Objecten

Delftseplein 031

Projectgegevens

SID
1
Object
10
Beschrijving
STATIONSPOSTKANTOOR, gesitueerd aan het Delftseplein en gebouwd tussen 1954 en 1959 naar ontwerp van de architecten E.H. en H.M. Kraaijvanger. De ligging van dit als postverwerkingsgebouw ontworpen complex is sterk bepaald door het naastgelegen Centraal Station. Een directe verbinding tussen het postkantoor en de perrons was noodzakelijk voor het vervoer van poststukken. Het programma van eisen werd opgesteld op basis van een automatisch postverwerkingssysteem die de PTT vlak voor de oorlog in Den Haag had toegepast.Het gebouw is opgebouwd vanuit een rechthoekige plattegrond van 104 bij 36 meter en telt veertien bouwlagen. De verdiepingen hebben een nagenoeg identieke indeling. Op de kopse kanten bevinden zich kantoorruimten. Tussen de kantoren bevinden zich de ruimten voor postverwerking en expeditie die een dubbele verdiepingshoogte hebben. Vanwege de omvang van de postverwerkingsapparatuur is naar een minimaal aantal kolommen gestreefd. De bovenste verdieping is geheel vrij van kolommen en heeft een vrije overspanning van meer dan dertig meter en een hoogte van ruim negen meter. Het dak wordt ondersteund door forse betonnen liggers.De lange gevels van het gebouw worden horizontaal geleed door kaders van brede betonnen vloerbanden aan de zijkanten van het gebouw om en om door penanten worden verbonden. Grote puien van beton, staal en glas zetten de ruimte tussen de uitstekende vloeren dicht. De puien zijn verdeeld in een borstwering van blauwe verglaasde steen, een breed venster van teakhout en een aluminium pui. Het brede venster biedt uitzicht naar buiten en is op ooghoogte aangebracht. De aluminium pui bevat twee dubbele vensters met een ruimte ertussen. Tussen de vensters is een stalen loopbrug aangebracht om de ramen te kunnen reinigen. De vensters zijn verdeeld in vier stroken glas die afwisselend van matglas of helder glas zijn voorzien. Tussen de vloerbanden is aan de buitenkant een langs de gevel te verschuiven ladder aangebracht.In de zuidgevel wordt het gevelstramien links afgesloten door een hoogopgaand verticaal kader waarin diepliggende vensters zijn aangebracht; midden in het kader een met baksteen bekleed muurvlak dat tot boven de daklijst is doorgezet. De noordgevel wordt op elke verdieping aan de rechterkant onderbroken door een dubbel stalen hijsluik die door een katrol op de bovenste verdieping kunnen worden bediend. Rechts van het midden is een verticaal terugliggend metselwerk muurvlak zichtbaar die de plaats van de vier grote transportliften aangeven. De betonnen kaders van de gevel lopen door voor het muurvlak.De gevels van de kantoorgedeelten bestaan uit diepliggende vensters tussen kunststeen penanten. De borstweringen zijn van lichtgeel verglaasde baksteen in verticaal verband. Aan de westgevel is rechts een trappenhuis geplaatst dat is voorzien van een kunstwerk vervaardigd door Louis van Roode. Het kunstwerk dat zich over de veertien verdiepingen uitstrekt, bestaat uit betonnen gevelplaten met ingekleurd motief en uitstulpende vensters in een onregelmatig patroon. De kunststenen vensters zijn voorzien van gekleurd glas-in-beton.Aan de oostgevel is eveneens een trappenhuis geplaatst dat uit lichtgele verblendsteen is opgebouwd.Aan de kant van het spoor is een overdekt perron gesitueerd waar posttreinen kunnen worden geladen en gelost. De overkapping heeft een bijzondere betonconstructie; aan de hoofdstructuur van het gebouw zijn ypsilon-vormige liggers in horizontale stand bevestigd. Aan de uiteinden worden de liggers door dunne stalen kolommen ondersteund. Het laadperron is door een schroefvormige betonnen oprit aan de oostzijde van het gebouw vanaf de straat bereikbaar. De perrons van het Centraal Station zijn bereikbaar via een tunnel onder het spoorwegemplacement. Aan de westzijde is de begane grond uitgebouwd in aansluiting op het eerste perron van het Centraal Station.Aan het Delftseplein is links op de begane grond een forse luifel aangebracht die is bekleed met aluminium; de luifel wordt aan het uiteinde ondersteund door een rechthoekige betonnen arcade. Een bordes leidt naar de ingang van het postkantoor dat zich hier bevindt.Aan het interieur van het gebouw is veel aandacht besteed door middel van duurzaam materiaalgebruik en zeer veel toepassingen van moderne kunst. Op de eerste plaats het westelijke trappenhuis dat zich achter het immense kunstwerk van Louis van Roode bevindt. Het trappenhuis heeft wanden van witte verglaasde steen, trappen en vloeren van leisteen en trapleuningen van naturelgelakt teakhout. De soms felgekleurde glas-in-beton vensters komen van binnenuit gezien het best tot hun recht. De wand eromheen is van begane grond tot en met het dak met serpentino kinklers bekleed. Naast de gekleurde vensters bevindt zich op iedere verdieping op de wand naast de lift een kunstwerk. Deze zijn van diverse kunstenaars en in verschillende materialen uitgevoerd. Dit geldt ook voor de wandversieringen in het oostelijke trappenhuis. Ook in de kantines en vergaderzalen zijn verschillende schilderingen en plastieken aangebracht.De betimmeringen in het gebouw waaronder de dagkanten van de vensters in de kantoorgedeeltes en de werkkasten in het oostelijke trappenhuis zijn in geprofileerd houtwerk uitgevoerd (damwandprofiel). De leidingkokers op iedere verdieping weggewerkt achter fraai vormgegeven stalen kastdeuren. Het kleurgebruik in het gebouw is, evenals aan de buitenkant, terughoudend en in combinaties van witte en grijze tinten uitgevoerd. Op een enkele plaats is kleur toegepast zoals het naturel gelakte houtwerk van dorpels en trapleuningen, de fosforgele werkkasten en de kleuren in een aantal van de kunstwerken. Het interieur bevindt zich nog grotendeels in oorspronkelijke en goed bewaarde staat.
Adres
Delftseplein 031
Architecten
Kraaijvanger, E.H.; Kraaijvanger, H.M. (ir. E.H. Kraaijvanger ci en H.M. Kraaijvanger arch)
Buurtnaam
CS-KWARTIER
Huidige functie
postkantoor; opslag; kantoor
Naam complex
Stationspostkantoor
Ontstaansperiode
1954-1959
Oorspronkelijke functie
postverwerkingsgebouw

