Meent 46 t/m 68 (even) en Bagijnenstraat 1 t/m 35 (oneven)

Projectgegevens

SID
10
Object
8
Beschrijving
Een blokje PORTIEKWONINGEN met winkelruimte op de begane grond, gerealiseerd in de periode 1951-1953 naar ontwerp van architecten- en ingenieursbureau Vermeer en Herwaarden, in opdracht van Philips Pensioenfonds. Het rechthoekige volume ligt vrij op een perceel tussen Meent, Oppert, Bagijnenstraat en Binnenrotte. De entrees van de winkels bevinden zich aan de Meent, hun expeditieingangen liggen aan de Bagijnenstraat. De begane grond is verhoogd waardoor ruimte wordt gecreëerd voor een entresol. Zowel de winkels als de woningen beschikken over bergruimte in de kelder bereikbaar aan de Bagijnenstraat. Middels een zestal, met een doorlopende glaswand verlichte portieken aan die zijde worden ook de woningen ontsloten; dit zijn flats op de eerste en tweede verdieping en maisonettes op de derde en vierde verdieping.De inpandige balkons tussen de trappenhuizen geven de gevel een open karakter, dat aan de zijde van de Meent geheel ontbreekt. Daar wordt het bakstenen muurvlak slechts onderbroken door series vensters, grotendeels omlijst met een kunststenen rand. Alleen de strook ramen onder de vrij brede dakrand is doorlopend en ten opzichte van het gevelvlak iets teruggelegd. Tussen de in het zicht gelaten ronde kolommen van het betonskelet zijn grote winkelpuien geplaatst in kasten bekleed met staalplaat op borstweringen die bekleed zijn met groengekleurd graniet. Het geheel staat op een hardstenen plint.
Adres
Meent 46 t/m 68 (even) en Bagijnenstraat 1 t/m 35 (oneven)
Architecten
Vermeer, W.; Herwaarden, I. van (architecten- en ingenieursbureau Vermeer en Van Herwaarden)
Buurtnaam
STADSDRIEHOEK
Huidige functie
woning(en); winkel(s); bedrijven
Naam complex
-
Ontstaansperiode
1951-1953
Oorspronkelijke functie
woning(en); winkel(s)

Adres

Naam complex
-
Adres
Meent 46 t/m 68 (even) en Bagijnenstraat 1 t/m 35 (oneven)
Straatnaam
MEENT
Postcode
3011JM
Secundaire adressen
-

Archief

Archiefnummer
BWT-nr.
Bijzonderheden
dossier voorzien van een ingevulde vragenlijst
Formuliernummer
15843
Registratie nummer BWT
P16.47'51
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
05; kelder
Bijzonderheden
de scheidings- en binnenmuren zijn van kalkzandsteen. De vloeren van de begane grond en de eerste verdieping zijn van gewapend beton, de overige zijn van hout
Constructie
gewapend betonskelet tot en met de begane grond, op de verdiepingen gemetselde dragende muren
Dak
plat, afgedekt met mastiek en grind
Gevel
donkerbruine metselsteen
Interieur
in redelijk originele staat
Toegepaste kunst
-
Vensters & Kozijnen
begane grond: grote winkelpuien in kozijnen van goudkleurig geanodiseerd aluminium in een stalen kastverdiepingen: rechtgesloten reeksen staande vensters in witgeverfde houten kozijnen met een omlijsting van kunststeen

Functie

Bijzonderheden
bouwlagen: kelder, verhoogde begane grond met een entresol, vier verdiepingen bestaande uit twee flats en één maisonette (in totaal zijn er drie verschillende woningtypen)ontsluiting: de entrees van de winkels bevinden zich aan de Meent, ze beschikken tevens over een expeditietoegang aan de Bagijnenstraat. De woningen worden via portieken aan de Bagijnenstraat ontsloten
Huidige functie
woning(en); winkel(s); bedrijven
Oorspronkelijke functie
woning(en); winkel(s)
Type complex
portiekflat met winkels op de begane grond

Geografisch

Appartementnummer
A002
Artol cordinaten X-as
9289043
Artol cordinaten Y-as
43754079
Bijzonderheden
oorspronkelijke kadastrale situatie: RO.AF 52object in bezit van één eigenaar
Buurtnaam
STADSDRIEHOEK
Buurtnummer
10
Kaartcode
U3-U4
Kadastraalnummer
04AF01004
Sub-buurtnummer
2
Wijk
A

Inventarisatie

Datum
1995/07/01
Dia's?
ja
Dianummers
15843 01 NW 15843 02 ZO 15843 03 ZW 15843 04 ZW 15843 05 N 15843 06 NW 15843 07 NO
Inventarisatie datum
1993/09/01
Mutatiedatum
1995/05/18
Naam inventariseerder
AnT
Naam muteerder
AnT

Restauratie

Bijzonderheden
-
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
-
Expeditiehof
nee, de Bagijnenstraat fungeert als expeditiestraat
Hoekoplossingen
-
Rooilijngegevens
het rechthoekige volume voegt zich in de rooilijn van de Meent
Vrijstaand?
ja

Uitvoerenden

Adviseur
ir. A. van Herwaarden ci, raadgevend ingenieurs
Architecten
Vermeer, W.; Herwaarden, I. van (architecten- en ingenieursbureau Vermeer en Van Herwaarden)
Bijzonderheden
medewerkend architect: T.C. Bos
Constructeur
-
Datum opname BWT
1953/05/21
Kunstenaar
-
Ontstaansperiode
1951-1953
Opdrachtgever
Philips Pensioenfonds Woningbouw
Stichtingsjaar
1952