomlijsting etalages van aluminium op natuursteen plint

Functie

Bijzonderheden
-
Huidige functie
warenhuis
Oorspronkelijke functie
warenhuis
Type complex
warenhuis

Geografisch

Appartementnummer
-
Artol cordinaten X-as
9252730
Artol cordinaten Y-as
43706846
Bijzonderheden
oorspronkelijke kadastrale nummering RO.AG 8
Buurtnaam
COOL
Buurtnummer
12
Kaartcode
U4
Kadastraalnummer
04AG01492
Sub-buurtnummer
3
Wijk
A

Inventarisatie

Datum
-
Dia's?
-
Dianummers
-
Inventarisatie datum
1994/02/16
Mutatiedatum
1995/09/07
Naam inventariseerder
WyG
Naam muteerder
WyG

Restauratie

Bijzonderheden
gerenoveerd: de baksteen gevel is bekleed met natuursteen tegels
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
ligging op de hoek van de Coolsingel en het Binnenwegplein
Expeditiehof
ja, Van Oldenbarnevelthof
Hoekoplossingen
nee
Rooilijngegevens
de rooilijn aan deze kant van het Binnenwegplein is sinds het plan van Witteveen gewijzigd. Het ernaast gelegen bankgebouw van Robaver kwam tot stand op basis van Witteveens plan; de gevel loopt door tot het Binnenwegplein dat destijds nog Oude Binnenweg heette. Deze straat zou aanvankelijk meer westwaarts aansluiten op de Rochussenstraat. In het Basisplan van 1946 wordt het verloop van straten in dit gebied heel anders voorgesteld. De Coolsingel zou aansluiten op de Leuvehaven en de Blaak zou niet langer uitkomen op de Oude Binnenweg maar verlegd worden in zuidelijke richting en uitkomen op een nieuwe verkeersdoorbraak: de Westblaak. Hierdoor zou de Oude Binnenweg een minder belangrijke plaats gaan innemen. In 1948 besloot men de Oude Binnenweg te versmallen van 40 meter tot 20 meter. Om die reden is het gebouw als het ware twintig meter uit de rooilijn geplaatst. De rooilijn tussen Robaver en het gebouw van Ter Meulen is fors verlegd, waardoor ook het naastgelegen pand van De Klerk naar voren is geplaatst
Vrijstaand?
nee

Uitvoerenden

Adviseur
ir. A. Aronsohn ci
Architecten
Kraaijvanger, E.H.; Kraaijvanger, H.M. (ir. E.H. Kraaijvanger ci en H.M. Kraaijvanger arch)
Bijzonderheden
aannemer: B.& P. Both, Vlaardingen
Constructeur
-
Datum opname BWT
1953/06/24
Kunstenaar
-
Ontstaansperiode
1951-1953
Opdrachtgever
firma A. Jungerhans
Stichtingsjaar
1952