Schiedamse Vest 180

Projectgegevens

SID
6
Object
27
Beschrijving
Voor het nieuwe ZIEKENHUIS voor ooglijders werden al vroeg in de oorlog plannen getekend onder leiding van de gezaghebbende architect A. van der Steur. Het onderkomen moest plaats bieden aan twee ziekenhuizen, één aan de Oostmolenwerf en de ander aan de Nadorstraat, die beiden het oorlogsgeweld niet overleefden. In april 1942 werd aan de bouw begonnen, maar moest het jaar daarop weer worden stilgelegd door de door de Duitsers afgekondigde bouwstop. Direct na de oorlog werd er opnieuw met de bouw aangevangen. De schaarse materiaalvoorziening en het tekort aan arbeiders zorgde voor nogal wat oponthoud.Het oogziekenhuis bestaat uit twee delen. Het hoofdvolume van Van der Steur staat op een nagenoeg vierkant perceel en is u-vormig. De binnenplaats is op de begane grond voor het grootste deel bebouwd.De gevel van de westvleugel, waarin de dienstruimten zijn ondergebracht, is geheel opgetrokken uit een geelgrijze baksteen. De plint wordt gevormd door metselwerk afgesloten met een geprofileerde kunststenen cordonlijst. Het muurvlak daarboven wordt onderbroken door series staande vensters. Voor de derde verdieping hangt een galerij op betonnen tongewelven die rusten op kunststenen consoles. De balustraden en lijstwerk van het balkon, maar ook enkele raamtraceringen en de friesversiering zijn uitgevoerd in donker kunstgraniet. De gevel wordt afgesloten door een hoog fries uitgevoerd in metselwerk in een visgraatverband.De gevel van de iets lagere zuid- en oostvleugel is op een dergelijke manier vormgegeven, alleen ontbreken balkons of galerijen. Op de plaats van de verbinding van beide vleugels bevindt zich een iets teruggelegde entree, gemarkeerd door een soort klokketoren waarop zich het kunstwerk bevindt. In de oostelijke vleugel aan de Baan bevindt zich de entree naar de binnenhof en een achteringang van het ziekenhuis. Het met een kunststenen lijst omrande trappenhuis vormt een verticaal element in de gevel. Tussen deze tracering bevinden zich glas-in-lood ramen.De uitbreiding van het ziekenhuis aan de noordzijde dateert uit 1955 en uitgevoerd door het architectenbureau J.P. van Bruggen, G. Drexhage, J.J. Sterkenburg en A. Bodon. Het volume is iets minder hoog, slechts drie lagen, de opbouw van deze gevels is eenvoudig en van dezelfde geelbruine baksteen als het bouwdeel van Van der Steur. De korte noordgevel wordt verlevendigd door een baldakijnachtige uitbouw van een deel van de verdiepingen, met vensters en borstweringen bestaande uit siermetselwerk. In deze gevel zijn een aantal oorspronkelijke stalen kozijnen vervangen door kunststof exemplaren.
Adres
Schiedamse Vest 180
Architecten
Steur, A.J. van der; Herman de Groot, W.A.C.; Ruige, K.I.
Buurtnaam
STADSDRIEHOEK
Huidige functie
ziekenhuis
Naam complex
Oogziekenhuis
Ontstaansperiode
1941-1949
Oorspronkelijke functie
ziekenhuis

Adres

Naam complex
Oogziekenhuis
Adres
Schiedamse Vest 180
Straatnaam
SCHIEDAMSE VEST
Postcode
3011BH
Secundaire adressen
-

Archief

Archiefnummer
BWT-nr.
Bijzonderheden
de tekeningen van de uitbreiding bevinden zich in dossier B2.562'54
Formuliernummer
18554
Registratie nummer BWT
P27.23'41; B2.562'54
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
7
Bijzonderheden
-
Constructie
gewapend beton
Dak
plat
Gevel
geelgrijze baksteen met betonelementen
Interieur
gangen en trappenhuizen in redelijk oorspronkelijke staat
Toegepaste kunst
metaalplastiek 'De Zon' op de toren, als symbool voor het terugkerende licht in de ogen van de patiënten, van de hand van K. Gellings uit 1948
Vensters & Kozijnen
hout, draaiende delen van staal (op sommige plaatsen vervangen door kunststof)

Functie

Bijzonderheden
-
Huidige functie
ziekenhuis
Oorspronkelijke functie
ziekenhuis
Type complex
ziekenhuis

Geografisch

Appartementnummer
-
Artol cordinaten X-as
9259600
Artol cordinaten Y-as
43666800
Bijzonderheden
-
Buurtnaam
STADSDRIEHOEK
Buurtnummer
10
Kaartcode
U4
Kadastraalnummer
04AG00051
Sub-buurtnummer
5
Wijk
A

Inventarisatie

Datum
1995/10/01
Dia's?
ja
Dianummers
18554 01 Z 18554 02 ZW 18554 03 W 18554 04 W 18554 05 O 18554 06 ZW
Inventarisatie datum
1995/04/11
Mutatiedatum
1995/12/07
Naam inventariseerder
AnT
Naam muteerder
AnT

Restauratie

Bijzonderheden
in de noord-, west-, en zuidgevel zijn sommige van de oorspronkelijk stalen draaiende delen van de kozijnen vervangen door kunststof exemplaren
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
-
Expeditiehof
nee, alhoewel er zich aan de oostkant van het gebouw een onderdoorgang bevindt naar een kleine binnenplaats
Hoekoplossingen
-
Rooilijngegevens
volume voegt zich geheel in de rooilijn
Vrijstaand?
ja

Uitvoerenden

Adviseur
ir. P.W. Deerns en J.A. Verhoeven
Architecten
Steur, A.J. van der; Herman de Groot, W.A.C.; Ruige, K.I.
Bijzonderheden
het ziekenhuis is rond 1955 uitgebreid door het bureau J.P. van Bruggen, J.J. Sterkenburg, G. Drexhage, A. Bodonaannemer: Aannemingsmaatschappij J.P. van Eesteren
Constructeur
-
Datum opname BWT
1949/04/26
Kunstenaar
K. Gellings
Ontstaansperiode
1941-1949
Opdrachtgever
Stichting voor Ooglijders
Stichtingsjaar
1948