Hoogstraat 085 t/m 105 (oneven) en Mariniersweg 086 t/m 096 (even)

Projectgegevens

SID
13
Object
34
Beschrijving
Dit WONINGBOUWCOMPLEX met WINKELS is gelegen op de hoek van de Mariniersweg en de Hoogstraat is ontworpen door Van Andel en Van Embden en is gerealiseerd in de periode 1951-1954. Het pand is opgetrokken uit bruine baksteen en bestaat uit drie delen: een deel aan de Mariniersweg van zes lagen en twee delen aan de Hoogstraat van respectievelijk drie en vier lagen. De begane grond van het blok aan de Mariniersweg bestaat uit winkelruimte en een expeditiedoorgang naar het achterliggende Mariniershof. Terugliggende houten winkelpuien zijn tussen zwarte betonnen kolommen geplaatst en worden aan de bovenkant afgedekt met een lichte betonnen rand. De portieken zijn voor de rooilijn geplaatst; ze zijn bekleed met grindbeton en hebben teakhouten deuren. In de zijkant van het grindbeton zijn ronde openingen uitgespaard. Boven de deuren bevindt zich een glazen venster tot aan de dakrand waarachter het trappenhuis zichtbaar is. Dit grote venster heeft stalen en houten kozijnen en wordt onderbroken door vier blokken van grindbeton. Aan weerszijden van het trappenhuis bevinden zich kleine vensters met daarnaast grote vensters, beide met houten kozijnen. Alle vensters hebben een betonnen rand. Het trappenhuis steekt boven de vierde verdieping uit en wordt afgesloten door een betonnen rand. Boven aan de vierde verdieping zitten vierkante uitsparingen in het metselwerk. De vijfde verdieping ligt terug waarna het geheel wordt afgesloten met een uitstekende rand van hout. Het dak gaat na deze horizontale rand steil omhoog, waarna het dak weer geleidelijk naar beneden loopt. In de kopgevel aan de Hoogstraat bevinden zich twee vensters op elke verdieping en kleine acht-hoekige vensters op de eerste tot en met de vierde verdieping. Aan de Hoogstraat bevindt zich vervolgens een bouwdeel bestaande uit drie bouwlagen. De houten winkelpui op de begane grond is omrand door een betonnen uitstekende lijst met ronde hoeken. Hieromheen is de gevel met licht stucwerk afgewerkt (niet origineel) met daarboven een rand met een klassiek reliëf van methopen en triglieven. Rechts bevindt zich de deur naar de verdiepingen; een houten deur met bovenlicht waarachter het trappenhuis zich bevindt. De deur wordt door beton omrand. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich vier vensters met houten kozijnen, omrand door beton en met een betonnen borstwering. Het linkervenster heeft een Frans balkon van beton dat aan de zijkanten afgewerkt is met een metalen plaat. Tussen de vensters zit metselwerk. Het metselwerk en de vensters worden weer omlijst door beton en steekt ongeveer 30 cm. naar voren uit tegen een achtergrond van beton. Dit bouwdeel wordt afgesloten door een plat dak. Na dit blok volgt een deel, eveneens aan de Hoogstraat, van vier bouwlagen. De beide delen worden van elkaar gescheiden door een betonnen rechthoekige kolom die ook gebruikt is om dit laatste deel in vijf traveeën te verdelen. De rechthoekige vitrinekasten van de winkels steken naar voren uit en staan op een plint van zwart natuursteen. In een uitsparing zit de deur. Oorspronkelijk zijn de kozijnen van de winkelpuien van staal met hout, nu zijn er ook enkele met kunststof kozijnen. De pui wordt omgeven door zwart natuursteen waarna de puien links en rechts worden afgesloten met betonnen, naar boven uitlopende randen die boven de puien doorlopen. De begane grond wordt nog afgesloten met een betonnen luifel waarvan de uiteinden omhoog krullen. In het midden van elke travee bevindt zich de portiek met daarachter het trappenhuis; een teakhouten deur met daarboven een stuk metselwerk. Drie vensters verlichten het trappenhuis; deze zijn vierkant met in het midden een vierkant van stalen maaswerk. Deze vensters worden omgeven door metselwerk waarnaast zich de vensters en balkons van de woningen bevinden. De balkons zijn dieper, maar op dezelfde manier vormgegeven als die aan het drie bouwlagen tellende deel. Om de balkons en vensters met betonnen borstwering zit een betonnen rand. De gevel wordt afgesloten met een houten, naar voren stekende rand. Dit deel heeft een plat dak. De achtergevels zijn van baksteen. Het deel aan de Mariniersweg heeft vensters met houten kozijnen en per verdieping twee inpandige balkons. Aan de achterzijde ontbreekt de betonnen rand om de vensters, evenals bij het deel aan de Hoogstraat waar zich binnen elke travee twee bakstenen balkons met betonnen vloer bevinden. Het deel van vier bouwlagen aan de Hoogstraat heeft een achterbouw van één bouwlaag met taps toelopende vensterpartijen en houten kozijnen.
Adres
Hoogstraat 085 t/m 105 (oneven) en Mariniersweg 086 t/m 096 (even)
Architecten
Andel, R.D. van; Embden, S.J. van (bureau R.D. van Andel en ir. S.J. van Embden bi)
Buurtnaam
STADSDRIEHOEK
Huidige functie
woning(en); winkel(s)
Naam complex
-
Ontstaansperiode
1951-1954
Oorspronkelijke functie
woning(en); winkel(s)

