• Artikelen

Wederopbouwrit

Met de wederopbouwrit werd je vanaf 1 augustus 1946 per bus rondgereden langs bouwprojecten in het centrum van Rotterdam.

Stadsarchief Wederopbouwrit Bussen

Wederopbouwbussen staan gereed op de Coolsingel (nu Weena) bij het VV-kantoor.

Stadsarchief Rotterdam

Sight-Seeing in Rotterdam, in de stad van de dorre puinpoesta's! Het is nog wat onwennig, maar toch interessant en stellig niet alleen voor bezoekers van buiten de stad. Immers, welke Rotterdammer, de conducteur van lijn 3 uitgezonderd, komt regelmatig in Blijdorp, Centrum en Zuid?

Het Vrije Volk 31-7-1946

Rotterdam krijgt zijn gezicht terug

Behalve Opbouwdag waren er meerdere initiatieven om de Wederopbouw van de stad te promoten. Vanaf het voorjaar van 1946 werden er Wederopbouwritten georganiseerd, waarbij geïnteresseerden per bus langs bouwprojecten werden gevoerd. De Wederopbouwritten vertrokken vanaf het Oude Tramhuys, dat toen op het Weena stond. De route ging door de hele stad en bedroeg 31 kilometer.

Vanaf het voorjaar van 1946 werden er Wederopbouwritten georganiseerd, waarbij geïnteresseerden per bus langs bouwprojecten werden gevoerd.
1957 0601 wederopbouwrit saurer lijnbaanflat AG NL Rt SA 4121 617 01

In 1957 kwam de wederopbouwrit langs de in aanbouw zijnde Lijnbaanflats.

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam, 1 juni 1957

1958 Rondrit Poster Wederopbouw Bus

Affiche voor de wederopbouwrondritten uit 1958.

Stadsarchief Rotterdam

Wethouder v.d. Brule hield een hartelijk pleidooi voor Rotterdam en voor de Opbouwrit: "De rit betekent iets. Wij Rotterdammers hebben behoefte om te zien wat er in onze stad gebeurt! Rotterdam krijgt zijn gezicht terug. Wie nu door de stad loopt kan zonder reserve zeggen, dat het hart weer klopt. Overal bruist het leven, overal vindt men de sporen van durf en initiatief. Of men nu met Rotterdammers of met niet-Rotterdammers spreekt, voor iedereen is het een openbaring. Ook daarom kunnen wij de rit niet meer missen."

Het Vrije Volk 6-11-1953

Stadsarchief Wederopbouwrit 1

Folder Wederopbouwrit 1956 met het woongebouw op het Groenendaal.

Stadsarchief Rotterdam

Stadsarchief Wederopbouwrit 3

Achterzijde folder Wederopbouwrit 1956

Stadsarchief Rotterdam

Sigaretten uit

Elk jaar werden meer geïnteresseerden rondgereden. In november 1955 werd de balans na tien jaar opgemaakt. Tien jaar Wederopbouwrit, dat betekent 472.211 passagiers en 437.155 afgelegde kilometers (tienmaal de omtrek van de aarde). Vanaf 1956 werd zelfs vanwege de grote belangstelling bij buitenlandse toeristen door de VVV een aparte rondrit georganiseerd voor ‘vreemdelingen’. Vanaf 1957 neemt de belangstelling af. De toeloop naar de Rotterdamse Wederopbouwrit is dit jaar matig. Op topdagen vertrekken er nog wel twintig bussen met rondritters vanaf het Weena, maar over het algemeen haalt men op geen stukken na de cijfers van vorige jaren. Wellicht zijn de Rotterdammers, die altijd zoveel interesse toonden voor de opbouw van de stad, er wel van overtuigd, dat er in het afgelopen jaar in verhouding niet zoveel is veranderd in en om de stad.

Vanaf 1956 werd zelfs vanwege de grote belangstelling bij buitenlandse toeristen door de VVV een aparte rondrit georganiseerd voor ‘vreemdelingen’.
Stadsarchief Wederopbouwrit Internationaal

Prentbriefkaart uit 1960 van RET en VVV.

www.rovm-digitaal.nl

In 1960 werd het roer omgegooid en ging de rit (kosten ƒ 1,25) niet langer door het centrum. De aandacht werd verlegd naar de uitbreidingen op de Linker Maasoever. Wie kent de nieuwe wijken van Hoogvliet, de Meeuwenplaat -het land van de raffinaderijen? De kapitale werken die er her en der worden uitgevoerd? Er zijn vele Rotterdammers, die daar zelden of nooit komen.

Het Vrije Volk 6-8-1957

1959 05 wederopbouwrit saurer G Herderkerk Schiebroek AG NL Rt SA 4121 3264 1 01

De busritten gingen langzaam het stadscentrum uit. De bus rijdt hier langs de Goede Herderkerk in Schiebroek.

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam, mei 1959

De opbouwrit 1960 zal hen er brengen. En -aardige verrassing- zij zal de mensen zelfs het hart van een grote raffinaderij laten zien: die van de Shell. De bus maakt een 5 km lange tocht over de terreinen van deze onderneming. Sigaretten uit, fotograferen verboden…

Het Vrije Volk 17-5-1960

Scan Wederopbouwrit Krant

De Wederopbouwritten waren een succes.

Advertentie uit Hier Rotterdam

Kris Kras door Rotterdam

In 1961 zakte de belangstelling verder naar 20.000 bezoekers. De rondrit voor buitenlandse toeristen van de VVV trok 17.000 mensen. De betrokkenen dachten: “Dat vele Rotterdammers de herbouw van hun stad zo langzamerhand wel voor gezien willen houden. Overschie, Zuidwijk, Pendrecht waren destijds grote nieuwe wijken die de aandacht, trokken. Maar wat wil men dan nu in Lombardijen nog gaan zien?”

Het Vrije Volk 12-10-1961

Het roer gaat definitief om in 1962. De naam Wederopbouwrit wordt vervangen en onder het motto Kris Kras door Rotterdam wordt de negatieve trend gekeerd. In 1966 rijden de bussen voor het laatst.

Ter ere van de hernieuwde Opbouwdagen kunnen bezoekers sinds 2018 een ouderwetse wederopbouwbusrit maken. Heeft u interesse en is het bijna 18 mei? Kijk dan bij het programma van de Opbouwdagen.

20190518 Opbouwdag Raisadekoning 45

De bushalte bij het Groothandelsgebouw voor de wederopbouwritten.

Zaterdag 18 mei 2019, Raisa de Koning

Onderwerpen
Algemeen