
Stadhuisplein
Het Stadhuisplein is een centraal uitgaansplein in Rotterdam dat pas in de wederopbouw is ontstaan. In eerste instantie om het Stadhuis meer waardigheid te geven.
- Algemeen
Het Stadhuisplein is een centraal uitgaansplein in Rotterdam dat pas in de wederopbouw is ontstaan. In eerste instantie om het Stadhuis meer waardigheid te geven.
Na het bombardement kreeg de Rotterdamsche Bank in 1941 toestemming om een nieuw gebouw aan de Coolsingel te bouwen, het duurde tot 1949 totdat het klaar was. De bank fuseerde met de Amsterdamsche Bank tot de Amro bank en later tot ABN-AMRO. Sinds 2014 zit boekhandel Donner in het gerenoveerde RIjksmonument.
In verband met het stedenbouwkundig plan voor de Coolsingel werd het kantoorgebouw voor De Utrecht gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw dat direct achter het oude werd gebouwd.
In november 1954 opende het door een Zwitserse verzekeringsmaatschappij gebouwde Holbeinhuis. Het gebouw werd door de combinatie van kantoren en horeca een trekpleister voor handel en uitgaand publiek genoemd.
In 1951 verrees aan het Binnenwegplein een pand van bijna honderd meter lang waarin de firma's Ter Meulen, Wassen en Van Vorst gevestigd waren. De drie winkelbedrijven waren gevestigd in het noodwinkelcomplex Dijkzigt. In het nieuwe pand kwamen ze samen onder één dak en waren onderling verbonden door wegneembare glazen tussenwanden.
Het centrumgebied van Rotterdam ligt tussen het Weena, de afgetakte Rotte (de Delftsevaart en Steigersgracht), de Westblaak en de Westersingel. In het centrum is het winkel- en uitgaansgebied geconcentreerd, met vanouds de Hoogstraat en de Oude Binnenweg met het nieuwe Binnenwegplein en het pronkstuk van de wederopbouw: De Lijnbaan. De Coolsingel fungeert als as. De meeste woningbouw was natuurlijk in de groene buitenwijken gedacht.
Unilever N.V. bouwt achter haar bestaande gebouw bij de Rochussenstraat een vijftig meter hoge kantoorflat wegens nijpend ruimtegebrek. Het gebouw van huisarchitect Van de Graaf wordt in 1959 opgeleverd en heeft op elke etage kunstwerken uit heel Europa.
In de zestiger jaren is er te weinig capaciteit voor medische studenten in Nederland en wordt besloten tot de bouw van een Medische Faculteit in Rotterdam.
In 1963 werd eindelijk een nieuwe jeugdherberg, tot dan toe in een voormalig schoolgebouw gevestigd, gebouwd aan de Rochussenstraat.
Achter Museum Boymans wordt in 1957 een Grieks-Orthodoxe kerk gebouwd. De architecten, ir De Jongh, Taen en dr ir Thomas Nix, laten in de opzet iets van de Grieks-Orthodoxe religie zien.
Hans Heetman was een bekend gezicht op de Lijnbaan. De juwelierszaak zat er vanaf het eerste uur. In januari 2018 is de zaak gestopt.