- Artikelen
Restaurant 'Old Dutch'
Old Dutch lijkt op een restant van vooroorlogs Rotterdam; maar niets is minder waar. Het bekende café aan de Coolsingel werd in 1940 verwoest en kreeg in drie maanden tijd een nieuw gebouw. Het hoorde bij het Dijkzigt noodwinkelcomplex en is als enige daarvan overgebleven.
Temidden van het nieuwe winkelcomplex op het z.g. land van Hoboken, is een der meest bekende cafés van het oude Rotterdam, het „Old Dutch" van den heer Mannes herrezen. (…) Voor den architect, den heer J.A. Lelieveldt was het ongetwijfeld een even welkome als dankbare opgaaf, deze nieuwe „noodzaak" in den trant van een oude boerderij te ontwerpen en samen met den binnenhuisarchitect, den heer A. Hamaker, heeft hij zich met succes van zijn opdracht gekweten.
De Maasbode 29 december 1940
Oud-Fries
Old Dutch lijkt op een restant van vooroorlogs Rotterdam; misschien is het wel een oude boerderij? Toch is dit bekende café-restaurant aan de Rochussenstraat wederopbouwarchitectuur pur sang. Het is het laatste overgebleven gebouwtje van het noodwinkelcomplex Dijkzigt, dat hier in het najaar van 1940 is gebouwd. Bodega Old Dutch aan de Coolsingel, naast hotel Atlanta, werd verwoest tijdens het bombardement. Het was in 1932 de nieuwe naam voor het verbouwde café De la Paix. Binnenhuisarchitect Anton Hamaker (1889-1980) uit Amsterdam had hier de gezelligheid van de oud-Hollandse huiskamer gecombineerd met de Engelse woninginrichting. Hamaker verzorgde opnieuw het interieur van Old Dutch, voor het exterieur was de Rotterdamse architect Jan Lelieveldt (1900-1970) verantwoordelijk. Deze had ervaring met het ontwerp van horecagelegenheden. De bezetter wilde aanvankelijk de Engelse naam Old Dutch niet accepteren, maar werd wijsgemaakt dat dit oud-Fries was.
Droeg het oude „Old Dutch" den titel van te zijn een „unicum in Europa", het nieuwe doet wat dat betreft, voor het oude niet onder. Eerder is het nog beter, nog royaler, nog exclusiever van atmosfeer en interieur. Nauwelijks kan men bij zulk een gebouw, dat in net drie maanden tijds gereed kwam, nog van een noodbouw spreken. Lelieveldt schiep een zeer goed afgewogen ruimteverdeeling en Hamaker slaagde er voor den zooveelsten keer in om in die ruimte gezelligheid en sfeer te scheppen en toch het eigen karakter van de zaak te bewaren.
De Maasbode 29 december 1940
Bric-à-brac
Waar de meeste noodgebouwen van het complex Dijkzigt in een zwierige moderne stijl zijn ontworpen, lijkt Old Dutch op een oude Friese boerderij. Alleen de wanden zijn net als bij de noodwinkels witgepleisterd. Het interieur is uiterst traditioneel met lederen fauteuils, houten lambriseringen en op de geel gepleisterde wanden waren à la Anton Pieck loszittende stenen en vochtplekken geschilderd. In het interieur was bovendien een keur aan attributen als koperen kanonnen, klompen en andere bric-à-brac opgesteld, wat het nostalgische karakter versterkte. Het gebouw had geen paalfundering, maar werd op een betonnen plaat gebouwd.
Anno nu
In 1954 werd er een serre bijgebouwd op de plek van het terras. De noodwinkels van Dijkzigt werden dat jaar gesloopt vanwege E55. Verder is het gebouw nog vrijwel authentiek. In 1957 verscheen de eerste Michelingids voor de Benelux en daarin kreeg Old Dutch samen met Le Coq d’Or als enige Rotterdamse restaurant een ster. Het restaurant was dé plek waar havenbaronnen, bouwers en captains of industry dineerden. Ook kwamen er veel nationale en internationale bekendheden. Old Dutch overleefde de aanleg van de metro en de bouw van de stadsvernieuwing aan de Nieuwe Binnenweg. Ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan verscheen in 2000 een boekje van Joris Boddaert: Restaurant Old Dutch. Doordat de betonplaat waarop het gebouw is neergezet gelijkmatig naar beneden is gezakt verkeert het gebouw in goede bouwkundige staat. Old Dutch is -tegen de zin van de eigenaar- op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.
- Architect
- J.A. Lelieveldt
- Periode
- 1940
- Locatie
- Rochussenstraat 20, Rotterdam, Nederland
- Onderwerpen
- Gem. Monumenten
- Buurten
- Centrum
- Gebouwen
- Horeca