Jan Evertsenplaats 192 t/m 255 (doorlopende nummering), Van Ghentstraat 031 t/m 065 (oneven) en Van Oldenbarneveltplaats 025

Projectgegevens

SID
4
Object
19
Beschrijving
Deze GALERIJFLAT vormt de middelste strook van de hoogbouw parallel aan de Lijnbaan die deel uitmaakt van de Lijnbaanflats. De flat is gesitueerd aan de Jan Evertsenplaats en de Van Ghentstraat, de expeditiestraat achter de Lijnbaan. Het gebouw werd in opdracht van Philips Pensioenfonds gebouwd in de periode 1954-1958 naar ontwerp van de architect H.D. Bakker. De langwerpige, rechthoekige plattegrond is voorzien van negen bouwlagen: een onderbouw met tussenverdieping waarin de bergingen zijn gehuisvest en acht woonlagen. De liften en het trappenhuis zijn van twee kanten toegankelijk en bevinden zuidelijk in het gebouw. De onderbouw is aan de Jan Evertsenplaats teruggelegd waardoor een overdekte gaanderij is ontstaan. Het muurwerk is met leisteen bekleed en de kolommen zijn in grijsgroene kleur geverfd. Boven het muurwerk, onder het plafond, bevindt zich een lage, doorlopende vensterstrook. Rechts is een glazen entreepartij voorzien van nieuwe kozijnen. Aan de Van Ghentstraat is de gevel bekleed met kunststeenplaten. Op de kop aan de zuidkant is een winkel gehuisvest met een bronskleurige pui op een leisteen plint. Halverwege de pui is een moderne luifel aangebracht die overeenkomt met de luifel langs de winkels aan de overkant van de straat (blok 9). De oostgevel wordt sterk horizontaal geleed door de galerijen die zijn voorzien van kunststenen balustrades. Links een transparant trappenhuis dat een verticaal element vormt; glazen panelen zijn in kunststenen stijlen gevat. De uiteinden van de gevel bestaan uit brede verticale stroken metselwerk van lichtgele verblendsteen; de vloerbanden die rondom het gebouw in het zicht zijn gelaten, steken iets uit. De westgevel heeft grote puien van (vermoedelijk) gemoffeld aluminium waarbij de oorspronkelijke indeling en zwarte borstweringsplaten zijn gehandhaafd. De woningen zijn voorzien van halfinpandige balkons die per twee woningen zijn samengevat. Aan de uiteinden van de betonnen vloerplaat is een betonnen borstweringsplaat aangebracht; de zijkanten hebben stalen hekwerkjes. Ook hier bevinden zich aan de uiteinden van de gevel verticale stroken metselwerk. De kopgevel aan de zuidkant is transparant met in het midden reeks met brede balkons. De noordgevel is meer gesloten. Op het dak is de liftmachinekamer in een uitbouw geplaatst met forse zwevende luifel die het gebouw op fraaie wijze bekroond.
Adres
Jan Evertsenplaats 192 t/m 255 (doorlopende nummering), Van Ghentstraat 031 t/m 065 (oneven) en Van Oldenbarneveltplaats 025
Architecten
Bakker, H.D.
Buurtnaam
COOL
Huidige functie
winkel(s); woning(en)
Naam complex
-
Ontstaansperiode
1954-1957
Oorspronkelijke functie
winkel(s); woning(en)

Adres

Naam complex
-
Adres
Jan Evertsenplaats 192 t/m 255 (doorlopende nummering), Van Ghentstraat 031 t/m 065 (oneven) en Van Oldenbarneveltplaats 025
Straatnaam
JAN EVERTSENPLAATS
Postcode
3012HX
Secundaire adressen
-

Archief

Archiefnummer
BWT-nr.
Bijzonderheden
-
Formuliernummer
15374
Registratie nummer BWT
B2.1478'54
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
9
Bijzonderheden
-
Constructie
gewapend beton, systeemvloeren
Dak
plat
Gevel
lichtgele verblendsteen, beton, kunststeen
Interieur
-
Toegepaste kunst
-
Vensters & Kozijnen
oorspronkelijk hout met stalen ramen, vervangen door kunststof of aluminium

Functie

Bijzonderheden
blok 1 van de Lijnbaanflats
Huidige functie
winkel(s); woning(en)
Oorspronkelijke functie
winkel(s); woning(en)
Type complex
galerijflat

Geografisch

Appartementnummer
-
Artol cordinaten X-as
9235600
Artol cordinaten Y-as
43720500
Bijzonderheden
-
Buurtnaam
COOL
Buurtnummer
12
Kaartcode
U4
Kadastraalnummer
04AF00845
Sub-buurtnummer
1
Wijk
A

Inventarisatie

Datum
1994/06/24
Dia's?
ja
Dianummers
15374 01 ZW 15374 02 W 15374 03 W 15374 04 W 15374 05 NW 15374 06 ZO 15374 07 W 15374 08 N 15374 09 W 15374 10 - (trappenhuis)
Inventarisatie datum
1994/06/24
Mutatiedatum
1995/11/03
Naam inventariseerder
BaS
Naam muteerder
WyG

Restauratie

Bijzonderheden
gerenoveerd
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
het gebouw is de middelste strook van de hoogbouwblokken parallel aan de Lijnbaan die deel uitmaken van de Lijnbaanflats
Expeditiehof
nee
Hoekoplossingen
nee
Rooilijngegevens
het gebouw bevindt zich in de rooilijn van de Van Ghentstraat en sluit de Jan Evertsenplaats aan de oostzijde af; de begane grond is aan de Van Ghentstraat verbonden met een transformatorhuisje en de dertien bouwlagen tellende flat aan de noordkant van de Jan Evertsenplaats
Vrijstaand?
nee

Uitvoerenden

Adviseur
ir. A. Aronsohn ci
Architecten
Bakker, H.D.
Bijzonderheden
aannemer: A.C.B.
Constructeur
-
Datum opname BWT
1957/04/13
Kunstenaar
-
Ontstaansperiode
1954-1957
Opdrachtgever
Philips Pensioenfonds
Stichtingsjaar
1957