Goudsesingel 234 t/m 282 (even) en Mariniersweg 002 t/m 016 (even)

Projectgegevens

SID
13
Object
43
Beschrijving
Dit WONINGBOUWCOMPLEX met WINKELS is ontworpen door het architecten- en ingenieursbureau Vermeer en Van Herwaarden, in samenwerking met T.C. Bos en kwam in de periode 1953-1955 tot stand. Het pand bestaat uit twee bouwdelen; een deel aan de Goudsesingel van vijf bouwlagen hoog, en een deel aan de Mariniersweg van acht bouwlagen. Op de begane grond van het deel aan de Goudsesingel bevinden zich winkels en portieken. De winkelpuien van staal en hout staan op een stalen plint. De terugliggende portieken hebben deuren bestaande uit hout met een venster en worden aan de bovenzijde afgesloten door een betonnen rand en aan de linker- en rechterzijde door zwart marmer. Boven de portiek bevindt zich een groot venster in een uitkragende betonlijst. Boven deze omlijsting zitten twee trappenhuisvensters en op de bovenste verdieping een inpandig balkon met stalen hek. Aan weerszijden van het trappenhuis bevinden zich de vensters van de woningen. Deze zijn in houten kozijnen gevat. Tussen de derde en vierde verdieping hangen grote haken. Dit bouwdeel wordt afgesloten door een zadeldak. Het bouwdeel aan de Mariniersweg telt acht bouwlagen. Aan weerszijden van dit bouwdeel bevinden zich de portieken die toegang geven naar de erboven gelegen verdiepingen. Aan de Goudsesingel bestaat deze kleine aanbouw uit één laag, aan de Mariniersweg uit twee. In de bakstenen gevel van de ingangspartij aan de Mariniersweg zitten ronde openingen omlijst door uitstekende, betonnen randen. Achter deze uitbouw is een trappenhuis zichtbaar door een geheel glazen pui. Aan de kopse kant van het deel aan de Mariniersweg (aan de Goudsesingel) zitten op de begane grond eveneens ronde openingen met een betonnen rand, een venster op de verdiepingen, en op de tweede tot en met de zevende verdieping een balkon, waar stalen platen de balustrade vormen. De winkelpuien aan de Mariniersweg zijn eveneens van staal en hout, en staan op een plint van zwart marmer. Tussen de puien staan kolommen die met zwart marmer zijn bekleed en worden doorgetrokken tot en met de eerste verdieping. Boven de winkelpuien zit een reclamerand met daarboven een grote luifel. Op de eerste verdieping is de ruimte tussen de kolommen opgevuld met vensters. Boven de eerste verdieping zit een betonnen lijst. De hierboven liggende bakstenen gevel wordt onderbroken door vijf verticale rijen vensters met kunststof kozijnen. Elke woning heeft een vensterpartij met een betonnen borstwering en een balkon aan de voorkant afgesloten door een plaat van grindbeton, waarin een mozaïek is gelegd. De zijkanten van het balkon zijn afgesloten met een stalen hek. Het bouwdeel aan de Mariniersweg wordt afgesloten door een plat dak. Aan de achtergevel van het bouwdeel aan de Mariniersweg wordt duidelijk dat het hier om een galerijflat gaat. De toegangsdeuren naar de woningen bevinden zich aan lange balkons die over de hele breedte doorlopen. De galerij van de eerste verdieping bevindt zich geheel achter glas. Het trappenhuis bevindt zich geheel links. Aan de achterzijde zijn de kozijnen nog van hout. Het Goudsesingeldeel heeft een uitbouw van één bouwlaag dat aan de expeditiestraat ligt. De bakstenen achtergevel heeft vensters met houten kozijnen en balkons met stalen balustrades.
Adres
Goudsesingel 234 t/m 282 (even) en Mariniersweg 002 t/m 016 (even)
Architecten
Vermeer, W.; Herwaarden, I. van (architecten- en ingenieursbureau Vermeer en Van Herwaarden)
Buurtnaam
STADSDRIEHOEK
Huidige functie
woning(en); winkel(s); kantoren
Naam complex
-
Ontstaansperiode
1953-1955
Oorspronkelijke functie
woning(en); winkel(s)

