Educatie

Platform Wederopbouw Rotterdam maakt zich sterk voor wederopbouwonderwijs. Kijk op onze website voor de mogelijkheden.

Programma: Herken je eigen stad (in ontwikkeling voor groep 3)

Een project waarbij leerlingen van groep 3 in meerdere voorbereidende lees-, knutsel en introductielessen meer leren over belangrijke (wederopbouw)gebouwen en geschiedenis van de stad. Het programma eindigt in een doe-route in Miniworld waar de behandelde gebouwen in miniatuur te zien zijn. Optioneel is een afsluitende wandelroute door de stad. De lessen zullen in de aanloop en na Opbouwdag 2022 starten. Ligt je school in Rotterdam en wil je met groep 3 meedoen? Meld je klas aan door te mailen naar: inge@wederopbouwrotterdam.nl

Programma: Dieren in de stad (groep 7 en 8)

Een rondleiding met speurvragen laat de kinderen de wederopbouw in de binnenstad ontdekken. De dieren in de stad vormen de leidraad van de tocht die ongeveer anderhalf uur duurt. Een voorbereidende les in de klas geeft de kinderen een algemene indruk van de wederopbouw die ze daarna terug zullen zien in de stad. Na afloop krijgen alle kinderen een fraai speurboekje mee. Om na te bespreken of zelf met hun broertje of zusje te doen!

De voorbereidende les wordt op een andere dag gegeven. De route start vanaf het Grotekerkplein. Mail ons voor meer info over kosten en data: contact@wederopbouwrotterdam.nl

Programma: De wederopbouw vanaf het bombardement tot aan de Euromast (VO en MBO)

In dit programma bieden we op locatie een programma voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs aan. Het programma is in samenwerking met Museum Rotterdam ontwikkeld. We starten met de experience over het bombardement in Museum Rotterdam 40-45 aan de Coolhaven en eindigen op de Euromast. Na een introductie over de wederopbouw lopen we een route door het Coolhavengebied dat veel verschillende tijdslagen qua architectuur bevat. De leerlingen krijgen een beter beeld van wederopbouw, haar architectuur en de betekenis voor de stad.

Meer weten over de mogelijkheden? Mail dan met Inge Hagenbeuk, coördinator educatie inge@wederopbouwrotterdam.nl


Wilt u zelf scholieren meer te laten zien over de wederopbouw? Deze twee video's zijn aan te raden.

Een wandeling door Rotterdam, toeristische film, Gemeente Rotterdam (1955), 14 minuten

Acteur Kees Brusse en tv-presentatrice Mies Bouwman, die een verloofd stel spelen, maken een wandeling door Rotterdam. Tijdens de wandeling wordt informatie gegeven over Rotterdam.

Paradepaard van de wederopbouw, NTR, VPRO, 24 minuten

Een aflevering van Andere Tijden waarin verleden, heden en toekomst van de Lijnbaan op een mooie manier in beeld worden gebracht.