
Expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen
De expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen in The Red Apple is beëindigd. Gemist? Geen nood, er valt nog genoeg te ontdekken!
- Expositie
De expositie Maritiem District: Waterstad, Wederopbouw en Wonen in The Red Apple is beëindigd. Gemist? Geen nood, er valt nog genoeg te ontdekken!
Cees van Hal is weliswaar opgeleid als kunstschilder, maar ging werken bij Het Vrije Volk en had jarenlang een boekwinkel aan de Peppelweg in Schiebroek. In zijn vrije tijd bleef hij schilderen, met als onderwerp het glas, beton en staal van de Delftsestraat en Schiekadeblok.
Helga Andersen is een bekend gezicht in de Deense Kerk. Ze trouwde met een ‘holländerbørn’ en emigreerde in 1956 naar Nederland. Ze leerde de taal en merkte dat vrouwen nog weinig te vertellen hadden. De kerk voelde als thuis. Een stukje Denemarken in Nederland. Dat is nog steeds zo, al voelt ze zich tegenwoordig het meest thuis in Nederland.
Voor het stukgoedbedrijf Progress, later Müller Thomsen, werd op het terrein aan de Schiehaven tussen de loodsen een poortgebouw gebouwd. Het gebouw diende als hoofdkantoor en werd ontworpen door de bekende architect Hugh Maaskant en heet in de volksmond De Nieuwe Maaskant. Sinds 2018 is het pand van de Rotterdamse ontwikkelaar en bouwer Van der Vorm.
Unilever N.V. bouwt achter haar bestaande gebouw bij de Rochussenstraat een vijftig meter hoge kantoorflat wegens nijpend ruimtegebrek. Het gebouw van huisarchitect Van de Graaf wordt in 1959 opgeleverd en heeft op elke etage kunstwerken uit heel Europa.
In de zestiger jaren is er te weinig capaciteit voor medische studenten in Nederland en wordt besloten tot de bouw van een Medische Faculteit in Rotterdam.
In 1963 werd eindelijk een nieuwe jeugdherberg, tot dan toe in een voormalig schoolgebouw gevestigd, gebouwd aan de Rochussenstraat.
Op de hoek van de Westzeedijk en de Kievitslaan verrijst in 1958 de Parkflat van architect Groosman, aan de rand van het Zocherpark.
Achter Museum Boymans wordt in 1957 een Grieks-Orthodoxe kerk gebouwd. De architecten, ir De Jongh, Taen en dr ir Thomas Nix, laten in de opzet iets van de Grieks-Orthodoxe religie zien.
In 1970 opende de eerste en enige Deense Zeemanskerk in Nederland. Het nieuwe gebouw dat mogelijk gemaakt werd door een nationale inzameling in Denemarken staat aan de Coolhaven in Rotterdam.
Daniel Albering, de eigenaar van kinderboekenwinkel De Kleine Kapitein begon in 1992 aan de Meent en verhuisde in 2012 naar het oude telefoniegebouw van de PTT aan de Botersloot. Inmiddels heeft hij zich behoorlijk verdiept in het pand en de wijk.
De ontwikkeling van het Rotterdam Central District houdt de gemoederen al een tijdje bezig. Op initiatief van het Platform Wederopbouw en architectuurcentrum AIR werd 21 januari tijdens een publiek college gesproken over welke rol de cultuurhistorie van dit gebied speelt in de toekomstige ontwikkelingen. Hedwig van der Linden en Pieter Graaff waren hierbij en schreven er een opiniërend verslag over.