• Artikelen
  • Nieuw

Woningen Speelmanstraat en Dijkstraat

In Kralingen West werden vanaf 1946 veel woningen gebouwd om het woningtekort op te lossen. Aan de Speelmanstraat en Dijkstraat ontwierp architectenbureau Vermeer en Van Herwaarden 120 woningen in vier blokken. De entrees kregen reliëfs van kunstenaars Bakker en Bakker-Elias.

Woningen Speelmanstraat en Dijkstraat

De Speelmanstraat in 1950.

Stadsarchief Rotterdam

Woningnood

Kralingen-West werd tijdens het bombardement op 14 mei 1940 zwaar getroffen. Er ontstond grote woningnood en na de oorlog werd fors geïnvesteerd in de wederopbouw. In 1947 werden 350 woningen in Kralingen, waaronder 120 woningen en een speelplaats aan de Speelmanstraat en Dijkstraat, door de gemeente aanbesteed. Ondanks een verwacht exploitatie-tekort op de woningen van 200.000 gulden per jaar vinden de woonprojecten doorgang. Het rijk subsidieert de tekorten en verleent voorschotten voor de bouw. De huur kan daardoor in eerste instantie gemiddeld f 8.— per week per woning blijven.

Woningen Speelmanstraat en Dijkstraat

De woonblokken aan de Dijkstraat zijn bijna gereed. De woningen aan de Speelmanstraat zijn niet zichtbaar. Op de voorgrond is de fundering voor de Touwslagerflat te zien.

1948, Stadsarchief Rotterdam

Eén bankgebouw kost meer dan 350 woningen!

De totale stichtingskosten van de 350 woningen worden geraamd op ruim f 6.700.000, dwz., dat de bouw van 350 woningen goedkoper is dan b.v. die van het nieuwe pand van de Robaver aan de Coolsingel. 


Het Rotterdamsch Parool 22-07-1947

Opzet blokken

De blokken met portiekflats werden ontworpen door architectenbureau Vermeer en Van Herwaarden en gebouwd door de firma Slappendel en Rel. Het project bestaat uit vier vrijwel identieke stroken die twee aan twee met de achtergevels naar elkaar toe liggen. De panden hebben zoals het basisplan in Kralingen voorschreef, allemaal zadeldaken bedekt met rode pannen. De flats tellen elke drie verdiepingen op een souterrain, waarbij in de kap een zolderverdieping is ingericht. Aan de Dijkstraat staan twee blokken die elk 30 woningen omvatten; aan de Speelmanstraat bevindt zich een blok met 24 en een blok met 36 woningen. De groottes van de appartementen variëren, er zijn zelfs 15 woningen met vijf slaapkamers.

De woningen worden ontsloten door portieken die toegang geven tot trappenhuizen die aan de voorgevel gelegen zijn. De woningplattegronden zijn telkens ten opzichte van de trappenhuizen gespiegeld. De hoekwoningen voormen daarbij een uitzondering omdat deze door middel van vensters ook op het noorden of door middel van een klein balkon op het zuiden georiënteerd zijn. Aan de voorzijde bevinden zich de woonkamer en slaapkamers, aan de achterzijde de keuken en nog een slaapkamer.

Vijftien van de 120 woningen kregen vijf slaapkamers.

Woningen Speelmanstraat en Dijkstraat

Entree met reliëf Traagheid van Joan Bakker in de Speelmanstraat.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2024
Woningen Speelmanstraat en Dijkstraat

Entree met reliëf Babbelzucht van Joan Bakker in de Speelmanstraat.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2024

Sprookjes

De trappenhuizen tekenen zich af door de twee vensters die in een betonkader gevat zijn en van elkaar onderscheiden worden door een stortbetonnen reliëf, dat als borstwering fungeert. In de gevel boven de entrees zijn kleinere kunststenen reliëfs van het kunstenaarsechtpaar Bakker-Elias kunststenen reliëfs geplaatst. Sprookjesfiguren van Riet Elias in de Dijkstraat en speelkaarten en menselijke eigenschappen als ‘babbelzucht’ en ‘ondeugd’ van Joan Bakker in de Speelmanstraat. 

