Herman Gorterstraat 001 t/m 010 en Albert Verweystraat 001 t/m 010 (doorlopende nummering)

Projectgegevens

SID
14
Object
2
Beschrijving
Het WONINGBOUWCOMPLEX met portiekflats aan de Herman Gorterstraat en de Albert Verweijstraat werd in 1950-1951 gerealiseerd naar ontwerp van Van Andel en Van Embden. De blokken zijn achter elkaar geplaatst en zijn identiek wat betreft constructie, gevelopbouw en indeling. Het perceel wordt aan de oostzijde begrensd door het Oosteinde en aan de westkant door de Hélène Swarthstraat. Beide blokken tellen drie bouwlagen op een kelder en omvatten elk 30 woningen, die ontsloten worden door vijf portieken. De woningen hebben gespiegelde plattegronden met als symmetrie-as de aan de voorgevel gelegen trappenhuizen. De vierkamerwoningen hebben de woonkamer, keuken en kleine slaapkamer aan de zuidzijde, waar de tuinen en de balkons zich bevinden, en een grote en kleine slaapkamer aan de noordzijde. Een relatief ruime hal verbindt de ruimten met elkaar. De trappenhuizen tekenen zich in de voorgevel af door het vierkante en rechthoekige venster boven de ingang. De vensters hebben een betonnen lijst en hebben een fijnmazige roedeverdeling. In het midden is een metalen plaatje aangebracht voor de ontluchting. De entrees bestaan uit houten deuren die verdiept in de gevel zijn geplaatst. Eromheen bevindt zich een witgeverfd betonkader, waarboven in de gevel een kunststenen latei is aangebracht. De symmetrische indeling in woningen komt in de gevels tot uitdrukking door het regelmatige vensterritme. Op de hoeken zijn in het metselwerk lisenen aangebracht die tot boven de daklijst zijn doorgezet en waarachter de schoorstenen schuilgaan. Aan de achterzijde bevinden zich over de gehele gevel doorlopende balkons met gemetselde balustraden. De afscheidingen tussen de woningen geschiedt middels halfsteensmuurtjes, waarop telkens tussen twee woningen haaks een gestort-betonnen paneel met kruismotief, is aangebracht. Aan de uiteinden worden de balkons op de verdiepingen verticaal met elkaar verbonden en aan de zijkanten afgeschermd door een doorlopend langgerekt gestort-betonnen paneel met hetzelfde kruismotief. Deze panelen zijn enigszins schuin naar binnen geplaatst. De balkons worden overdekt door de betonnen balkonvloeren erboven; de bovenste heeft als luifel de breed overkragende houten dakrand met klossen. De portiekflat heeft een gewapend-betonconstructie met een gemetselde opbouw. De kozijnen zijn van hout en het dak heeft een flauw hellende lessenaarsvorm.
Adres
Herman Gorterstraat 001 t/m 010 en Albert Verweystraat 001 t/m 010 (doorlopende nummering)
Architecten
Andel, R.D. van; Embden, S.J. van (bureau R.D. van Andel en ir. S.J. van Embden bi)
Buurtnaam
KRALINGEN-WEST
Huidige functie
woning(en)
Naam complex
-
Ontstaansperiode
1950-1952
Oorspronkelijke functie
woning(en)

Adres

Naam complex
-
Adres
Herman Gorterstraat 001 t/m 010 en Albert Verweystraat 001 t/m 010 (doorlopende nummering)
Straatnaam
HERMAN GORTERSTRAAT
Postcode
3061SM
Secundaire adressen
-

Archief

Archiefnummer
BWT-nr.
Bijzonderheden
goed gedetailleerde tekeningen van gevelopstanden, plattegronden en doorsneden
Formuliernummer
11606
Registratie nummer BWT
P21.12'50 (Verweystraat); P21.21'50
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
03; kelder
Bijzonderheden
-
Constructie
gewapend beton
Dak
flauw hellend lessenaarsdak
Gevel
hardgrauw baksteen, beton
Interieur
-
Toegepaste kunst
-
Vensters & Kozijnen
hout

Functie

Bijzonderheden
-
Huidige functie
woning(en)
Oorspronkelijke functie
woning(en)
Type complex
woningbouwcomplex met portiekflats

Geografisch

Appartementnummer
A001
Artol cordinaten X-as
9402918
Artol cordinaten Y-as
43773618
Bijzonderheden
-
Buurtnaam
KRALINGEN-WEST
Buurtnummer
41
Kaartcode
U3
Kadastraalnummer
04AE00728
Sub-buurtnummer
6
Wijk
H

Inventarisatie

Datum
1995/11/08
Dia's?
ja
Dianummers
11606 01 N 11606 02 O 11606 03 N 11606 04 Z 11606 05 W
Inventarisatie datum
1995/11/01
Mutatiedatum
1995/12/01
Naam inventariseerder
TvD/ElS
Naam muteerder
ElS

Restauratie

Bijzonderheden
-
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
-
Expeditiehof
nee
Hoekoplossingen
-
Rooilijngegevens
de bouwblokken zijn aan de oostzijde iets in de rooilijn van het Oosteinde teruggezet ten behoeve van een parkeerplaats
Vrijstaand?
ja

Uitvoerenden

Adviseur
Adviesbureau P.W.C. Claasen Jr., Rotterdam
Architecten
Andel, R.D. van; Embden, S.J. van (bureau R.D. van Andel en ir. S.J. van Embden bi)
Bijzonderheden
aannemer bouwdeel Albert Verweystraat: Eigen Bouw één ontwerp gerealiseerd met twee bouwaanvragen
Constructeur
-
Datum opname BWT
1952/09/18 (Verweystr); 1952/08/25
Kunstenaar
-
Ontstaansperiode
1950-1952
Opdrachtgever
bouwdeel Albert Verweystraat: H.J. Touw & Zn.
Stichtingsjaar
1952