Rotterdamsche Bank
Before the war, the Rotterdamsche Bankvereeniging (known as Robaver) and Amsterdamsche Bank were located close to each other on Coolsingel, on the site of what is now the Bijenkorf department store.
- Buildings
- National Monuments
Before the war, the Rotterdamsche Bankvereeniging (known as Robaver) and Amsterdamsche Bank were located close to each other on Coolsingel, on the site of what is now the Bijenkorf department store.
In 1951 the firms Ter Meulen, Wassen and Van Vorst moved into a building with a facade almost 100 metres in length at the Binnenwegplein. The three collaborating shops had been housed in the Dijkzigt temporary retail complex. In the new building three sections beneath one roof will be separated by removable glazed partitions.
Martin Landman heeft zich tijdens de razzia in 1944 verstopt. Als onderduiker is de hongerwinter daardoor nog zwaarder. Een persoonlijk verhaal over de ontberingen.
Het Waterstadgenootschap Rotterdam zet zich in om de boeiende geschiedenis van het Maritiem District zichtbaar te maken. Oude beelden terugbrengen of beschermen, rondleidingen geven en thematische folders maken, maar vooral vertellen over de historie van Waterstad. Wie zijn de drijvende krachten achter dit genootschap dat in samenwerking met het platform de expositie Waterstad, Wederopbouw en Wonen organiseerde? Een verhaal over vier vrouwen met een missie.
Jan Bokhorst, Gottfried Gelaudemans en Gerard Mulder zien elkaar jaarlijks bij de oud-werknemersbijeenkomsten van ICI in het Maritiem Museum tegenover hun oude werkplek. Voor het Platform halen ze nogmaals herinneringen op aan hun langdurige dienstverband, gemiddeld zo’n veertig jaar. Trots en verbondenheid typeert hun relatie met ICI. “Toch jammer dat ICI is opgehouden te bestaan.”
Frans Hooykaas kent Rotterdam als zijn broekzak. Geboren, getogen en er nog steeds wonend. Hij werkte zijn hele leven in het Wijnhavenkwartier waar hij begon als bouwkundig tekenaar bij architectenbureau Van den Broek en Bakema en eindigde als docent aan de Willem de Kooning Academie. Nu gidst hij onder andere Duitse toeristen door Rotterdam met als startpunt de Boompjes. Een gesprek over de stad, haar architectuur, Jaap Bakema en kleur.
Het oud-schippersechtpaar De Groot-Nap woont aan de Scheepmakerskade. Het is dezelfde plek waar ze jaren met hun klipper ‘Mare Silentum’ lagen. Huizen stonden er nog niet. Ze vertellen over hun leven als binnenvaartschippers, de Leuvehaven en hun liefde voor het varen.