Posthoornstraat 011 t/m 019 (oneven)

Projectgegevens

SID
9
Object
35
Beschrijving
KANTOORGEBOUW gebouwd in de periode 1960-1962, in opdracht van de Amsterdamse Asbesthandel De Jong N.V., ligt aan de Posthoornstraat, ingeklemd tussen het Coloniahuis aan de rechterzijde en het Graanhuis aan haar linkerzijde. Het ontwerp is getekend door Harry Nefkens. Opgetrokken vanuit een nagenoeg vierkante plattegrond biedt het pand plaats aan een winkel en bedrijfsruimte op de begane grond en kantoren op de vier lagen daarboven. Op de bovenste teruggelegde verdieping bevindt zich een ruim bemeten vierkamer-appartement. De gevels van het betonskelet zijn bekleed met stroken kunststenen platen afgewisseld door stroken in staal gevatte vensters, waardoor de gevel sterk horizontaal wordt geleed. De achtergevel is geheel opgetrokken uit lichtgekleurd metselwerk waarin horizontale raampartijen zijn opgenomen. De begane grond is verhoogd en de stalen pui die oorspronkelijk in het gevelvlak was geplaatst, ligt momenteel een stuk naar achteren waardoor de kolommen vrij in de ruimte staan. De strook met reclamebelettering die correspondeerde met de plaats van de entresol is verdwenen.
Adres
Posthoornstraat 011 t/m 019 (oneven)
Architecten
Nefkens, H.
Buurtnaam
STADSDRIEHOEK
Huidige functie
kantoren; winkel(s); dienstwoning(en)
Naam complex
-
Ontstaansperiode
1960-1962
Oorspronkelijke functie
kantoren; winkel(s); dienstwoning(en)

Adres

Naam complex
-
Adres
Posthoornstraat 011 t/m 019 (oneven)
Straatnaam
POSTHOORNSTRAAT
Postcode
3011WD
Secundaire adressen
-

Archief

Archiefnummer
BWT nr.
Bijzonderheden
kopieën van de bouwtekeningen in dossier IPW
Formuliernummer
21207
Registratie nummer BWT
B2.360'60
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
07; kelder
Bijzonderheden
de gevel op de begane grond is gewijzigd; op de bouwtekening is een stalen pui te zien in het gevelvlak de huidige pui is naar achteren geplaatst, zodat de kolommen aan de buitenkant zichtbaar zijn
Constructie
betonskelet
Dak
plat
Gevel
kunststeen, achtergevel van baksteen
Interieur
-
Toegepaste kunst
-
Vensters & Kozijnen
horizontale reeksen stalen vensters, op de begane grond een teruggelegde geplaatste pui

Functie

Bijzonderheden
oorspronkelijke functie: Amsterdamse Asbesthandel De Jong N.V. en Bouwbureau Sipkema, De Jong en Van der Kloos
Huidige functie
kantoren; winkel(s); dienstwoning(en)
Oorspronkelijke functie
kantoren; winkel(s); dienstwoning(en)
Type complex
bedrijfsgebouw met kantoor en dienstwoning

Geografisch

Appartementnummer
A004
Artol cordinaten X-as
9292000
Artol cordinaten Y-as
43694800
Bijzonderheden
oorspronkelijke kadastrale nummering: RO.AH 199 (gedeeltelijk)
Buurtnaam
STADSDRIEHOEK
Buurtnummer
10
Kaartcode
U4
Kadastraalnummer
04AH00231
Sub-buurtnummer
6
Wijk
A

Inventarisatie

Datum
1995/11/21
Dia's?
ja
Dianummers
21207 01 O 21207 02 O
Inventarisatie datum
1994/02/11
Mutatiedatum
1994/09/22
Naam inventariseerder
AnT
Naam muteerder
AnT

Restauratie

Bijzonderheden
-
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
-
Expeditiehof
nee, het gebouw is aan de achterzijde bereikbaar via een binnenplaats en heeft ook een ingang aan deze kant
Hoekoplossingen
-
Rooilijngegevens
het gebouw bevindt zich in de rooilijn
Vrijstaand?
nee

Uitvoerenden

Adviseur
Adviesbureau R. Nijhoff, Rotterdam
Architecten
Nefkens, H.
Bijzonderheden
-
Constructeur
-
Datum opname BWT
7 mei 1962
Kunstenaar
-
Ontstaansperiode
1960-1962
Opdrachtgever
-
Stichtingsjaar
1962