Adres

Naam complex
-
Adres
Goudsesingel 234 t/m 282 (even) en Mariniersweg 002 t/m 016 (even)
Straatnaam
GOUDSESINGEL
Postcode
3011KE
Secundaire adressen
-

Archief

Archiefnummer
BWT-nr
Bijzonderheden
-
Formuliernummer
16953
Registratie nummer BWT
B2.1332'53
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
08; deels 05
Bijzonderheden
-
Constructie
gebouwd op houten palen; vloer van de kelder van gewapend beton; de overige vloeren Cusveller-systeem; de kolommen tot en met de begane grond van beton, daarboven van staal
Dak
bouwdeel aan de Goudsesingel: zadeldak; zwarte pannen bouwdeel aan de Mariniersweg: plat dak
Gevel
bruin baksteen
Interieur
-
Toegepaste kunst
de balkons aan de Mariniersweg zijn versiert met mozaïeken van fantasiedieren
Vensters & Kozijnen
de winkelpuien zijn van staal; omlijsting van de vensters boven de portieken zijn van muschelkalk

Functie

Bijzonderheden
het bouwdeel dat uit 8 lagen bestaat, had oorspronkelijk de functie van Motorpaleis. Bij het aantal woningen en winkels zijn die in het bouwdeel aan de Mariniersweg en Bredestraat opgeteld. Deze twee blokken vormen één complex, de tussenruimte is ontstaan omdat daar nog niet mocht worden gebouwd
Huidige functie
woning(en); winkel(s); kantoren
Oorspronkelijke functie
woning(en); winkel(s)
Type complex
woningbouw met portiekontsluiting en galerijflat, beide met winkels

Geografisch

Appartementnummer
A050
Artol cordinaten X-as
9334672
Artol cordinaten Y-as
43766488
Bijzonderheden
-
Buurtnaam
STADSDRIEHOEK
Buurtnummer
10
Kaartcode
U3
Kadastraalnummer
04AF01049
Sub-buurtnummer
4
Wijk
A

Inventarisatie

Datum
1995/09/13
Dia's?
ja
Dianummers
16953 01 O 16953 02 N 16953 03 NW 16953 04 ZW 16953 05 W 16953 06 ZW 16953 07 N
Inventarisatie datum
1995/08/30
Mutatiedatum
1995/09/13
Naam inventariseerder
LoB
Naam muteerder
LoB

Restauratie

Bijzonderheden
aan de Mariniersweg zijn bij een renovatie de kozijnen van de verdiepingen vervangen door kunststof exemplaren
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
-
Expeditiehof
ja, het Bredestraathof
Hoekoplossingen
-
Rooilijngegevens
het gebouw staat in de rooilijn van de Goudsesingel. Op de hoek van de Goudsesingel en de Mariniersweg is het gebouw iets in de rooilijn van de Mariniersweg teruggezet. De gevellijn knikt ter hoogte van de rooilijn van de Mariniersweg, waarna deze nog een paar meter wordt vervolgd
Vrijstaand?
nee

Uitvoerenden

Adviseur
-
Architecten
Vermeer, W.; Herwaarden, I. van (architecten- en ingenieursbureau Vermeer en Van Herwaarden)
Bijzonderheden
medewerkend architect: T.C. Bos aannemer: gebr. Kwaaitaal in combinatie met de aannemers Sipkema, De Jong en Toet
Constructeur
-
Datum opname BWT
1955/09/14
Kunstenaar
-
Ontstaansperiode
1953-1955
Opdrachtgever
N.V. Progress, pensioenfonds Unilever
Stichtingsjaar
1955