- Artikelen
R.V.S.-flat
In het voor winkels bestemde gebied nabij de HEMA en V&D verrees in de Korte Hoogstraat toch een woonflat van zes verdiepingen met winkels op de begane grond. Het gebouw werd in 1953 opgeleverd en is ontworpen door Kraaijvanger architecten.

Perspectieftekening van de RVS-flat.
Kraaijvanger architectenVan vele zijden is er altijd gezegd: in het hart van de stad moeten niet uitsluitend grote magazijnen verrijzen; daar dienen ook kleinere winkels en woningen te komen. Welnu ze krijgen, zij het voorlopig in beperkte mate, hun zin. Aan de Korte Hoogstraat komen én kleine winkels én woonhuizen. De architecten verzekerden ons dat er voor dit plan groot enthousiasme bestaat. Een aanzienlijk aantal Rotterdammers geeft er kennelijk de voorkeur aan te wonen in de kern van de stad boven een rustig straatje in een buitenwijk.
Het Vrije Volk 17 november 1950

De achterzijde van De RVS-flat aan 't Steiger. De expeditie van de winkels vindt hier plaats. Naast de flat ligt modehuis Gerzon.
Technische Dienst, Stadsarchief Rotterdam, 1955-1965Winkels
De Korte Hoogstraat is een zijstraat van de Hoogstraat. Vlak om de hoek van alle grootwinkelbedrijven als Vroom & Dreesmann, Hema, C&A en Peek & Cloppenburg was het een ideale locatie voor een stel kwaliteitswinkels. Aanvankelijk was het de bedoeling een combinatie van winkels en kantoren te maken, maar vanwege de grote woningnood en de iets bescheidener belangstelling voor kantoor- en bedrijfsruimte dan verwacht, werd voor een combinatie met woningbouw gekozen. Opdrachtgever was de RVS (Rotterdamse Verzekering Sociëteiten), waar architectenbureau Kraaijvanger vaker voor werkte.
Voor de oorlog was in de Korte Hoogstraat de achteruitgang van de Passage. Eén van de winkels uit die Passage, grammofoonplatenwinkel Willem de Jong, keerde terug in de winkelgalerij. De winkels zijn met een diepte van 24 meter ruim van opzet. Er zijn vier standaardwinkels van 7,20 meter breed en twee bredere winkels. Als overgang naar het gebouw van Peek & Cloppenburg is nog een losse winkel gebouwd, merkwaardigerwijs niet ontworpen door de Kraaijvangers, maar door de Vlaardingse architect J. Steensma. Elke winkel heeft een eigen indeling met een entresol en een aparte entree met eilandetalages. Doordat de Korte Hoogstraat een hoogteverschil van 1,50 kent is er ook in de bruikbare hoogte van de winkels de nodige variëteit.

De Korte Hoogstraat in aanbouw, met links achterin de RVS-flat.
M.A.J. Hanse, Stadsarchief RotterdamDe vacantie is voorbij, de bouwvakarbeiders zijn terug, het werk is met nieuwe moed ter hand genomen. De vuren in de heimachines zijn ontstoken, overal dreunen de zware blokken op de betonnen palen. Aan de Korte Hoogstraat ging vanmorgen ook een eerste paal de grond in, het begin van een blok winkels en woningen, dat voor rekening van de N.V. Rotterdamse Verzekering Sociëteiten wordt gebouwd.
Als dit nieuwe, grote werk eenmaal voorbij is, zal de stad 60 woningen en 10 winkels rijker zijn. De architecten ir E.H. Kraaijvanger en H.M. Kraaijvanger ontwierpen het plan en Gebr. Van Heeswijks Aannemersmij. te Best voert het uit.
Het Vrije Volk 11 augustus 1952

De Korte Hoogstraat gezien vanaf het Beursplein met de RVS-flat in 1959.
Lex de Herder, Stadsarchief Rotterdam
Plattegrond van de winkels op de begane grond. De hal naar de flats bevindt zich rechts aan de kop.
Travertin
Het woongebouw is eenvoudig van opzet. Er zijn zes verdiepingen met elk tien woningen. Acht woningen hebben hun entree aan een galerij en twee kopwoningen zijn vanuit de lifthal ontsloten. De woningen hebben een balkon aan de straatkant. Het balkon is deels inpandig en steekt een klein stukje uit de gevel. De hoofdentree is aan de Soetensteeg onder het uitgebouwde kopblok. De compacte woningen van ongeveer 60 m2 bestaan uit een woonkamer, twee slaapkamers, een douchecel en een keuken. De kopwoningen zijn iets groter. In de kelder is bergruimte voor zowel de winkels als de woningen en een fietsenberging. Het gehele blok is op de stadsverwarming aangesloten. De onderbouw met winkels is als betonskelet uitgevoerd, de hogere lagen zijn geheel gemetseld.
De winkels hebben een vrijwel glazen gevel met goudkleurig geanodiseerd aluminium kozijnen. De penanten zijn bekleed met travertin; boven de winkels loopt een geribbelde dakrand van beton. De woningen hebben een gevel met verticale vlakken van lichtgele baksteen en borstweringen van blauw geglazuurde steen. De ronde kolommen bij de entree zijn bekleed met bruine tegeltjes.

Zicht op de RVS-flat vanaf het Schielandshuis.
Stadsarchief Rotterdam
De RVS-flat met het kenmerkende logo.
Maar nu naar het oostelijk deel van Rotterdams hart. Eerst hier de Korte Hoogstraat. Vrijwel voltooid nu, op v. d. Ende na, die ook nog net dit jaar begon. Tal van zaken, die in het oude centrum van de Maasstad ontstonden, vind je hier terug. Aan de ene kant Huisman, Rio, Coster, Damen, Van Haren, Brinkman en de Hema op de hoek. Aan de andere zijde Peek en Cloppenburg als afsluiting van een wand vol speciaalzaken. Een allergezelligst straatje is 't geworden in dit jaar. Daar was het vorig jaar nog niets van....
Het Vrije Volk 31 december 1953

Anno nu
De zorgvuldig ontworpen puien van de winkels met duurzame materialen en eilandetalages zijn vervangen door anonieme vlakke gevels van kunststof of hout. Het woongebouw is wel vrijwel onveranderd. Hoewel het gebouw een bescheiden rol speelt en nauwelijks opvalt in het straatbeeld, wordt de achterzijde vaak afgebeeld bij artikelen over het ‘lelijke’ Rotterdam uit de wederopbouwtijd. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de Steigergracht één van de paradepaardjes van het vooroorlogse Rotterdam was. De RVS-flat is gemeentelijk monument.
- Architect
- E.H. & H.M. Kraaijvanger
- Periode
- 1951-1953
- Locatie
- Korte Hoogstraat 6-26, Rotterdam, Nederland
- Onderwerpen
- Gem. Monumenten
- Buurten
- Centrum
- Gebouwen
- Winkels Wonen
- Objecten
- Korte Hoogstraat 006 t/m 026 (even) en Soetensteeg 001 t/m 061 (doorlopende nummering)