Schiedamseweg 180 t/m 198 (even)

Projectgegevens

SID
18
Object
28
Beschrijving
WONINGBOUWCOMPLEX gebouwd naar ontwerp van J.P.L. Hendriks, W. van der Sluys en L.A. van den Bosch in de periode 1949-1950 in opdracht van N.V. Gemeenschappelijk Eigendom. Dit concept is later herhaald voor nog twee stroken aan de Schiedamseweg. De strook van vier bouwlagen hoog bevat appartementen, die worden ontsloten door vijf portieken zonder lift. Bergingen zijn ondergebracht in de dakverdieping. De rooilijnen volgen die van het oorspronkelijke bouwblok, maar ter plaatse van de hoek is een kopgevel aangebracht. De begane grond verdieping ligt iets boven maaiveld. Fundering, keldervloer, de vloeren van natte cellen en de trappen zijn van beton; overige vloeren van hout op kalkzandsteen bouwmuren. De scheidingswanden zijn van porisosteen. Het skelet is versterkt met stalen kolommen en betonlateien. De kapconstructie is van hout. De dakverdieping bestaat uit een afgeknot zadeldak. In de kopgevels is dit profiel in het metselwerk verwerkt, de rookkanalen zijn afleesbaar. De vierkante raamopeningen van de woningen zijn kleiner dan aan de lange gevels. Deze ramen geven niet alleen op de hoek uitzicht over de straat: de belending ligt terug. De gevels aan straat- en tuinzijde zijn vlak, opgetrokken uit een hardgrauwe steen gekwalificeerd als 'kleurig', nu donkerbruin. De daklijst ligt in het gevelvlak. Regelmatig geplaatste, vierkante raamopeningen hebben tegenwoordig kunststof kozijnen zonder neggen. Verbijzondering vindt aan de straatzijde plaats bij de trappenhuizen; de penanten steken vanaf eerste verdiepingsvloer een kleine meter door het gevelvlak. Aan weerskanten bevinden zich de keukenbalkons met zware hoekkolommen van beton. De kolommen, vloeren en betonnen luifel vormen samen een rechthoekige lijst die horizontaal en verticaal is onderverdeeld in drie delen. Deze hiërarchie en de doorkijk tussen de kolommen en de gevels ter plaatse van de balkons door, zorgen dat het overstekende, geaccentueerde deel van de gevel minder massief is. Het beton is inmiddels geverfd en hierdoor is wel het evenwicht tussen gevelvlak en verbijzondering verstoord. De toegang tot de portiek ligt in het gevelvlak en heeft een smalle betonlijst. Daarin is de oorspronkelijke houten/glazen deur nog aanwezig met aan weerszijden postvakken. Boven de deur is een ornament van drie kunststeenplaatjes met lichte tekening aangebracht. Het middelste plaatje is iets verzakt aangebracht omwille van een effect van een gestileerde wimpel. Aan de tuinzijde wordt de regelmaat van het gevelvlak onderbroken door de balkons die per twee woningen zijn gegroepeerd. De pui licht terug en de betonplaat steekt door, het geheel is hier echter niet aangezet met lijstwerk of iets dergelijks. De balkons hebben stalen balustrades. De appartementen hebben een wisselkamer achter het trappenhuis; slapen aan de tuinzijde en wonen aan de straatzijde. Onder het dak bevinden zich de bergingen.
Adres
Schiedamseweg 180 t/m 198 (even)
Architecten
Hendriks, J.P.L.; Sluys, W. van der; Bosch, L.A. van den (architectenbureau J.P.L. Hendriks, W. van der Sluys, L.A. van den Bosch)
Buurtnaam
BOSPOLDER
Huidige functie
woning(en)
Naam complex
-
Ontstaansperiode
1949-1951
Oorspronkelijke functie
woning(en)

Adres

Naam complex
-
Adres
Schiedamseweg 180 t/m 198 (even)
Straatnaam
SCHIEDAMSEWEG
Postcode
3025AL
Secundaire adressen
-

Archief

Archiefnummer
BWT-nr.
Bijzonderheden
-
Formuliernummer
49126
Registratie nummer BWT
P20.33'49
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
04; kap
Bijzonderheden
grote overeenkomsten met de westelijk gelegen blokken
Constructie
beton, hout
Dak
zadeldak
Gevel
baksteen
Interieur
-
Toegepaste kunst
-
Vensters & Kozijnen
oorspronkelijk hout, grotendeels vervangen door kunststof

Functie

Bijzonderheden
-
Huidige functie
woning(en)
Oorspronkelijke functie
woning(en)
Type complex
woningbouw met portiekontsluiting

Geografisch

Appartementnummer
A001
Artol cordinaten X-as
8983229
Artol cordinaten Y-as
43624947
Bijzonderheden
-
Buurtnaam
BOSPOLDER
Buurtnummer
21
Kaartcode
T4-S4
Kadastraalnummer
21H 04207
Sub-buurtnummer
0
Wijk
C

Inventarisatie

Datum
1995/06/28
Dia's?
ja
Dianummers
49126 01 NW 49126 02 N 49126 03 ZO
Inventarisatie datum
1995/05/18
Mutatiedatum
1995/11/14
Naam inventariseerder
LiT; DvW
Naam muteerder
WyG

Restauratie

Bijzonderheden
-
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
-
Expeditiehof
nee
Hoekoplossingen
nee
Rooilijngegevens
het gebouw bevindt zich in de rooilijn
Vrijstaand?
nee

Uitvoerenden

Adviseur
R. Nijhoff
Architecten
Hendriks, J.P.L.; Sluys, W. van der; Bosch, L.A. van den (architectenbureau J.P.L. Hendriks, W. van der Sluys, L.A. van den Bosch)
Bijzonderheden
-
Constructeur
-
Datum opname BWT
-
Kunstenaar
-
Ontstaansperiode
1949-1951
Opdrachtgever
N.V. Gemeenschappelijk Eigendom
Stichtingsjaar
1951