• Articles

Artistieke bioscoopboer

Als zoon van de bioscoopeigenaar Piet Meerburg rolde Krijn in het vak van filmdistributeur, exploitant en vervolgens eigenaar. Jarenlang was hij, net als zijn vader, directeur van LantarenVenster en eigenaar van Cinerama.

Krijn Meerburg1

Amsterdamse Rotterdammert

Als telg van verzetsstrijder en theaterondernemer Piet Meerburg is Krijn opgegroeid in Amsterdam, tevens zijn huidige woonplaats. Toch heeft Krijn 30 jaar in Rotterdam gewoond en gewerkt. In die periode ontpopte hij zich als een belangrijke Rotterdammer. In de bioscoop- en theaterbranche verwierf Krijn Meerburg faam doordat hij onder andere als eigenaar van Cinerama en directeur van LantarenVenster de alternatieve filmtheaters weer op de kaart zette. Bij zijn vertrek als directeur van LantarenVenster in 2017 werd zijn carrière bekroond met ‘De Rotterdammert’, een onderscheiding voor personen die zich vanuit hun functie bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad.

Internationaal Film Festival Rotterdam

De tijden zijn veranderd, Krijn komt niet vaak meer in Rotterdam. Eén van de redenen om in elk geval terug te keren naar de Rotterdamse theaters is het filmfestival. De afspraak kon precies tussen twee films van het IFFR ingepland worden. Het festival ligt hem na aan het hart. “Ik werkte in 1972 bij de eerste editie van het filmfestival, toen nog Film International. Wethouder De Vos zou openen en vroeg hoeveel mensen er in de zaal zaten. ‘Een man of veertig’ werd hem medegedeeld terwijl het er maar 28 waren. Toen zei De Vos: ‘Daarvoor ga ik niet openen!’ en is weer gegaan.” Krijn lacht, het is een mooie anekdote voor een festival dat in 2018 ruim 319.000 bezoekers trok. “Er waren in ’72 ook maar 17 films. En de affiches waren een soort stencils. Het is nog lang schraal geweest.” Toch staat Nederland bekend om het goede art-house filmklimaat. “Er is geen land in Europa waar zoveel aanbod is.”

The story of
Krijn Meerburg
Subjects
Stories
Neighborhoods
Baankwartier