• Articles

Betrokkenheid en gelaagdheid maken de stad

Joosje van Geest werkt vanuit het wederopbouwpand het Glazen Gebouw aan de Vijverhofstraat/Teilingerstraat, voorheen eigendom van Kramer en Röder IJzerwaren en Gereedschappenhandel. De architectuurhistoricus heeft een voorliefde voor rafelranden in de stad zoals ZOHO, dat zich kenmerkt door ietwat verwaarloosde, middelgrote kantoren uit de jaren ’60.

Betrokkenheid en gelaagdheid maken de stad

Glazen gebouw

Joosje van Geest werkt sinds twee jaar in het Glazen Gebouw aan de Vijverhofstraat/Teilingerstraat, daarvoor was zij meerdere jaren in het Gele Gebouw aan de Zomerhofstraat gevestigd. Het Zomerhofkwartier, tegenwoordig aangeduid als ZOHO, werd grotendeels verwoest tijdens het bombardement en werd daarna bestemd tot bedrijventerrein. Eerst met tijdelijke gebouwen voor gedupeerde ondernemers uit de binnenstad, daarna zijn in de jaren ’60 de huidige gebouwen tot stand gekomen. De van oorsprong 19e eeuwse woonwijk heeft nu nog maar weinig woningbouw. Het Glazen Gebouw is in 1964 gebouwd naar ontwerp van Krijgsman & Van Duin

voor de IJzerwaren en Gereedschappenhandel. Joosje laat de mooie profilering van de stalen raamkozijnen zien die overigens best opgeknapt mogen worden. “Je voelt de connectie met de ijzerwarenhandel.”

The story of
Joosje van Geest
Period
1967 -
Subjects
Stories
Neighborhoods
Zomerhof District