Stories

Vier keer per dag de brandgrens over

Vier keer per dag de brandgrens over

Architectuurhistoricus Han Timmer blikt terug op zijn jeugd in de jaren zestig in Kralingen. Vier keer per dag liep hij de brandgrens over en registreerde de verschillen tussen vooroorlogse en naoorlogse gebouwen. De drie schoolgebouwen met katholiek, christelijk en openbaar onderwijs waren een lesje in de Hollandse verzuiling. De buurt uit zijn jeugd bleek een minikosmos aan geschiedenis. Het zou zomaar kunnen dat hier zijn liefde voor architectuur en geschiedenis geboren is.

  • Stories
Stamping ground van galeriehouder Knap

Stamping ground van galeriehouder Knap

Kunstminnend Rotterdam kent hem. Filmend Rotterdam kent hem. Mojo Concerts kent hem. Sterker nog, oprichter Berry Visser behaalde zijn eerste grote succes samen met Georges. De organisatie van het Holland Pop Festival in 1970. Georges zijn naam en faam is voor eeuwig gekoppeld aan dit festival, maar het heeft hem minstens zoveel kopzorgen bezorgd. “Ik kan uren vertellen, alleen over dat ‘rot-festival’.” Trots erop is hij ook, zoals de uitgebreide Holland Pop-collectie in zijn nieuwe kunstgalerie laat zien. De ondernemende tachtiger hief zijn vorige galerie aan de Gashouderstraat op, maar begon dit jaar op de begane grond van het woongebouw aan ’s Lands Werf opnieuw. “Achter de ramen zitten is niets voor mij.“ Al is het uitzicht op de Maas vanuit zijn woning in hetzelfde gebouw fantastisch.

  • Stories
Bij Groosman maakten ze overal wat van

Bij Groosman maakten ze overal wat van

Elly van der Koore werd kort na de bevrijding geboren en maakte de opbouw van de stad in volle glorie mee. Over de oorlog werd nog vaak gesproken, thuis en op school. De armoe, de beperkingen, de gezamenlijke vijand. Het zorgde voor saamhorigheid en een groot arbeidsethos. Zo begon Elly op haar 16e te werken en studeerde in de avonduren bij. Tot haar 65e heeft ze op veel verschillende plekken in Rotterdam gewerkt. Van 1967 tot 1974 werkte Elly bij Groosman & Partners. Zijn gebouwen staan niet hoog op haar favorietenlijst maar ze had er de leukste tijd.

  • Stories