Educatie

Platform Wederopbouw Rotterdam maakt zich sterk voor wederopbouwonderwijs. Kijk op onze website voor de mogelijkheden.

Programma: Dieren in de stad

Een rondleiding met speurvragen laat de kinderen de wederopbouw in de binnenstad ontdekken. De dieren in de stad vormen de leidraad van de tocht die ongeveer anderhalf uur duurt. Een voorbereidende les in de klas geeft de kinderen een algemene indruk van de wederopbouw die ze daarna terug zullen zien in de stad. Na afloop krijgen alle kinderen een fraai speurboekje mee. Om na te bespreken of zelf met hun broertje of zusje te doen!

De voorbereidende les wordt op een andere dag gegeven. De route start vanaf het Grotekerkplein. Mail ons voor meer info over kosten en data: contact@wederopbouwrotterdam.nl

Programma: Maak je eigen stad! (in ontwikkeling)

Een project waarbij leerlingen van de basisschool na een geschiedenisles over Wederopbouw aan de slag gaan en hun eigen gedroomde stad ontwerpen. Na afloop volgt een tentoonstelling waar de verschillende droomsteden worden besproken.

Meedenken en meewerken aan een pilot? Meld je klas aan en mail naar: contact@wederopbouwrotterdam.nl

Programma: De wederopbouw vanaf het bombardement tot aan de Euromast

In dit programma bieden we op locatie een programma voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs aan. Het programma is in samenwerking met Museum Rotterdam ontwikkeld. We starten met de experience over het bombardement in Museum Rotterdam 40-45 aan de Coolhaven. Na een introductie over de wederopbouw lopen we een route door het Coolhavengebied dat veel verschillende tijdslagen qua architectuur bevat. De leerlingen krijgen een beter beeld van wederopbouw, haar architectuur en de betekenis voor de stad.

Op maandag 17 mei of dinsdag 18 mei 2021 bieden wij dit programma gratis aan voor een zestal klassen uit het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs. We eindigen dan op de Euromast, een echt wederopbouwicoon, met een uitzicht over de stad. Interesse? Meld je klas dan aan bij Inge Hagenbeuk, coördinator Opbouwdag, via inge@wederopbouwrotterdam.nl


Wilt u zelf scholieren meer te laten zien over de wederopbouw? Deze twee video's zijn aan te raden.

Een wandeling door Rotterdam, toeristische film, Gemeente Rotterdam (1955), 14 minuten

Acteur Kees Brusse en tv-presentatrice Mies Bouwman, die een verloofd stel spelen, maken een wandeling door Rotterdam. Tijdens de wandeling wordt informatie gegeven over Rotterdam.

Paradepaard van de wederopbouw, NTR, VPRO, 24 minuten

Een aflevering van Andere Tijden waarin verleden, heden en toekomst van de Lijnbaan op een mooie manier in beeld worden gebracht.

Meedenken en meewerken aan een pilot? Meld je klas aan en mail naar: contact@wederopbouwrotterdam.nl