• Artikelen

Rotterdam bouwt een metro

Op 9 februari 1968 werd de Rotterdamse metro officieel geopend met prinses Beatrix en prins Claus als eerste passagiers.

Stadsarchief Metro Stadhuis

Om kwart over 10 vanmorgen was het zover. Buiten de vuile koude regen, binnen in de Doelen prinses Beatrix en prins Claus, die met een druk op twee knoppen de officiële daad verrichtten.

Lichtjes op een levensgroot tableau floepten aan: het metro-tracé, applaus van de achttienhonderd feestgangers, die het gebeuren bijwoonden. Na elkaar verschenen beelden van de zeven metrostations op het diascherm.

Rotterdam, de stad die zich volgens staatssecretaris M.J. Keyzer “altijd gravend een weg baant naar een betere toekomst”, heeft officieel zijn metro in gebruik genomen. Buiten kijf één van de grootste momenten uit de naoorlogse geschiedenis van de stad. Na acht jaar praten, zwoegen, heien, scheppen en vloeken eindelijk de kroon op het werk.

Het Vrije Volk 9-2-1968

Nationaalarchief Metro Beatrixclaus

Prinses Beatrix en prins Claus maken de eerste rit in de Rotterdamse metro, 9 januari 1968.

Nationaal Archief 921-0600

Netwerk

Op 9 februari 1968 werd de Rotterdamse metro officieel geopend met prinses Beatrix en prins Claus als eerste passagiers. Het kortste metrolijntje ter wereld tussen het Centraal Station en het Zuidplein was maar 5,8 kilometer lang. Maar Rotterdam was uiterst trots op zijn metro, de eerste van Nederland. En sindsdien is de metro uitgebreid tot een netwerk van 78 kilometer, waarvan overigens maar 17,7 ondergronds ligt. Ook Spijkenisse, Capelle aan den IJssel, Schiedam en Vlaardingen zijn met de metro te bereiken, en sinds 2010 loopt de metro als onderdeel van de RandstadRail zelfs naar Den Haag. De metro is niet meer weg te denken uit Rotterdam, maar in het centrum nauwelijks zichtbaar. Vanwege ruimtegebrek zijn de metrostations hier volledig ondergronds.

Het kortste metrolijntje ter wereld tussen het Centraal Station en het Zuidplein was maar 5,8 kilometer lang. Maar Rotterdam was uiterst trots op zijn metro, de eerste van Nederland.