• Artikelen

Expositie Wederopbouw Kralingen

Veel mensen realiseren zich niet dat tijdens het bombardement van 14 mei 1940 ook een groot deel van Kralingen is verwoest. In tegenstelling tot het centrum werd hier in de wederopbouw wel veel woningbouw gerealiseerd. Een expositie waard.

Expositie Wederopbouw Kralingen

De Oostzeedijk in 1961.

Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam

De overzichtsexpositie Wederopbouw Kralingen is na de tentoonstelling in Galerie Kralingen en Galerie The Slaak beëindigd. Hieronder volgt een kort overzicht van de artikelen die gekoppeld zijn aan de expositie. Zodra de expositie op een andere locatie in de wijk te bezichtigen kunt u op deze webpagina informatie vinden. Mocht u interesse hebben in een rondleiding door de wederopbouwwijk dan kunt u contact met ons opnemen via contact@wederopbouwrotterdam.nl

Expositie Wederopbouw Kralingen
Expositie Wederopbouw Kralingen

Restaurant The Slaak

The Slaak Rotterdam
Expositie Wederopbouw Kralingen

De ruime opzet van de woningen in Kralingen aan beide zijden van de Gerdesiaweg (toen nog Vredenoordlaan geheten)

Dick Lemcke, Stadsarchief Rotterdam, 1964

Artikelen op site

Op onze website staan verschillende artikelen over Kralingen. We beginnen met een algemene tekst over het gebied en treden in detail over de wederopbouw in een separaat artikel. Ook laten we de veranderingen in Kralingen West door de jaren heen, op plattegronden zien in het artikel Kralingen in kaart.

De gebouwen die we op de website beschrijven en van mooi beeldmateriaal hebben voorzien, zijn:

Tegenover de gebouwen staan de persoonlijke verhalen. U kunt het verhaal van Hans Hollander, die als kleine jongen opgroeide in het krantengebouw, lezen maar ook het verhaal van Georges Knap, galeriehouder van Galerie Kralingen en eveneens bekend van zijn Kralingen Pop Festival. Echtpaar De Keyzer vertelt over hun passie voor de Plantageflat waar zij al 48 jaar wonen. Marlies Lageweg, onze fotografe vertelt over haar familie en de beleving van de wederopbouw in Kralingen en Han Timmer, historicus vertelt over zijn herinneringen aan de voor- en naoorlogse architectuur.

Expositie Wederopbouw Kralingen

Georges Knap in zijn galerie voor de affiches van het Holland Pop festival.

Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam, 2021

Het project Wederopbouw Kralingen is een gezamenlijk initiatief van Platform Wederopbouw Rotterdam, Kunstroute Kralingen-Crooswijk, Hotel The Slaak en Galerie Kralingen en is mogelijk gemaakt dankzij de steun van Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam, Cultuur Concreet en Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.

Onderwerpen
Expositie
Buurten
Kralingen