
Woongebouw voor alleenwonenden en onvolledige gezinnen (RVS-flat)
- Buildings
- Municipal Monuments
In Het smeedwerk van herinnering vertelt Paul Gellings over zijn Rotterdamse familie en in het bijzonder over zijn grootvader Karl Josef Gellings. Deze was in 1892 geboren in Duitsland, werd in de Eerste Wereldoorlog door de Fransen krijgsgevangen gemaakt en wilde na zijn vrijlating emigreren naar Amerika.
Opbouwdag 2021 stond in het teken van toerisme. Rotterdam een attractie?! is een vraag en bevestiging in één. We gingen op zoek naar de attractie van de stad. Met de wederopbouw in de hoofdrol en het Songfestival als bekroning.
Architectuurhistoricus Han Timmer blikt terug op zijn jeugd in de jaren zestig in Kralingen. Vier keer per dag liep hij de brandgrens over en registreerde de verschillen tussen vooroorlogse en naoorlogse gebouwen. De drie schoolgebouwen met katholiek, christelijk en openbaar onderwijs waren een lesje in de Hollandse verzuiling. De buurt uit zijn jeugd bleek een minikosmos aan geschiedenis. Het zou zomaar kunnen dat hier zijn liefde voor architectuur en geschiedenis geboren is.
Als vaste waarde van het team van Platform Wederopbouw Rotterdam is Marlies Lageweg altijd bezig met de geschiedenis van Rotterdam. Dit ligt deels besloten in haar opleiding maar misschien nog wel meer in haar persoonlijke familiegeschiedenis.
De heer en mevrouw De Keyzer wonen sinds 1973 in woongebouw De Plantage in Kralingen. De betrokkenheid voor het gemeentelijk monument is in de loop der jaren een passie geworden. Nieuwe bewoners krijgen bij tijd en gelegenheid van mevrouw een bezoekje waarbij ze vertelt over de bijzondere historie. “Opeens ontstaat er dan respect voor het gebouw waar men woont.”
Kunstminnend Rotterdam kent hem. Filmend Rotterdam kent hem. Mojo Concerts kent hem. Sterker nog, oprichter Berry Visser behaalde zijn eerste grote succes samen met Georges. De organisatie van het Holland Pop Festival in 1970. Georges zijn naam en faam is voor eeuwig gekoppeld aan dit festival, maar het heeft hem minstens zoveel kopzorgen bezorgd. “Ik kan uren vertellen, alleen over dat ‘rot-festival’.” Trots erop is hij ook, zoals de uitgebreide Holland Pop-collectie in zijn nieuwe kunstgalerie laat zien. De ondernemende tachtiger hief zijn vorige galerie aan de Gashouderstraat op, maar begon dit jaar op de begane grond van het woongebouw aan ’s Lands Werf opnieuw. “Achter de ramen zitten is niets voor mij.“ Al is het uitzicht op de Maas vanuit zijn woning in hetzelfde gebouw fantastisch.
Het vooroorlogse Kralingen kende een heel ander stratenplan dan het gedeelte dat na het bombardement opgebouwd werd. De groenstroken werden verlegd en er kwam veel woningbouw in blokken. In dit artikel wordt aan de hand van kaarten de ontwikkeling vin Kralingen West getoond.