• Articles

Zadkine, de kunstenaar, het beeld en de plek

In deze gastbijdrage verhaalt voormalig planoloog van de gemeente Rotterdam, Jan van Teeffelen, over zijn herinneringen aan de kunstenaar Zadkine, het beeld de Verwoeste Stad en zijn visie op de plek.

Zadkine, de kunstenaar, het beeld en de plek

View on the Schiedamsedijk and Plein 1940 with the statue of Zadkine in 1961.

Stadsarchief Rotterdam

"Ik ben net als mijn jeugdvrienden, een jongen van de wederopbouw, geboren in 1947. Dat wil zeggen onze ouders werkten hard aan herstel van stad en land en wij sorteerden alvast voor op het betere leven daarna. Rotterdam kende ik nog niet anders dan uit de schoolbanken. Pas later ging het schoolreisje naar de Spido, Euromast, Blijdorp en de grootste haven van de wereld. Het dorp was onze biotoop en de grote stad lag in het verschiet."

Naar aanleiding van het bezoek dat voormalig planoloog van de gemeente Rotterdam over zijn herinneringen aan de kunstenaar Zadkine, het beeld de Verwoeste Stad en zijn visie op de plek.Nu (2019) neem ik de tijd om terug te kijken en een paar dingen met elkaar te verknopen. Mijn recente bezoek aan Beelden aan Zee (eind 2018) met de tentoonstelling over Ossip Zadkine was de katalysator en bracht mij op het idee ook iets te zeggen over het ‘Rotterdam van Zadkine’.