• Articles

Zoho Studio vermomd als Berlijns café

Robvermeulen2

Achter de onopvallende, grijze gevel met grote ramen van de Zomerhofstraat 60 huist sinds 2016 Zoho Studio. Als je binnenloopt verandert het perspectief, een grote hoeveelheid planten, gezellige zitjes en een grote tafel rond de grote gapende vide vallen op. Rob Vermeulen, één van de eigenaren van Zoho Studio, nog vermoeid van een nachtje doorwerken schenkt koffie in. “Pasgeleden kwam iemand plantjes brengen. Hij dacht dat we iets met planten deden, of wij ze wilden?” Hij lacht om het misverstand. “Toch kun je zeggen dat wij er een soort ziel ingebracht hebben. Het is bijna een soort Berlijnse kroeg.”

Animatiestudio

Zoho Studio is de start-up van film/televisie producenten Nadadja Kemper en Rob Vermeulen van Holland Harbour. Ze maken documentaires zoals God’s Address voor de IKON en produceren zelf speel- en animatiefilms zoals Oliver’s Travels, een animatiefilm over een ijsbeer die allerlei avonturen beleeft. Tot 2015 huurden ze een ruimte bij het Wereldmuseum maar ze groeiden uit hun jasje. Voor grotere producties moesten er zo’n 40 mensen tegelijk kunnen werken en de nieuwe, maar tevens hoge, robotgestuurde camera en 3D-laserscanner om visuele effecten mee te maken hadden veel ruimte nodig. “We zochten daarom een gek hoog pand met veel volume. Liefst betaalbaar en in de buurt van het station, want de animatoren waar we mee samenwerken wonen lang niet allemaal in Rotterdam.”

Zoho Studio

Betaalbaar en dichtbij het station

Na een dagje rondstruinen in de buurt van het station stuitten ze op het pand van de voormalige drukkerij. De eigenaar van de drukkerij had het pand van de originele tegelhandel al anderhalf jaar te huur staan en was heel enthousiast over het voornemen van Zoho studio. Rob en Nadadja waren op hun beurt erg enthousiast over de locatie en de 600 vierkante meter. “We dachten meteen dat dit een coole en creatieve plek was.” Rob heeft de wijk langzaam beter leren kennen. “Ik heb nooit beseft dat het allemaal van Havensteder was en dat er zoveel creatievelingen zaten. Heel gemêleerd ook.” Rob vertelt over Broeinest, de showcase voor interieurarchitectuur, de koffiebar en het vega-treinrestaurant. Het maakt het gebied tot een prettige plek om te werken. “Ik kom er graag. Elke morgen wandel ik vanuit de Karel Doormanstraat hiernaartoe.” De wijk had ooit een ander imago. “Mijn vrienden vertelden dat ze vroeger niet door deze straat durfden te fietsen, dankzij de notoire uitgaansgelegenheid Palace. Dat was heftig.”

Geestuitdrijvingen

Ook ’s avonds is er veel activiteit in de buurt. Niet alleen van de creatievelingen in Zoho Studio. De etages boven hen en in de belendende panden zijn verhuurd aan meerdere bedrijfjes maar eveneens aan enkele kerkgenootschappen. Dit zorgt best voor wat geluidsoverlast. Boven Zoho Studio bevindt zich een Kaap Verdiaanse kerk die elke dienst beginnen met gejoel en geklap. Van 19.00 tot 20.30 uur duurt een dienst. Rob weet het precies. “Ik heb heel wat geestuitdrijvingen meegemaakt. Met harde geluidsinstallaties. Dus het is om zeven uur of een koptelefoon op, of even wat gaan eten of naar huis.” Hij haalt lachend zijn schouders op.

Aangenaam klimaat

Het is geen issue, want iedereen die hier werkt, is dol op het pand. “Meestal zitten we verspreid over het hele pand.” Het heeft een ziel gekregen en de sfeer is heel aangenaam. In de zomer is het nooit warm, in de winter nooit koud. Het blauwe tapijt dat er zat hebben ze eruit getrokken. De meubels zijn left-overs van vorige producties. “En het pand is een asiel voor planten en Perzische tapijten.” Rob heeft geen idee wat de betekenis is van het prachtige tegeltableau van de voormalige tegelhandel, de eerste bewoner van het pand. “Ik moet zeggen dat ik er nog nooit met die ogen naar gekeken heb. Ik loop er eigenlijk elke dag aan voorbij.” Een multifunctioneel pand dat goed gebruikt wordt, dat is het. Van tegelhandel, drukkerij en animatiestudio tot wie weet, ooit een Berlijns café. Het zaadje is geplant.

Tegenwoordig kunnen andere creatievelingen een werkplek huren in het pand.

The story of
Rob Vermeulen
Subjects
Stories