• Articles

Opbouwdag 2020

Opbouwdag is een oer-Rotterdams evenement waarop we de (weder)opbouw van de stad vieren. Een opmaat naar de Rotterdam Architectuur Maand. Het jaar 2020 zou een speciaal jaar worden. Met 75 jaar vrijheid, 60 jaar Euromast en het geplande Eurovisie Songfestival hadden we een uitgebreid programma in gedachten. Het werd een on-line editie.

Opbouwdag 2020

De landelijke crisis vanwege het coronavirus heeft alles op zijn kop gezet. Sommige activiteiten zijn vervallen, andere verplaatst en we doen ook het een en ander online. Kijk hieronder voor ons aanbod.

Voor wie is het?

Opbouwdag is voor iedereen, van jong tot oud. Voor als je in Rotterdam woont, werkt of op bezoek bent. Als je Rotterdam beter wil leren kennen. Of liefhebber bent van de stad. Of als je denkt, hoezo wederopbouw? Laat je verrassen, want de wederopbouw zit in het DNA van Rotterdam en de Rotterdammers. We wensen je ondanks alles veel plezier!

Stichting Aan Den Slag! en Platform Wederopbouw Rotterdam

Hoezo Opbouwdag?

Waarom is het zo oer-Rotterdams?

Dat komt omdat Opbouwdag is ontstaan na het bombardement in 1940, een Rotterdamse ramp van formaat. De Rotterdammers zetten vlak daarna hun schouders eronder om het puin te ruimen en de stad weer leefbaar te maken. De opbouwgedachte was geboren. Na de oorlog werd Opbouwdag een groots Rotterdams evenement van aanpakken en opbouwen. In dit artikel lees je hoe dit precies is gegaan.

Waarom vieren we het?

We vieren Opbouwdag omdat we denken dat iedereen zou moeten weten wat de geschiedenis is van de stad Rotterdam. En de verhalen die daarbij horen. Vooral omdat de wederopbouwperiode niet zomaar een periode was! Het was een tijd van armoe, maar ook van nieuwe energie. Zin om aan te pakken. Niet lullen maar poetsen. De energie die je ook nu nog voelt in de stad Rotterdam. De gebouwen, de mensen, de sfeer. Rotterdam is een stad van bouwers en aanpakkers. In 2020 vieren we Opbouwdag online op maandag 18 mei.

Dankzij...

Opbouwdag is een initiatief van Stichting Aan den Slag! en Platform Wederopbouw Rotterdam en is onderdeel van Rotterdam Festivals en de prelude van de Rotterdam Architectuur Maand.

Opbouwdag 2020/21 wordt mede mogelijk gemaakt door AIR Rotterdam, Basisschool het Landje, CBK, Deense Kerk, Euromast, Gemeente Rotterdam, Bureau Monumenten, Letteren en Erfgoed, Gebouw ‘De Heuvel’, Gemeentelijk Havenbedrijf, Gilde Rotterdam, Grote of St. Laurenskerk, Historisch Genootschap Roterodamum, JaJa Opera, Miniworld, Museum Rotterdam, RoMeO, Rotterdam Partners / Rotterdam Tourist Info, Stadsarchief Rotterdam, Open Up to Rotterdam Stadsprogramma ESC2020, Stichting Elise Mathilde Fonds, Theater Rotterdam, Vlaggenparade Rotterdam, Stichting Wijngaarden Boot.

Subjects
General