Westblaak 014 t/m 022 (even) en Schiedamse Vesthof 019 t/m 027 (oneven)

Projectgegevens

SID
6
Object
44
Beschrijving
KANTOORGEBOUW met twee winkels op begane grond, waarachter BIOSCOOPCOMPLEX met dancing in de kelder, gebouwd in 1959 naar ontwerp van Architectenbureau G.E. Lette te Den Haag (Lette deed dit in eerste instantie als medewerkend architect van Architectenbureau B. Hoogstrate, maar zette na diens overlijden het bureau voort onder eigen naam). Als constructeur was W.K. Heuves uit Voorburg bij het werk betrokken. Het Aannemingsbedrijf Gebr. Van Luitgaarden te Rotterdam was opdrachtgever en bouwer van het kantoorgedeelte; N.V. Scala Theater was opdrachtgever van het bioscoopgedeelte, met C.V. Aannemings Mij. 'De Nieuwe Rotterdamsche' te Rotterdam als bouwer. De Rotterdamse binnenhuisarchitecten E.A.M. Schönau en J. Schuil waren verantwoordelijk voor de vormgeving van het interieur van het Scalatheater.Het totale complex bestaat uit drie onderdelen: een kantoorpand aan de Westblaak, bestaande uit een kelderlaag, begane grond en zes verdiepingen; daarachter een tussenlid tussen kantoorpand en bioscoopzaal, bestaande uit een kelderlaag, begane grond en twee verdiepingen; daar weer achter tenslotte de grote, midden op de Schiedamse Vesthof gelegen bioscoopzaal. Het complex werd gefundeerd op schokbeton- en betondrukpalen. Daarboven werd voor de constructie gebruik gemaakt van een gewapend betonskelet (systeem 'De Waal'), behalve bij de overspanning van de zaal waar gebruik werd gemaakt van stalen spanten. De verschillende onderdelen zijn afgedekt met een plat dak (mastiek plus grind).De voorgevel van het kantoorpand aan de Westblaak is geheel gevat tussen hoog opgaande, iets door de daklijn heenschietende zijmuren van geglazuurd zwart metselwerk. Op de begane grond is een iets verhoogde stoep aangelegd met een donkergrijze natuurstenen stootrand en een vloer van 'flagstones'. In het midden van de voorgevel, over de hoogte van de begane grond en de eerste verdieping, bevindt zich bij wijze van entree tot de bioscoop een grote open, diep het pand ingaande voorhal. Voor deze entree, in de rooilijn van de voorgevel, staat aan weerszijden een met zwart natuursteen (syaniet) beklede kolom. De entree zelf is gevat in een eveneens met syaniet bekleed portaal. De binnenwanden van de voorhal zijn, binnen een omlijsting van syaniet, voorzien van een decoratief wandmozaïek van geglazuurde groene tegeltjes, dat werd vervaardigd door de Rotterdamse kunstenaar Teus van den Berg. Tegen deze mozaïekwanden zijn, op ooghoogte, tot in het interieur doorgaande vitrinekasten van geanodiseerd aluminium aangebracht. Diep in de voorhal bevindt zich de eigenlijke entree in de vorm van een tussen stalen stijlen geconstrueerde dubbele glazen wand - waartussen een tochtportaal - met dito dubbele deuren. In het midden van de voorhal, voor de glazen wand, een honingraatvormig kassahuisje van staal, aluminium en glas. De entree annex voorhal is, nog binnen het portaal, aan de bovenzijde voorzien van een sterk uitkragende luifel van gewapend beton. Deze luifel gaat naar binnen toe op expressieve wijze over in een verlaagd plafond van hout met pleisterwerk. De luifel wordt bekroond met een neonreclame in losse letters, die de tegenwoordige naam van de bioscoop aangeeft: 'CINERAMA'.Aan weerszijden van de entree tot de bioscoop staan met kleine groene mozaïektegeltjes beklede kolommen in de rooilijn van de voorgevel. Hierachter liggen de puien van de begane grond terug. Links van de bioscoopentree bevindt zich de geheel gemoderniseerde entree tot de kantoren op de bovengelegen verdiepingen. Rechts is een nog originele winkelpui (thans apotheek) te zien. Hier, in het midden, boven een donkergrijze natuurstenen plint strekt zich een etalagepui van geanodiseeerd aluminium uit met links daarvan de entree tot de winkel met dito deur en bovenlicht. Rechts van de etalage bevindt zich een nevenentree tot de bovengelegen kantoren, bestaande uit een sterk verloederde houten deur- en vensterpartij.De gevel van de eerste tot en met de vijfde verdieping is gevat in een 21 vensterassen breed raster van kunststeen. Hierin zijn grote staande vensters geplaatst met borstweringen van draadglas. De gevel van de zesde verdieping ligt iets terug achter een loggia en is voorzien van een betonnen pergola. De loggia is voorzien van decoratieve schokbetonnen hekjes. In de terugliggende gevel is een doorgaande, houten deur- en vensterpui geplaatst. Deze pui wordt aan de bovenzijde afgesloten door een hoge betonnen dakrand. Op het platte dak staan links en rechts twee gemetselde lifthuisjes. Bij de achtergevel van het kantoorpand springt - in aansluiting op de winkelruimtes van belendende percelen - uiterst links en rechts de begane grond naar voren.Op de verdiepingen lopen de terugliggende, uiterst links en rechts in de gevel gelegen trappenhuizen door achter een over de eerste tot en met de zesde verdieping doorgaande verticale vensterstrook met betonnen kozijnen. Het tussen deze trappenhuizen gelegen deel van de achtergevel springt weer iets naar voren. Dit geveldeel is gevat tussen hoekdammen van metselwerk. Tegen de begane grond en de eerste en tweede verdieping bevindt zich het tussenlid naar de bioscoopzaal. De gevel van de derde tot en met de zesde verdieping bestaat uit een betonnen raster, waarin gemoderniseerde vensters. Het tussenlid bezit een eenvoudige gevel van gepleisterde betonkolommen waartussen gepleisterde borstweringen. Deuren en vensters zijn van staal. Tegen de oostgevel bevindt zich een overluifelde toegang met trapje naar de dancing in de kelder.De ten zuiden van het tussenlid gelegen bioscoopzaal bestaat uit een aan oost-, zuid- en westzijde vrijliggend bouwvolume midden op de Schiedamse Vesthof. De zaal vormt uitwendig een trapeziumvormige, nagenoeg geheel gesloten, strak gemetselde doos, aan oost- en westzijde geleed door uitkragende betonnen kolommen.Het pand is voorzien van een betonnen dakrand en plat dak. Er zijn diverse nooduitgangen op de begane grond. N.B. Het interieur van het complex werd niet bezocht. De bioscoop omvatte aanvankelijk één zaal ('Scala'), tegenwoordig vijf ('Cinerama I-V'). Bij de oplevering waren de publieksruimtes van 'Scala' voorzien van een rijke aankleding en meubilering. Zo vervaardigde Cuno van der Steene uit Baarn een decoratieve wandbetimmering voor de wandelgang van de bioscoopzaal en de Rotterdamse beeldhouwer Pieter Roovers wandversieringen van keramiek voor de wanden van de trappen. Wat hier nog van over is onbekend.
Adres
Westblaak 014 t/m 022 (even) en Schiedamse Vesthof 019 t/m 027 (oneven)
Architecten
Lette, G.E. (architectenbureau G.E. Lette, Den Haag v/h B. Hoogstrate bna, Rijswijk)
Buurtnaam
COOL
Huidige functie
bioscoop; kantoren; winkel(s)
Naam complex
-
Ontstaansperiode
1953-1959
Oorspronkelijke functie
bioscoop; kantoren; winkel(s)