Adres

Naam complex
Stationspostkantoor
Adres
Delftseplein 031
Straatnaam
DELFTSEPLEIN
Postcode
3013AA
Secundaire adressen
DELFTSEPLEIN 033

Archief

Archiefnummer
BWT-nr.
Bijzonderheden
-
Formuliernummer
25720
Registratie nummer BWT
B2.610'54
Vindplaats bouwtekeningen
GAR

Bouwkundig

Aantal bouwlagen
14
Bijzonderheden
-
Constructie
gewapend beton, bovenste verdieping vrije overspanning van 34 meter
Dak
plat, loopbruggen over betonnen liggers, dakopbouwen aan oost- en westzijde van lift- en trappenhuizen
Gevel
kunststeen, verglaasde baksteen, aluminium, hout
Interieur
bijzondere verdiepingsindeling van dubbelhoge werkvloeren geflankeerd door kantoorvloeren
Toegepaste kunst
het gebouw is rijkelijk voorzien van toegepaste kunst: aan de westgevel een abstracte versiering met uitstulpende glas-in-betonramen van Louis van Roode, het metalen plastiek `Phoenix' is van Kees Timmer en de versierde wand bij de hoofdingang door Dolf Henkes. De kunstenaars Th. Dobbelman, V. Elenbaas, J. Bezemer, N. Wijnberg, H. Petri, G. Romeijn, B. Zijlmans, H. van Norden en B. van der Smit maakten de 27 etage-aanduidingen in de trappenhuizen in verschillende technieken als sgrafito, ceramiek, natuursteen, mozaïek en baksteen
Vensters & Kozijnen
gecombineerde vensters van brede houten ramen en dubbele stalen puien voorzien van afwisselend helder en matglas

Functie

Bijzonderheden
het gebouw heeft een bijzondere indeling van verdiepingshoogten; de zes ruimten voor postverwerking hebben een dubbele verdiepingshoogte; slechts aan de kopse kanten telt het gebouw 14 bouwlagen
Huidige functie
postkantoor; opslag; kantoor
Oorspronkelijke functie
postverwerkingsgebouw
Type complex
postkantoor met postverwerkingsbedrijf

Geografisch

Appartementnummer
Artol cordinaten X-as
9208438
Artol cordinaten Y-as
43777216
Bijzonderheden
-
Buurtnaam
CS-KWARTIER
Buurtnummer
13
Kaartcode
T3-U3
Kadastraalnummer
06S 04456
Sub-buurtnummer
2
Wijk
A

Inventarisatie

Datum
1995/04/01
Dia's?
ja
Dianummers
25720 01 ZW 25720 02 ZW
Inventarisatie datum
1994/05/01
Mutatiedatum
1995/11/15
Naam inventariseerder
DLC
Naam muteerder
WyG

Restauratie

Bijzonderheden
-
Monument?
nee
Monumentnummer
-
Restauratie architect
-
Restauratie jaar
-
Restauratie?
nee
Rijksprovinciaalgemeentelijk monument
-
Sloopgegevens
-

Stedenbouwkundig

Bijzonderheden
het gebouw heeft dezelfde ori├źntatie als de Lijnbaanflats en heeft een vrijwel identiek bouwvolume
Expeditiehof
nee
Hoekoplossingen
nee
Rooilijngegevens
het gebouw is nagenoeg vrijstaand gesitueerd aan het Delftseplein; aan de westzijde is het verbonden met het eerste perron van het Centraal Station
Vrijstaand?
ja

Uitvoerenden

Adviseur
ir. A. Aronsohn ci
Architecten
Kraaijvanger, E.H.; Kraaijvanger, H.M. (ir. E.H. Kraaijvanger ci en H.M. Kraaijvanger arch)
Bijzonderheden
aannemer: N.V. Aannemingsmaatschappij J.P. van Eesteren
Constructeur
-
Datum opname BWT
-
Kunstenaar
Louis van Roode; Kees Timmer; Dolf Henkes; Th. Dobbelman; V. Elenbaas; J. Bezemer; N. Wijnberg; H. Petri; G. Romeijn; B. Zijlmans; H. van Norden; B. van der Smit
Ontstaansperiode
1954-1959
Opdrachtgever
-
Stichtingsjaar
1959