Ketelaarsstraat 015

Projectgegevens

SID
6
Object
8
Beschrijving
De BRANDWEERKAZERNE op de hoek van de Baan en de Ketelaarsstraat, gerealiseerd in de periode 1959-1963 naar ontwerp van J. Bister, architect bij Gemeentewerken, sluit de bebouwing aan de Baan aan de zuidzijde af. In het bouwblok tussen Schiedamsedijk en Baan, waar over het algemeen kleine bedrijfsgebouwen te vinden zijn van een niet al te hoogstaand architectonisch kaliber, is de kazerne een opvallende verschijning. Sterk van opzet en mooi gedetailleerd, één van de redenen dat het gebouw nog steeds in vrijwel originele staat verkeerd. Een andere verklaring daarvoor is natuurlijk dat het gebouw nog steeds in handen is van dezelfde eigenaar en nog steeds dezelfde functie heeft. Het volume aan de Baan is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en telt vier bouwlagen. Op de begane grond zijn tussen de kolommen van het skelet vijf garagedeuren aangebracht waarachter het brandweermaterieel staat opgesteld. De ruimte in de meest linkse travee is opgevuld met een muurvlak bestaande uit grote 'bakstenen' van kunststeen die in siermotief zijn gemetseld. Voor het skelet op de verdiepingen hangt een vliesgevel van aluminium, gevuld met glas en lichtgrijze metalen panelen. De vliesgevel wordt omlijst door de betonnen vloer van de eerste verdieping aan de onderzijde en de daklijst aan de bovenkant en aan de zijkanten door de twee opgaande betonnen penanten. Het volume dat haaks hierop staat loopt parallel aan de Ketelaarsstraat, maar de kopse gevel is in de rooilijn van de Baan iets teruggelegd. Dit deel is eveneens opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, maar is veel kleinschaliger. Het heeft ook twee verdiepingen, maar is toch lager. In het volume bevindt zich de hoofdentree en trappenhuis en kantoorruimte op de verdiepingen. Deze vleugel heeft op de verdiepingen een aluminium vliesgevel, die voor het grootste deel geheel uit glas bestaat, waarachter het trappenhuis zichtbaar is. Daar waar de kantoren liggen is de gevel geslotener, en ingevuld met dezelfde metalen panelen als in de vliesgevel aan de kant van Baan. De gevel wordt hier wederom ingekaderd door de betonnen horizontale elementen (verdiepingsvloer en daklijst) en aan de zijkanten door opgaande penanten bestaande uit blauwgrijs verglaasde handgevormde baksteen. Beide gesloten kopse gevels zijn opgetrokken uit hetzelfde materiaal. Op de begane grond is tussen de kolommen een stalen pui geplaatst waarin zich de entree bevindt. De twee traveeën aan de rechterzijde hiervan, bestaan uit een muurvlak van grijze handgevormde baksteen aan de bovenzijde afgesloten door een smalle strook vensters.
Adres
Ketelaarsstraat 015
Architecten
Gemeentewerken Rotterdam, afdeling gebouwen
Buurtnaam
STADSDRIEHOEK
Huidige functie
brandweerkazerne
Naam complex
-
Ontstaansperiode
1959-1963
Oorspronkelijke functie
brandweerkazerne

Adres

Naam complex
-
Adres
Ketelaarsstraat 015
Straatnaam
KETELAARSSTRAAT
Postcode
3011CM
Secundaire adressen
-

Archief

Archiefnummer
BWT-nr.
Bijzonderheden
-
Formuliernummer
19145
Registratie nummer BWT
B3.70'59
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
04; kelder
Bijzonderheden
-
Constructie
gewapend beton
Dak
plat
Gevel
basement: blauwgrijs verglaasde handvormsteen en grijze handvormsteen, aan de zijde van de Baan grote 'bakstenen' van kunststeen in siermotief verdiepingen: aluminium vliesgevel met glas en metalen panelen
Interieur
niet bekend
Toegepaste kunst
aluminium plastiek aan de zijde van de Baan van de hand van A. Volten uit maart 1963
Vensters & Kozijnen
stalen pui op de begane grond, aluminium op de verdiepingen

Functie

Bijzonderheden
-
Huidige functie
brandweerkazerne
Oorspronkelijke functie
brandweerkazerne
Type complex
brandweerkazerne

Geografisch

Appartementnummer
-
Artol cordinaten X-as
9263660
Artol cordinaten Y-as
43654755
Bijzonderheden
-
Buurtnaam
STADSDRIEHOEK
Buurtnummer
10
Kaartcode
U4
Kadastraalnummer
04AG01247
Sub-buurtnummer
5
Wijk
A

Inventarisatie

Datum
1995/11/01
Dia's?
ja
Dianummers
19145 01 ZW 19145 02 ZW 19145 03 Z
Inventarisatie datum
1994/09/01
Mutatiedatum
1996/03/20
Naam inventariseerder
AnT
Naam muteerder
AnT

Restauratie

Bijzonderheden
-
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
-
Expeditiehof
ja, de Hoornbrekersstraat
Hoekoplossingen
kopse gevel van het volume aan de Ketelaarsstraat springt aan de Baan iets terug
Rooilijngegevens
gebouw voegt zich in de rooilijnen van de Baan en Ketelaarsstraat
Vrijstaand?
nee

Uitvoerenden

Adviseur
-
Architecten
Gemeentewerken Rotterdam, afdeling gebouwen
Bijzonderheden
projectarchitect: J. Bister aannemer: J.G. Hak
Constructeur
Gemeentewerken Rotterdam, afdeling utiliteitsbouw
Datum opname BWT
1963/06/07
Kunstenaar
A. Volten
Ontstaansperiode
1959-1963
Opdrachtgever
gemeente Rotterdam
Stichtingsjaar
1963