Adres

Naam complex
-
Adres
Westblaak 014 t/m 022 (even) en Schiedamse Vesthof 019 t/m 027 (oneven)
Straatnaam
WESTBLAAK
Postcode
3012KL
Secundaire adressen
-

Archief

Archiefnummer
BWT-nr.
Bijzonderheden
-
Formuliernummer
18909
Registratie nummer BWT
B2.94'53
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
07; kelder
Bijzonderheden
-
Constructie
schokbeton fundering en betondrukpalen, gewapend betonskelet
Dak
plat
Gevel
syeniet, kunststeen, beton, baksteen
Interieur
oorspronkelijk interieur ontworpen door E.A.M. Schönau en J. Schuil
Toegepaste kunst
mozaïekwand entree door Teus van den Berg wandbetimmering in gang vervaardigd door Cuno van der Steene keramische wandversiering van Pieter Roovers alle kunstenaars afkomstig uit Rotterdam
Vensters & Kozijnen
winkelpuien van geanodiseerd aluminium; vensters hout

Functie

Bijzonderheden
voormalige bioscoop Scala; momenteel bioscoop Cinerama
Huidige functie
bioscoop; kantoren; winkel(s)
Oorspronkelijke functie
bioscoop; kantoren; winkel(s)
Type complex
kantoorgebouw met bioscoop en winkels

Geografisch

Appartementnummer
-
Artol cordinaten X-as
9251827
Artol cordinaten Y-as
43690366
Bijzonderheden
oorspronkelijke kadastrale nummering: RO.AG 18 perceel 62
Buurtnaam
COOL
Buurtnummer
12
Kaartcode
U4
Kadastraalnummer
04AG01142
Sub-buurtnummer
4
Wijk
A

Inventarisatie

Datum
1995/10/31
Dia's?
ja
Dianummers
18909 01 N 18909 02 N 18909 03 ZO 18909 04 ZO
Inventarisatie datum
1995/10/31
Mutatiedatum
1995/12/21
Naam inventariseerder
FrA
Naam muteerder
WyG

Restauratie

Bijzonderheden
-
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
-
Expeditiehof
ja, Schiedamse Vesthof
Hoekoplossingen
nee
Rooilijngegevens
het gebouw bevindt zich in de rooilijn; de bioscoopzaal is uitgebouwd en beslaat nagenoeg de gehele expeditiehof
Vrijstaand?
nee

Uitvoerenden

Adviseur
-
Architecten
Lette, G.E. (architectenbureau G.E. Lette, Den Haag v/h B. Hoogstrate bna, Rijswijk)
Bijzonderheden
aannemer kantoorgedeelte: gebr. Van Luitgaardenaannemer bioscoop: C.V. Aannemingsmaatschappij 'De Nieuwe Rotterdamsche'
Constructeur
W.K. Heuves
Datum opname BWT
1959/04/18
Kunstenaar
T. van den Berg, C. van der Steene, P. Roovers
Ontstaansperiode
1953-1959
Opdrachtgever
N.V. Scala Theater
Stichtingsjaar
1959