• Artikelen

Expositie Wederopbouw Kralingen

Veel mensen realiseren zich niet dat tijdens het bombardement van 14 mei 1940 ook een groot deel van Kralingen is verwoest. In tegenstelling tot het centrum werd hier in de wederopbouw wel veel woningbouw gerealiseerd. Een expositie waard.

1961 Hoofdfoto expo scooter AG NL Rt SA klein

De Oostzeedijk in 1961.

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam

De overzichtsexpositie Wederopbouw Kralingen hangt tot en met 21 juni 2022 in de galerie aan de achterzijde van Hotel The Slaak Rotterdam. Op zondag 27 mei zijn we 's middags geopend. U kunt ook een afspraak maken voor een bezoek.

2022 0517 Expositie Kralingen Slaak ih

Expositie in galerie Hotel The Slaak

Tot en met 21 juni is de expositie opnieuw opgesteld in de galerie aan de achterzijde van Hotel The Slaak Rotterdam, dit is de Jacques Perkstraat. De panelen zijn goed zichtbaar. Ook zullen we enkele middagen aanwezig zijn om uitleg bij de panelen te geven zoals zondag 27 mei.

Kralingen West is een geliefde woonwijk met verschillende buurten. Van monumentale woningen tot na-oorlogse appartementen. Van studentenhuizen tot verzorgingshuizen. Een bijzondere mix van vooroorlogse architectuur, wederopbouw en stadsvernieuwing. Nergens kun je zo vaak de brandgrens oversteken als hier. De tentoonstelling laat zien hoe de kale vlaktes vorm gegeven werden met een moderne stedenbouwkundige opzet en oog voor de woonwensen van toekomstige bewoners. Het Vrije Volk met zijn redactiegebouw en drukkerij was een van de weinige bedrijven die terugkeerden in de wijk.

De expositie is ook op afspraak te bezichtigen.

Paul geeft rondleiding in Kralingen

Paul Groenendijk vertelt over het Hoogheemraadschap aan de Maasboulevard.

Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

Rondleidingen

De komende periode plannen we nog enkele rondleidingen door Kralingen in. Houd onze website in de gaten.

  • De Kralingen West tour brengt u langs het hoogheemraadschap, de leeuwen op de Maasboulevard, kunst aan de Oostzeedijk beneden en nog veel meer. Start en einde bij Hotel The Slaak Rotterdam.
2019 Slaak Didot34 Restaurant 4

Restaurant The Slaak

The Slaak Rotterdam

Algemeen Kralingen P1170050 small

De ruime opzet van de woningen in Kralingen aan beide zijden van de Gerdesiaweg (toen nog Vredenoordlaan geheten)

Dick Lemcke, Stadsarchief Rotterdam, 1964

Artikelen op site

Op onze website staan verschillende artikelen over Kralingen. We beginnen met een algemene tekst over het gebied en treden in detail over de wederopbouw in een separaat artikel. Ook laten we de veranderingen in Kralingen West door de jaren heen, op plattegronden zien in het artikel Kralingen in kaart.

De gebouwen die we op de website beschrijven en van mooi beeldmateriaal hebben voorzien, zijn:

Tegenover de gebouwen staan de persoonlijke verhalen. U kunt het verhaal van Hans Hollander, die als kleine jongen opgroeide in het krantengebouw, lezen maar ook het verhaal van Georges Knap, galeriehouder van Galerie Kralingen en eveneens bekend van zijn Kralingen Pop Festival. Echtpaar De Keyzer vertelt over hun passie voor de Plantageflat waar zij al 48 jaar wonen. Marlies Lageweg, onze fotografe vertelt over haar familie en de beleving van de wederopbouw in Kralingen en Han Timmer, historicus vertelt over zijn herinneringen aan de voor- en naoorlogse architectuur.

2021 Georges Knap ML SPWR Posters hres

Georges Knap in zijn galerie voor de affiches van het Holland Pop festival.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

Het project Wederopbouw Kralingen is een gezamenlijk initiatief van Platform Wederopbouw Rotterdam, Kunstroute Kralingen-Crooswijk, Hotel The Slaak en Galerie Kralingen en is mogelijk gemaakt dankzij de steun van Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam, Cultuur Concreet en Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.

Onderwerpen
Expositie
Buurten
Kralingen