Columeta
Het Luxemburgse staalbedrijf Columeta liet hun pand uit 1881 aan de Eendrachtsweg door architect Fledderus verbouwen tot een modern kantoorgebouw.
- Gem. Monumenten
Een overzicht van alle artikelen op onze website.
Het Luxemburgse staalbedrijf Columeta liet hun pand uit 1881 aan de Eendrachtsweg door architect Fledderus verbouwen tot een modern kantoorgebouw.
Na de oorlog verrijzen in Kralingen twee bouwblokken met voorgeschreven zadeldaken en binnentuinen van architect Kammer en Van Tijen. Het bouwblok van Van Tijen bestond uit drie delen; het kopblok aan de Vredenoordlaan is het enige deel dat is blijven staan.
Het vooroorlogse Kralingen kende een heel ander stratenplan dan het gedeelte dat na het bombardement opgebouwd werd. De groenstroken werden verlegd en er kwam veel woningbouw in blokken. In dit artikel wordt aan de hand van kaarten de ontwikkeling van Kralingen West getoond.
Na de watersnoodramp in 1953 komt er een nieuw dijklichaam met weg, de Maasboulevard. Ook het oude Maasstation verdwijnt zodat langs de nieuwe promenade bebouwing gepland wordt. Het eerste project zijn drie flats aan 's-Lands Werf van bureau Kraaijvanger.
Het pensioenfonds van Unilever liet architect Fiolet een woongebouw ontwerpen dat als luxueuze hoogbouw aan een plantsoen de boeken inging. Het gebouw staat nog steeds aan een Kralingse parkje en is tegenwoordig gemeentelijk monument.
Langs de centrale groenstrook bouwden architecten Brinkman en Van den Broek een kort en een langgerekt bouwblok langs de Gerdesiaweg (toen nog Vredenoordlaan geheten) en een blok aan de Frits Ruysstraat. De woningen worden gekenmerkt door erkers met grote glazen puien.
Bij het bombardement van Rotterdam ligt de focus altijd op de verwoesting van het centrum. Ook bij de wederopbouw wordt meestal alleen aandacht besteed aan het nieuwe stadscentrum. Maar de wijk Kralingen was minstens zo zwaar getroffen, zeker waar het verwoeste woningen betreft. Door de westenwind drong de brand na het bombardement diep in deze, oostelijk van het centrum gelegen, wijk door.
In het na-oorlogse Kralingen komt vooral veel woningbouw. De eisen aan deze woningen zijn hoog.
Aan de Oostzeedijk Beneden ontwierp bureau Kraaijvanger op pakhuizen gelijkende woningen en winkels die in 1949 opgeleverd werden. Het complex bestaat uit vier blokken en is in 2020 gerenoveerd.
De Touwslagerflat uit 1950 aan de Oostzeedijk Beneden bevatte een groot aantal kleine woningen voor alleenstaanden en kinderloze gezinnen. Het gebouw is ontworpen door het echtpaar Pot-Keegstra. Het wordt nu door eigenaar Stadswonen verhuurd aan studenten die gaan werken, zogeheten doorverhuizers.
De nieuwe uitbreiding van Unilever aan de Rochussenstraat kreeg een kunstwerk voor de hoofdentree. De Belichaamde Eenheid van Wessel Couzijn is na verhuizing van het hoofdkantoor meeverhuisd naar het Weena.
Corso Cinema werd verwoest tijdens het bombardement in 1940. De herbouw van de bioscoop aan de Kruiskade was pas in 1961 gereed. Het interieur ging helaas verloren door een brand in 1976. Later is alleen het deel aan het Stadshuisplein gemeentelijk monument geworden.