Stationsplein 045

Projectgegevens

SID
3
Object
6
Beschrijving
Het Groothandelsgebouw is gebouwd als BEDRIJFSVERZAMELGEBOUW in de periode 1947-1952 in opdracht van de Rotterdamse Industriestichting naar ontwerp van de architecten Van Tijen en Maaskant. De ligging van het gebouw aan het Stationsplein en het Weena werd gekozen vanwege een optimale bereikbaarheid. Het gebouw, dat een groot aantal bedrijven huisvest, is opgetrokken vanuit een geknikte rechthoekige plattegrond van 220 bij 84 meter en telt acht bouwlagen. Een begane grond met entresol, zes verdiepingen en een terugliggende dakverdieping. Op het dak zijn twee dakopbouwen geplaatst en een bioscoopzaal aan de zijde van het Stationsplein. Door de forse afmetingen manifesteert het gebouw zich als een groot bouwblok. Naast de hoofdingang aan het Stationsplein zijn nog vier andere toegangen aangebracht die elk een deel van het forse gebouw ontsluiten. Trappen en liften zorgen voor het verticale interne verkeer. Rondom drie binnenhoven lopen op elke verdieping galerijen waaraan de diverse bedrijfs- en kantoorruimten zijn gerangschikt. Aan- en afvoer van goederen vindt plaats op de binnenhoven en een expeditiestraat op de eerste verdieping. Deze zijn bereikbaar door onderdoorgangen, hellingbanen en een betonnen viaduct aan de westzijde van het gebouw. Deze organisatie zorgt ervoor dat het etalagefront rondom het gebouw minimaal wordt onderbroken. Aan de straatkant liggen showrooms en winkels die voorzien zijn van een entresol. De verdiepingen bevatten kantoren en overige bedrijfsruimten. Vergaderzalen, restaurant, opslagruimten, winkels en sanitaire voorzieningen zijn voor collectief gebruik. De twee dakopbouwen herbergen de grote gemeenschappelijke kantines. De verschillende ruimten zijn identiek vormgegeven en hebben een flexibele indelingsmogelijkheid. Aan de buitenzijde is de opbouw van het gebouw zichtbaar. De lange gevels aan het Weena en de Conradstraat worden door trappenhuizen onderbroken die de scheiding vormen tussen de drie rond de binnenhoven gegroepeerde bouwdelen. De gevels worden geleed door kolommen die aan de buitenkant van het gebouw zijn geplaatst. Tussen de kolommen en de verdiepingsvloeren zijn, steeds paarsgewijs, geprefabriceerde gevelelementen geplaatst. De elementen bestaan uit een indeling met betonnen roeden; een tuimelraam wordt omzoomd door een zestal kleinere vensters die achter betonnen lamellen zijn geplaatst. De horizontale lamellen fungeren als zonwering en verlevendigen de gevel. De kolommen eindigen vóór de terugliggende dakverdieping in vrijstaande steunberen die met een scherpe knik het dak ondersteunen. Door de jaren heen heeft het gebouw diverse kleine wijzigingen en verbouwingen ondergaan die het oorspronkelijke karakter van het Groothandelsgebouw echter nauwelijks hebben aangetast. Eind jaren tachtig is het gebouw aangewezen als gemeentelijk monument. Een renovatie van de ingangen en overige onderdelen wordt in fasen uitgevoerd naar ontwerp van architect Victor Veldhuijzen van Zanten.
Adres
Stationsplein 045
Architecten
Tijen, W. van; Maaskant, H.A. (bureau Van Tijen en Maaskant)
Buurtnaam
CS-KWARTIER
Huidige functie
bedrijven
Naam complex
Groothandelsgebouw
Ontstaansperiode
1947-1953
Oorspronkelijke functie
bedrijven

Adres

Naam complex
Groothandelsgebouw
Adres
Stationsplein 045
Straatnaam
STATIONSPLEIN
Postcode
3013AK
Secundaire adressen
-

Archief

Archiefnummer
BWT-nr.
Bijzonderheden
zeer uitgebreid bouwdossier
Formuliernummer
25697
Registratie nummer BWT
P15.8'47
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
09;kelder
Bijzonderheden
-
Constructie
gewapend beton
Dak
plat
Gevel
het betonskelet is onbekleed
Interieur
betonconstructie zichtbaar gelaten
Toegepaste kunst
kunstwerk boven liftdeuren in centrale hal dateert uit de zestiger jaren
Vensters & Kozijnen
betonnen kozijnen, entreepartijen van glas en beton

Functie

Bijzonderheden
kelder, begane grond, zeven verdiepingen en een terugliggende dakverdieping met daarop drie dakopbouwen
Huidige functie
bedrijven
Oorspronkelijke functie
bedrijven
Type complex
bedrijfsverzamelgebouw

Geografisch

Appartementnummer
-
Artol cordinaten X-as
9184976
Artol cordinaten Y-as
43760581
Bijzonderheden
-
Buurtnaam
CS-KWARTIER
Buurtnummer
13
Kaartcode
T3-T4
Kadastraalnummer
06S 04423
Sub-buurtnummer
1
Wijk
A

Inventarisatie

Datum
1994/01/24
Dia's?
ja
Dianummers
25697 01 O 25697 02 ZW 25697 03 O binnenplaats 25697 04 - binnenplaats 25697 05 ZO
Inventarisatie datum
1994/01/24
Mutatiedatum
1995/12/06
Naam inventariseerder
NoM
Naam muteerder
WyG

Restauratie

Bijzonderheden
restauratie zal komende jaren in fasen plaatsvinden te beginnen met de hoofdingang aan het Stationsplein naar ontwerp van architect Victor Veldhuyzen van Zanten
Monument?
ja
Monumentnummer
E-32
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
1995
Restauratie?
ja
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
gm
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
drie expeditiestraten boven elkaar geplaatst; één in de kelder, één op de begane grond en één op de eerste verdieping
Expeditiehof
in het gebouw zijn drie binnenhoven gesitueerd met interne verkeerswegen op diverse niveaus
Hoekoplossingen
nee
Rooilijngegevens
het gebouw wordt aan vier zijden door straten omgeven
Vrijstaand?
ja

Uitvoerenden

Adviseur
-
Architecten
Tijen, W. van; Maaskant, H.A. (bureau Van Tijen en Maaskant)
Bijzonderheden
aannemer: Aannemerscombinatie Groothandelsgebouw o.a. bestaande uit Hollandsche Beton Maatschappij N.V., N.V. Aannemingsmij J.P. van Eesteren en N.V. De Kondor
Constructeur
H.A. Maaskant, constructieafdeling
Datum opname BWT
1953/11/23
Kunstenaar
-
Ontstaansperiode
1947-1953
Opdrachtgever
-
Stichtingsjaar
1948