Dijkstraat, Sprookjesstraat

Nu dwaalde ik daar gisteren door de nieuwbouw van het goede Kralingen en ik dacht zo: kijk, nieuwe huizen maar geen nieuw geluid, het is weer die rooie baksteen, en die prettige grote vensters, en die balkonnetjes, en die nuchterheid, en die zakelijkheid. Of ik nu hier ging wonen of thuis bleef, het zou geen verschil maken. Alles is eender. Tot ik in de Dijkstraat kwam. Dijkstraat? Sprookjesstraat! Daar staat immers een rij nog niet geheel klaargekomen flats, en op elke flat zit in vrolijke kleuren een gevelsteen, door de Rotterdamse beeldhouwster mejuffrouw Elias grappig en leuk van een sprookjesfiguur voorzien. Een hele rij: Klein Duimpje, Roodkapje, Hans en Grietje, Assepoester, en de boze Koningin uit Sneeuwwitje, oh, al die helden, heldinnen, boze mannen en boze vrouwen uit mijn jeugd, uit uw jeugd. Is dat geen geestige en goede vondst? Denk eens aan de kinderen van deze straat, hoe hun hart aan hun huis verbonden zal worden door dat stukje droom op de gevel! Toen belandde ik in de Speelmanstraat. Ook daar staan flats, bijna gereed, en ook deze flats hebben gevelstenen, ditmaal van de hand van de kunstenaar J. Bakker. Ik heb die gevelstenen bekeken en ik ben gaan lachen, omdat ik plotseling in mijn geestesoor een wonderlijk gesprek hoorde. Het was een ruzie tussen twee bewoners van twee verschillende flats uit die Speelmanstraat. De één zei: Pas jij maar op, lelijke roddelaar, jij woont niet voor niets in flat „Babbelzucht". De ander had zijn antwoord klaar: Ik zou maar zwijgen als ik jou was, Volkshuisvesting heeft jou niet voor niets in flat „Ondeugd" gepoot! Op die gevelstenen namelijk zijn een aantal algemeen menselijke eigenschappen afgebeeld (op zeer fraaie wijze!): een vis voor stilzwijgendheid, papegaaien voor babbelzucht, een windhond voor de vlugheid, een slak voor de traagheid, een adelaar voor de verhevenheid en een aap voor de ondeugd.... En aan het eind van de Speelmanstraat vindt men vier flats met vier speelkaart-gevelstenen. Hoort u het ook? “Daar heb je dat kind weer van de ruitenheer" 


Spreeuwenpraat, Pieter Spreeuw (J. Meijer) Het Vrije Volk 27-08-1949

Woningen Speelmanstraat en Dijkstraat

Gevelsteen van Rie Elias met Aladin en de wonderlamp.

René & Peter van der Krogt, https://standbeelden.vanderkrogt.net
Woningen Speelmanstraat en Dijkstraat

Gevelsteen van Elias aan de Dijkstraat met het sprookje Sneeuwwitje.

René & Peter van der Krogt, https://standbeelden.vanderkrogt.net

Rechtzaak

Enige tijd na de oplevering van de blokken stond de bouwer De Rel terecht voor het gebruik van ondeugdelijke betonplaten op zolder. Een arbeider raakte op 22 januari 1949 ernstig gewond toen deze door een plaat zakte en vier meter lager op het betonnen bordes viel. De platen waren gewapend met ijzerschroot zonder het werk van ijzervlechters. Er waren geen tekeningen, het project had spoed. De verdachte beweerde bij hoog en laag dat hij en zijn compagnon Slappendel niet op de hoogte waren van deze praktijken, de twaalf getuigen spraken dit allen tegen. Ter verdediging werd aangevoerd dat de platen zelfs zonder bewapening de last van een man konden dragen en dat de bouwers in die tijd met grote moeilijkheden hadden te kampen; er was nagenoeg geen geschoold personeel te krijgen. De zaak werd hierop voor onbepaalde tijd geschorst.
 

Stadsvernieuwing

De stadsvernieuwing in Kralingen concentreerde zich vooral in Jaffa met renovatie, sloop en nieuwbouw en een groot Berkelplein. Mede door de metroaanleg vanaf het Oostplein, via de Slaak, de Gerdesiaweg en dwars door Lusthof naar de 's Gravenweg kwamen daar andere stukken bij. In Lusthof ging de metro deels onder de huizen door. In de Vlinderbuurt werd de bodemverontreiniging van de gasfabriek gesaneerd. De portiekblokken in de Dijkmanstraat en de Speelmanstraat en aan de Gerdesiaweg werden in 1984 voorzien van grijze en lichtgele trespaplaten om de gevelisolatie te verbeteren. In de Speelmanstraat en Dijkstraat zijn gemetselde vensterbanken zijn vervangen door aluminium exemplaren. Daarbij zijn de vrolijke  reliëfs boven de entrees zichtbaar gebleven en groen geverfd. Om de verhuizingen en vermindering van het aantal woningen op te vangen werden in de monumentale groene wig middenin de wijk twee overlooplocaties gerealiseerd, een buurtje aan de zuidkant en een ingewikkeld blok dwars over de Gerdesiaweg weg heen.

Woningen Speelmanstraat en Dijkstraat

De woningen aan de Speelmanstraat enkele jaren na de renovatie in de jaren tachtig.

Stadsarchief Rotterdam

Meer weten over Joan Bakker en Rie Elias? Switch dan naar de site van het Wederopbouw Museum.

Woningen Speelmanstraat en Dijkstraat

De Speelmanstraat in 2024.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2024
Woningen Speelmanstraat en Dijkstraat

De trespa bekleding aan de Speelmanstraat heeft zijn beste tijd gehad.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2024
Architect
Vermeer en Van Herwaarden
Locatie
Speelmanstraat, Rotterdam, Nederland
Buurten
Kralingen
Gebouwen
Wonen
Kunstenaar
Joan Bakker Rie Elias
Objecten
Speelmanstraat 001 t/m 041 (oneven) en Dijkstraat 002 t/m 042 (even)