• Articles

De kwaliteit van de Gerdesiaweg

De woonblokken aan de Gerdesiaweg in Rotterdam staan op de nominatie om gesloopt te worden. Woningcorporatie Woonstad claimt dat de technische staat te slecht is om de woningen te kunnen behouden. Voormalig stedenbouwkundige Elizabeth Poot van de Gemeente Rotterdam pleit voor behoud. De blokken zijn van historische waarde en bovendien van hoge kwaliteit.

De kwaliteit van de Gerdesiaweg

Een stukje historie

De blokken aan de Gerdesiaweg zijn kort na de oorlog gebouwd. Op 14 mei 1940 lag Kralingen in de aanvliegroute van de Duitse bommenwerpers naar de binnenstad en zijn hier ook een aantal bommen gevallen. De grote brand daarna deed de rest. In het Basisplan voor de Wederopbouw is de Gerdesiaweg geprojecteerd als een brede groene route vanaf de Warande naar de Oudedijk richting Kralingse Bos. Aan de Noordzijde kwamen vier moderne woonblokken die voldeden aan de nieuwe eisen voor etagebouw.

De kwaliteit van de Gerdesiaweg
De kwaliteit van de Gerdesiaweg

Kwaliteit binnen én buiten

De appartementen werden geen driehoog voor-achter met een gedeelde trap en zolder. De Gerdesiawegblokken kregen mooie stenen portieken, flats van verschillende grootte met balkon, keuken, badkamer en een eigen berging in het souterrain. Er werden verschillende architecten ingeschakeld, moderne en meer behoudend: Brinkman & Van den Broek en Meischke & Schmidt. Dat kun je nog goed zien aan weerszijden van de Frits Ruysstraat. De woongebouwen liggen aan brede straten waarbij tussen de blokken ruime gemeenschappelijke tuinen met speelgelegenheid is. Deze kwaliteit bestaat tot op de dag van vandaag.

De blokken kwamen in beheer bij het Gemeentelijk Woningbedrijf en werden in eerste instantie verhuurd aan de “betere burgers” zoals ambtenaren en middenstanders. Later werd het meer gemengd en doordat er redelijk wat 5- en 6-kamer woningen zijn, kwamen er ook grotere gezinnen van buitenlandse komaf.

Renovatie

In 1984, ten tijde van de stadsvernieuwing, zijn de twee blokken tussen de Weteringstraat en de Marinus van der Stoepstraat voorzien van aluminium kozijnen met dubbel glas en een zogenaamde na-isolatie van de buitenmuren met gekleurde platen. Tijdens deze renovatie zijn de mensen in hun huis blijven wonen en waren er behoorlijk wat problemen.

De kwaliteit van de Gerdesiaweg

The post war housing has been 'upgraded' with trespa panels in the eighties.

Menno Janssen, 2021
De kwaliteit van de Gerdesiaweg

Door de huidige corporatie Woonstad wordt op dit moment gesproken over de sloop van 219 woningen, de twee blokken aan weerszijden van de Van de Leckestraat en de oostzijde van de Marinus van der Stoep straat. Vanuit de buurt is er terecht verzet en wel om de volgende redenen:

– qua opbouw en fundering zien de ruim 70 jaar oude blokken er prima uit

– de Gerdesiaweg en de ruime binnenterrreinen met hoge bomen leveren een mooie woonomgeving op

– de entrees en de trappenhuizen zijn goed verzorgd, het is prettig binnenkomen

– er is een diversiteit aan woningtypes, 3-6 kamerwoningen en mooie appartementen op de bovenlaag

– de woningen zijn goed ingedeeld, de kamers zijn wel klein en door de houten vloeren gehorig

– verder zijn er lekkages vanuit de balkons of dakgoten en klachten over gebreken aan de verwarming

– de gevelplaten van de buitenisolatie zijn vervuild en kwetsbaar

Conclusie

Als je het totaal bekijkt zijn de blokken wel toe aan een grote onderhoudsbeurt met aandacht voor de gevel-afwerking en het binnenklimaat. Maar in principe zijn het goede en betaalbare woningen waar lange wachtlijsten voor zijn en is sloop is absoluut ongewenst. Ook milieutechnisch is renovatie veel duurzamer dan sloop. Bovendien zijn ze eigenlijk een monument voor de wederopbouw van Kralingen !!

29-4-2021 Ir. Elizabeth Poot

The story of
ir. E. Poot
Subjects
Guest contributions
Neighborhoods
Kralingen
Buildings
Stores Living