Adres

Naam complex
-
Adres
Hoogstraat 085 t/m 105 (oneven) en Mariniersweg 086 t/m 096 (even)
Straatnaam
HOOGSTRAAT
Postcode
3011PJ
Secundaire adressen
-

Archief

Archiefnummer
BWT-nr
Bijzonderheden
-
Formuliernummer
15950
Registratie nummer BWT
P21.26'51
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
04; kelder
Bijzonderheden
-
Constructie
de vloeren en balken van kelder, begane grond, eerste verdieping en balkons van gewapend beton; overige vloeren van hout; de kolommen van kelder en winkel van gewapend beton; de achterbouw en verdiepingen stalen kolommen
Dak
plat, behalve het deel aan de Mariniersweg waar het dak na een horizontale dakrand steil omhoog gaat en daarna in een flauwe helling langzaam weer op beginhoogte uitkomt
Gevel
bruin hardgrauw baksteen
Interieur
-
Toegepaste kunst
-
Vensters & Kozijnen
hout

Functie

Bijzonderheden
-
Huidige functie
woning(en); winkel(s)
Oorspronkelijke functie
woning(en); winkel(s)
Type complex
woningbouw met portiekontsluiting en winkels

Geografisch

Appartementnummer
A058
Artol cordinaten X-as
9338878
Artol cordinaten Y-as
43747614
Bijzonderheden
oorspronkelijke kadastrale nummering: RO.AF 199, percelen 35 t/m 55
Buurtnaam
STADSDRIEHOEK
Buurtnummer
10
Kaartcode
U3-U4
Kadastraalnummer
04AF01009
Sub-buurtnummer
4
Wijk
A

Inventarisatie

Datum
1994/03/01
Dia's?
ja
Dianummers
15950 01 W 15950 02 ZW 15950 03 Z 15950 04 ZW 15950 05 Z 15950 06 NO
Inventarisatie datum
1995/09/01
Mutatiedatum
1995/09/01
Naam inventariseerder
LoB
Naam muteerder
LoB

Restauratie

Bijzonderheden
-
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
-
Expeditiehof
ja, het Mariniershof
Hoekoplossingen
-
Rooilijngegevens
het gebouw staat in de rooilijnen van de Mariniersweg en de Hoogstraat
Vrijstaand?
nee

Uitvoerenden

Adviseur
B. Versteeg
Architecten
Andel, R.D. van; Embden, S.J. van (bureau R.D. van Andel en ir. S.J. van Embden bi)
Bijzonderheden
aannemer: Groeneweg, Wetering, Van Dalen
Constructeur
-
Datum opname BWT
1954/10/29
Kunstenaar
-
Ontstaansperiode
1951-1954
Opdrachtgever
Groeneweg, Wetering en Van Dalen
Stichtingsjaar
1954