• Artikelen

Rotterdam een attractie?!

Rotterdam een attractie?! is een tentoonstelling en film over tachtig jaar toerisme. Een leerzame en feestelijke trip van vroeger naar nu.

Rotterdam een attractie?!

Iconisch trap naar iconisch gebouw tijdens Rotterdam viert de Stad!

Bas Czerwinski, Rotterdam Make it Happen

Is Rotterdam een attractie?! Het antwoord is: ja zeker! Maar is dat altijd zo geweest? Want wat heeft een kale platgebombardeerde stad te bieden? De expositie en film laten zien hoe Rotterdam sinds 1940 toeristen naar de stad probeert te trekken.

Via Rotterdamse slogans als Aan Den Slag, Van Kiem tot Kracht en Make It Happen met als finale OPEN UP van het Eurovisie Songfestival ontdek je zelf hoe dit ‘lelijke eendje’ veranderde in een trotse zwaan.

Rotterdam een attractie?!
Platform Wederopbouw Rotterdam
Rotterdam een attractie?!

Rondreis

Rotterdam een attractie?! reist rond. Van de Laurenskerk naar Podium Islemunda naar Overschie en vanaf Opbouwdag naar het Zadkine College op het Benthemplein.

De expositie oogt als een groot prentenboek en toont aan de hand van grote manifestaties en slogans de ontwikkeling van Rotterdam als toeristenstad. Een tijdlijn die over alle panelen doorloopt toont de vele openingen van musea, nieuwe festivals, vvv-kantoren en -acties, jeugdland en marathons.

Interesse om de panelen in uw bibliotheek, entree van bioscoop of theater of wijkcentrum tentoon te stellen? Neem dan contact op met ons! U kunt mailen naar evenementen@wederopbouwrotterdam.nl.

Rotterdam een attractie?!

De opstelling van de expositie Rotterdam een attractie?! in de Laurenskerk.

Platform Wederopbouw Rotterdam
Rotterdam een attractie?!

Film

In de film word je als kijker meegenomen in de culturele en toeristische tour de force van Rotterdam. Vanaf het schrijnende bombardement tot nu komt een wereld aan manifestaties, festivals en nieuwe architectuur je tegemoet.

De film Rotterdam een attractie?! is te bekijken op ons YouTube-kanaal.

De film Rotterdam een attractie?!

Online-tour

Tijdens het online Roterodamum Café op dinsdag 18 mei, Opbouwdag was de tentoonstelling nog niet live te bezichtigen. We maakten daarom een virtuele rondleiding met Paul Groenendijk langs de tentoonstelling in de Laurenskerk.

Klik hier voor de virtuele rondleiding door de Laurenskerk.

Rotterdam een attractie?!

Ansichtkaart uit 1960

Sneak previews

Voorafgaand aan de opening van de expositie schreven we sneak previews. Hieronder staan enkele van deze previews met kleine verhaaltjes over attracties die op de tentoonstelling voorbij komen.

  1. Ansichtkaarten van 1940 tot nu
  2. Eerste wielerzesdaagse na de oorlog in de Energiehal
  3. De Laurenskerk
  4. Beelden in de Stad, waarvan overgebleven: de The Long Thin Yellow Legs
  5. Euromast, waarvan de betonnen schacht in 23 dagen klaar was!
  6. Het Dunya-festival
  7. Vijftigjarig bestaan IFFR
  8. De Beeldenroute en het terras
  9. De Femina
  10. De VVV en haar campagnes
Rotterdam een attractie?!

Impressie van het podium voor het Eurovisie Songfestival 2021 in Ahoy

Ahoy, NPO - NOS - AVROTROS

Stadsprogramma Eurovisie Songfestival

Rotterdam een attractie?! is een onderdeel van het Stadsprogramma Host City Rotterdam, Eurovision Song Contest 2021. Mogelijk gemaakt door Havenbedrijf Rotterdam.

De editie in IJsselmonde is mogelijk gemaakt door Cultuur Concreet en Podium Islemunda. De verschillende onderdelen zijn mede mogelijk gemaakt door Air Rotterdam, Euromast, Flowmo, Historisch Genootschap Roterodamum, Folke Janssen, Jurriaanse Stichting, Museum Rotterdam, Billy Nolan, Ferri Ronteltap, Rotterdam Festivals, Matheus Santana, Olivier Scheffer, Stadsarchief Rotterdam, Stichting Elise Mathilde, Stichting Romeo, Stichting Wijngaarden Boot, Theater Rotterdam, de Laurenskerk Rotterdam en Veenman+. Rotterdam een attractie?! is een initiatief van Platform Wederopbouw Rotterdam, Stichting Aan den Slag!.

Onderwerpen
Expositie