De mythe van het Venster op de Rivier
- Guest contributions
Jan Bokhorst, Gottfried Gelaudemans en Gerard Mulder zien elkaar jaarlijks bij de oud-werknemersbijeenkomsten van ICI in het Maritiem Museum tegenover hun oude werkplek. Voor het Platform halen ze nogmaals herinneringen op aan hun langdurige dienstverband, gemiddeld zo’n veertig jaar. Trots en verbondenheid typeert hun relatie met ICI. “Toch jammer dat ICI is opgehouden te bestaan.”
Frans Hooykaas kent Rotterdam als zijn broekzak. Geboren, getogen en er nog steeds wonend. Hij werkte zijn hele leven in het Wijnhavenkwartier waar hij begon als bouwkundig tekenaar bij architectenbureau Van den Broek en Bakema en eindigde als docent aan de Willem de Kooning Academie. Nu gidst hij onder andere Duitse toeristen door Rotterdam met als startpunt de Boompjes. Een gesprek over de stad, haar architectuur, Jaap Bakema en kleur.
Het oud-schippersechtpaar De Groot-Nap woont aan de Scheepmakerskade. Het is dezelfde plek waar ze jaren met hun klipper ‘Mare Silentum’ lagen. Huizen stonden er nog niet. Ze vertellen over hun leven als binnenvaartschippers, de Leuvehaven en hun liefde voor het varen.
The Prow monument of 1957 for the seamen who lost their lives during the Second World War. It is the work of sculptor Fred Carasso who originally didn't win the competition. The sculpture group was added 8 years later.
Het Bijkantoor van de Nederlandsche Bank sneuvelde tijdens het bombardement in 1940. Het duurde tot 1955 voordat het nieuwe gebouw aan de Boompjes gereed was, tegenwoordig rijksmonument.
In 1953 Imperial Chemical Industries built a new Dutch headquarter at the Leuve-harbour. Cornelis Elffers designed this building and the Grain-warehouse next door. For years the chemical barrels of ICI 'decorated' the cay.
The Grain Warehouse, opening in 1957 at the corner of Wijnharbour, Posthoornstreet, housed the companies Comittee of Graintraders, several trading companies and a the extension of ICI.
Rob van Katwijk woonde vanaf 1961 in de dienstwoning aan de Scheepmakershaven 67 op de vijfde etage. Hij vertelt over zijn jeugd in het kantoorpand dat qua functie niet veranderd is. Het is nog steeds een bedrijfsverzamelpand, weliswaar zonder de (dienst)woning en de veranderende wijk, die hij regelmatig fotografeert.
Aan de Marconistraat verrees in 1953 een groot veilingcomplex, dat gebouwd wordt voor de pas gestichte N.V. Rotterdamse Citrusveiling en uitgewerkt werd door de architecten Van Tijen en Maaskant.
Joosje van Geest werkt vanuit het wederopbouwpand het Glazen Gebouw aan de Vijverhofstraat/Teilingerstraat, voorheen eigendom van Kramer en Röder IJzerwaren en Gereedschappenhandel. De architectuurhistoricus heeft een voorliefde voor rafelranden in de stad zoals ZOHO, dat zich kenmerkt door ietwat verwaarloosde, middelgrote kantoren uit de jaren ’60.