Coolsingel 069 t/m 083 (oneven) en Sint Luciastraat 032 t/m 052 (even)

Projectgegevens

SID
4
Object
15
Beschrijving
KANTOORGEBOUW met WINKELS gesitueerd in de westelijke gevelwand van de Coolsingel, gebouwd tussen 1955 en 1962 in opdracht van N.V. Levensverzekeringsmaatschappij Utrecht. Het ontwerp is van de architect J.J.P. Oud. Het gebouw vormt één van de terugliggende gevelwanden in de verspringende rooilijn aan de westzijde van de Coolsingel en ligt ingeklemd tussen de vooruitgeschoven blokken van het Holbeinhuis (noord) en de voormalige Bank voor Handel en Scheepvaart (zuid). De eigenlijke rooilijn valt samen met de verdiepingsgevel; de winkels op de begane grond zijn ten opzichte van de verdiepingen naar voren geschoven en bevinden zich in een soort `tolerantiegebied', zoals Oud de situatie zelf omschreef. Het brede gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en telt zes bouwlagen onder een plat dak. De opbouw van het gebouw is symmetrisch. Centraal op de verhoogde begane grond een brede entree voor de kantoren die iets is teruggelegd tussen zwart Zweeds graniet. Ter weerszijden grote etalagepuien die evenals de entree in goudkleurig geanodiseerd aluminium zijn uitgevoerd. De puien zijn op een plint van hetzelfde zwarte graniet geplaatst. De winkelpuien worden afgesloten door een ranke betonnen luifel die deels voor de entreepartij is doorgezet. Aan de uiteinden twee terugliggende puien die oorspronkelijk als nooduitgangen fungeerden en momenteel in gebruik zijn als kleine winkelruimten. In tegenstelling tot de verdiepingen is de begane grond nog in originele staat. Opmerkelijk is dat nagenoeg alle winkeliers van destijds nog steeds in het gebouw zijn gevestigd. De verdiepingsgevel bestond oorspronkelijk uit een dunne aluminium vliesgevel met doorlopende geribbelde borstweringspanelen en een fraaie vensterindeling. De gevel is vervangen door een vlakke moderne variant met glimmende granieten borstweringen en brede kozijnen. Tussen de gevel en de belendende bebouwing zijn vooruitgeschoven zijmuren geplaatst van blauwe verglaasde steen. Deze vormen een soort steunen waartussen de vliesgevel is gespannen. Op beide steunen zijn consoles aangebracht die sculpturen dragen, vervaardigd door Paul Koning. De kantoorverdiepingen hebben een bijzonder dubbel corridorsysteem dat mogelijk werd door de relatief grote perceeldiepte. De ruimte tussen de gangen is benut voor trappenhuizen, toiletten en technische ruimten. De lange gangen werden door transparante puien onderbroken in verband met brandveiligheid. In de scheidingen waren zitbanken opgenomen. Veel aandacht werd besteed aan de inrichting van het interieur met een zorgvuldig kleurgebruik, duurzame materialen en toegepaste kunst. De indeling van de verdiepingen was bovendien variabel door specifiek voor dit gebouw ontwikkelde verplaatsbare wanden.
Adres
Coolsingel 069 t/m 083 (oneven) en Sint Luciastraat 032 t/m 052 (even)
Architecten
Oud, J.J.P.
Buurtnaam
COOL
Huidige functie
kantoren; winkel(s)
Naam complex
De Utrecht
Ontstaansperiode
1955-1962
Oorspronkelijke functie
kantoren; winkel(s); dienstwoning(en)

Adres

Naam complex
De Utrecht
Adres
Coolsingel 069 t/m 083 (oneven) en Sint Luciastraat 032 t/m 052 (even)
Straatnaam
COOLSINGEL
Postcode
3012AD
Secundaire adressen
-

Archief

Archiefnummer
BWT-nr.
Bijzonderheden
-
Formuliernummer
15445
Registratie nummer BWT
B2.810'55
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
06; souterrain
Bijzonderheden
-
Constructie
gewapend beton
Dak
plat
Gevel
plint van zwart Zweeds graniet, blauwe en witte verglaasde baksteen, geribbelde aluminium platen
Interieur
gerenoveerd, oorspronkelijk met veel blauwe tinten uitgevoerd
Toegepaste kunst
twee glasramen bij vluchtuitgangen en drie natuurstenen banken van Benno Wissing; beelden tegen de blauwe muur links en rechts van het gebouw van Paul Koning; plastieken in metaal en mozaïek tegen de wanden in de grote hal op begane grond vervaardigd door César Domela; een handgeweven kleed in ontvangstruimte op eerste verdieping van B. Hubers; wandschilderingen in lunchkamer door Frans Deckwitz; bronzen `gewonde haan' op bovenste verdieping in de hal voor personeelskantine door Prof. L.O. Wenkebach; handgeweven kleden tegen trapwanden op kantineverdieping en oorlogsherinneringsplaquette aan wand bij ingang naar ontwerp van Karel Appel
Vensters & Kozijnen
oorspronkelijk ranke aluminium kozijnen, vervangen door dikke in het gevelvlak liggende moderne puien; winkelpuien van goudkleurig aluminium

Functie

Bijzonderheden
voormalig kantoor N.V. Levensverzekeringsmij De Utrecht
Huidige functie
kantoren; winkel(s)
Oorspronkelijke functie
kantoren; winkel(s); dienstwoning(en)
Type complex
kantoorgebouw met winkels

Geografisch

Appartementnummer
-
Artol cordinaten X-as
9248930
Artol cordinaten Y-as
43742265
Bijzonderheden
oorspronkelijke kadastrale nummering: RO.AF 671
Buurtnaam
COOL
Buurtnummer
12
Kaartcode
U4
Kadastraalnummer
04AF00855
Sub-buurtnummer
1
Wijk
A

Inventarisatie

Datum
1996/02/22
Dia's?
ja
Dianummers
15445 01 O 15445 02 ZO
Inventarisatie datum
1994/05/01
Mutatiedatum
1995/12/19
Naam inventariseerder
JaD
Naam muteerder
WyG

Restauratie

Bijzonderheden
-
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
-
Expeditiehof
ja, Sint Luciastraat
Hoekoplossingen
nee
Rooilijngegevens
het gebouw bevindt zich in de westelijke gevelwand van de Coolsingel; het gebouw bevindt zich tussen twee vooruitspringende bouwvolumes en maakt deel uit van het concept van de verspringende rooilijn
Vrijstaand?
ja

Uitvoerenden

Adviseur
Bouw- en Adviesbureau ir. K. Bakker en ir. H.A. Dicke
Architecten
Oud, J.J.P.
Bijzonderheden
natuursteen geleverd door: Rotterdamse Steenhouwerij A. Ruijmgaart
Constructeur
-
Datum opname BWT
1962/05/07
Kunstenaar
Benno Wissing, Paul Koning, César Domela, B. Hubers, Frans Deckwitz, prof. L.O. Wenkebach, Karel Appel
Ontstaansperiode
1955-1962
Opdrachtgever
N.V. Levensverzekeringsmaatschappij Utrecht
Stichtingsjaar
1960