Dijkstraat 035 t/m 057 (oneven) en Oostzeedijk Beneden 153 t/m 159 (oneven)

Projectgegevens

SID
16
Object
4
Beschrijving
WONINGBOUWCOMPLEX met portiekflats, gesitueerd op de hoek van de Dijkstraat en de Oostzeedijk Beneden. De bebouwing bestaat uit twee bouwvolumes die haaks ten opzichte van elkaar zijn geplaatst. Een tussenbouw verbindt beide delen. Het gedeelte aan de Dijkstraat is ten opzichte van de vooroorlogse rooilijn naar voren gezet om een voor de woningen op de begane grond een tuin te realiseren. Vanwege een badinrichting die op het binnenterrein stond, was dit met de oude rooilijn niet mogelijk. Momenteel is de grond achter de woningen braakliggend ten behoeve van bodemsanering. Het bouwvolume aan de Dijkstraat telt drie bouwlagen met kap op een souterrain en omvat dertig woningen die door vijf portieken ontsloten worden. De woningen hebben gespiegelde plattegronden waarbij de trappenhuizen telkens als symmetrie-as fungeren. Deze symmetrische opzet komt in de voorgevel tot uitdrukking in de plaatsing van de vensters. De hoekwoningen aan de noordkant hebben in de kopgevel ook nog een venster. Dit is mogelijk doordat de ernaast gelegen bebouwing in de rooilijn is teruggelegd. Bij een renovatie is de gevel bekleed met grijs stricotherm en is als plint en op de gevel van het trappenhuis trespa-beplating aangebracht. Ook de dakrand van de noordelijke kopgevel is met trespa bekleed. De vorm van de entree is bij de renovatie intact gebleven (hoewel de kleurstelling is aangepast) en bestaat uit een langwerpige blauwgeverfde betonlijst, waarin een houten deur en daarboven een groot langwerpig venster zijn geplaatst. De lange zijden zijn daarbij enigszins schuin naar binnen gezet. Het venster heeft aan de onderzijde een uitkragende dorpel. Boven deze vensterpartij zijn tussen de tweede en derde verdieping twee kleine openslaande ramen in een gezamenlijke betonlijst aangebracht. Het portiekblok heeft een constructie van gewapend beton en een beschoten pannendak. Het bouwvolume aan de Oostzeedijk Beneden telt vier bouwlagen met kap; de begane grond heeft een grote verdiepingshoogte. Het blok omvat vier winkels op de begane grond en twaalf woningen op de verdiepingen. De woningen worden ontsloten door trappenhuizen die aan de achtergevel geplaatst zijn. De entrees bevinden zich aan de straatzijde. De woningplattegronden zijn gespiegeld met als symmetrie-as de trappenhuizen. Vóór de trappenhuizen bevindt zich een wisselkamer telkens behorende bij de linkerwoning. Daarnaast bevindt zich aan de voorgevel de woonkamer en aan de achtergevel de grote slaapkamer. Aan de achtergevel zijn balkons geplaatst, die zowel vanuit de slaapkamers en de keukens toegankelijk zijn. De hoekwoningen zijn anders ingedeeld en hebben ook vensters in de kopgevel. De regelmatige indeling van het blok uit zich in de voorgevel door de plaatsing van de vensters. Op het dak zijn boven de trappenhuizen kleine dakkapellen aangebracht en in de kopgevel bevinden zich op de zolderetage twee kleine vensters. De winkels op de begane grond hebben grote etalagevensters van elkaar gescheiden door betonnen pilasters in een betonkader. De gevel is bij een renovatie in zijn geheel bekleed met witte en gele trespa-platen. Het betonkader en de pilasters zijn bruin en roze geschilderd. De tussenbouw bestaat uit twee bouwlagen onder een zadeldak. Aan de rechterkant is een doorgang naar het achterterrein aangebracht. Het blok bevat twee woningen met afzonderlijke entrees. De woning op de begane grond heeft achter de trap naar het huis op de eerste verdieping een slaapkamer op split-levelniveau. Boven de doorgang bevinden zich twee slaapkamers van de woning op de tweede verdieping. Bij een renovatie is de gevel in zijn geheel met gele en witte trespa-platen bekleed. Het pand heeft een gewapend-betonconstructie en een beschoten pannendak.
Adres
Dijkstraat 035 t/m 057 (oneven) en Oostzeedijk Beneden 153 t/m 159 (oneven)
Architecten
Hoogeveen, C.
Buurtnaam
KRALINGEN-WEST
Huidige functie
woning(en); winkel(s)
Naam complex
-
Ontstaansperiode
1946-1949
Oorspronkelijke functie
woning(en); winkel(s)

Adres

Naam complex
-
Adres
Dijkstraat 035 t/m 057 (oneven) en Oostzeedijk Beneden 153 t/m 159 (oneven)
Straatnaam
DIJKSTRAAT
Postcode
3061TB
Secundaire adressen
-

Archief

Archiefnummer
BWT-nr.
Bijzonderheden
-
Formuliernummer
38465
Registratie nummer BWT
P29.32'46
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
03; souterrain; deels 02; deels 04
Bijzonderheden
-
Constructie
gewapend beton
Dak
pannendak
Gevel
oorspronkelijk baksteen, nu bekleed met trespa en pleister; beton
Interieur
-
Toegepaste kunst
-
Vensters & Kozijnen
oorspronkelijk hout, vervangen door kunststof

Functie

Bijzonderheden
-
Huidige functie
woning(en); winkel(s)
Oorspronkelijke functie
woning(en); winkel(s)
Type complex
woningbouwcomplex met portiekflats en winkels

Geografisch

Appartementnummer
-
Artol cordinaten X-as
9430173
Artol cordinaten Y-as
43754045
Bijzonderheden
-
Buurtnaam
KRALINGEN-WEST
Buurtnummer
41
Kaartcode
V3
Kadastraalnummer
20F 03108
Sub-buurtnummer
7
Wijk
H

Inventarisatie

Datum
1995/11/15
Dia's?
ja
Dianummers
38465 01 O 38465 02 O 38465 03 ZO 38465 04 Z 38465 05 N
Inventarisatie datum
1995/11/01
Mutatiedatum
1995/11/29
Naam inventariseerder
ElS
Naam muteerder
ElS

Restauratie

Bijzonderheden
in 1984-1986 is bij een renovatie de gevel bekleed met stricotherm en trespa platen. De houten en stalen kozijnen zijn vervangen en er is dubbele beglazing aangebracht, al dan niet met ventilatieroosters. Daarnaast zijn de riolering, keukens, douches en toiletten verbeterd. De renovatie werd uitgevoerd naar ontwerp van Stadsarchitecten Associatie Rotterdam in opdracht van het Gemeentelijk Woningbedrijf Rotterdam. Reg.nr. BWT renovatie: B2.942'84
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
-
Expeditiehof
nee
Hoekoplossingen
-
Rooilijngegevens
het pand is in de rooilijnen van de Dijkstraat en de Oostzeedijk Beneden geplaatst
Vrijstaand?
nee

Uitvoerenden

Adviseur
-
Architecten
Hoogeveen, C.
Bijzonderheden
aannemer: P. Noordzij
Constructeur
-
Datum opname BWT
1949/06/02
Kunstenaar
-
Ontstaansperiode
1946-1949
Opdrachtgever
-
Stichtingsjaar
1949