• Artikelen

Opbouwdag 2021

Opbouwdag 2021 stond in het teken van toerisme. Rotterdam een attractie?! is een vraag en bevestiging in één. We gingen op zoek naar de attractie van de stad. Met de wederopbouw in de hoofdrol en het Songfestival als bekroning.

Opbouwdag 2021

De activiteiten zijn op 18 mei online in première gegaan, maar gelukkig konden we nog veel langer door. Lees hieronder wat we allemaal hebben gedaan.

Opbouwdag 2021

Programma 18 mei

De hoofdlocatie van Opbouwdag 2021 was op de Euromast. Daar werd op 18 mei een Roterodamum café gehouden met lezingen van directeur Souad el Hamdaoui over de bijzondere plek en toekomst van de Euromast, Wim Pijbes van Stichting Droom en Daad over de plannen in en met Het Park en een virtuele tour langs de expositie ‘Rotterdam een attractie?!’, over toerisme sinds 1940 in Rotterdam. Het café sloot af met de film ‘Rotterdam een attractie?!’ gemaakt door Ferri Ronteltap. Om het café terug te kijken, klik hier.

Op diezelfde avond werd de talkshow van Air gestreamd, waar moderator Bart Cosijn antwoord op de vragen: Is de wederopbouwarchitectuur een attractie? Wat voor rol speelt architectuur in de identiteit van Rotterdam als toeristenstad? probeert te krijgen. Hij gaat hierover in gesprek met Paul Groenendijk van Platform Wederopbouw, architect, publicist en samensteller van de expositie Rotterdam een attractie?!, Annemiek Baljon ambassadeur van rijksmonument hotel The Slaak en Ewout Versloot, strategisch adviseur bij het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. U kunt de talkshow hier terugkijken.

Stadstour Opbouwdag 2021

Stadstour Opbouwdag

Zoals elk jaar maken we een rondleiding vanaf de hoofdlocatie. In plotse coronajaar 2020 was dit eigenlijk ook al vanaf de Euromast maar toen liep de route door het Park en langs het Depot. (Voor degenen die deze niet gezien hebben en toch nog willen kijken, klik hier om deze film alsnog te bekijken.)

In 2021 loopt Paul Groenendijk richting Coolhaven met bijzondere gebouwen als het voormalig Belastingkantoor,
Gemaal Parksluizen en de Nieuwe Maaskant. Hierboven kunt u onze stadstour bekijken.

Opbouwdag 2021

De opstelling van de expositie Rotterdam een attractie?! in de Laurenskerk.

Platform Wederopbouw Rotterdam
Opbouwdag 2021

Het was gezellig druk tijdens Zie Overschie en Rotterdam een attractie?!

Kees Vrijdag
Opbouwdag 2021

Rotterdam een attractie?!

De expositie, mediawand en film over 80 jaar toerisme in de Laurenskerk en Theater Rotterdam werd reeds op 30 april geopend door wethouder Kasmi met een werkbezoek. Het publiek mocht pas na de coronaversoepelingen op 5 juni 2021 naar binnen. Sindsdien toert de expositie door de stad, met podium Islemunda, Grote Kerk Overschie en het Zadkine College als locaties. De afsluiting van de expositie vindt hoogstwaarschijnlijk op Opbouwdag 2022 plaats in het Stadsarchief.

Bekijk hieronder de film of als u meer wilt weten over de expositie en de artikelen, klik dan hier.

Film Rotterdam een attractie?!

Aan den Slag! met Miniworld

Miniworld maakte voor Opbouwdag een documentaire over de Euromast. En sinds 18 mei kreeg Miniworld er een mooi monument bij in de miniatuurwereld, namelijk het monument van 'Aan den Slag! Rotterdammers weten van aanpakken'. Er is een miniatuurversie van het "Aan Den Slag" monument op diverse locaties in de stad geplaatst. Vanaf 5 juni stonden de eerste Aan Den Slag miniaturen in de stad en zelfs een artikel in de Telegraaf waard.

Waarom stond het monument eigenlijk in de stad? En waar? Kijk hier als u meer wilt weten over het monument Aan den Slag! uit 1945.

Opbouwdag 2021

Educatie

Toegevoegd aan ons basisschoolprogramma is een educatief onderdeel voor MBO-scholen in samenwerking met Museum Rotterdam en de Euromast. De studenten kregen vanaf het bombardement aan de experience een introductie over de wederopbouw die ze aan de hand van een route vanaf het museum tot aan de Euromast afsloten met een uitzicht op de wederopbouwstad.

Opbouwdag 2021
Opbouwdag 2021

Historie Opbouwdag

Waarom is het zo oer-Rotterdams?

Dat komt omdat Opbouwdag is ontstaan na het bombardement in 1940, een Rotterdamse ramp van formaat. De Rotterdammers zetten vlak daarna hun schouders eronder om het puin te ruimen en de stad weer leefbaar te maken. De opbouwgedachte was geboren. Na de oorlog werd Opbouwdag een groots Rotterdams evenement van aanpakken en opbouwen. In dit artikel lees je hoe dit precies is gegaan.

Waarom vieren we het?

We vieren Opbouwdag omdat we denken dat iedereen zou moeten weten wat de geschiedenis is van de stad Rotterdam. En de verhalen die daarbij horen. Vooral omdat de wederopbouwperiode niet zomaar een periode was! Het was een tijd van armoe, maar ook van nieuwe energie. Zin om aan te pakken. Niet lullen maar poetsen. De energie die je ook nu nog voelt in de stad Rotterdam. De gebouwen, de mensen, de sfeer. Rotterdam is een stad van bouwers en aanpakkers.

Dankzij

Opbouwdag is een initiatief van Stichting Aan den Slag! en Platform Wederopbouw Rotterdam en is onderdeel van Rotterdam Festivals en de prelude van de Rotterdam Architectuur Maand.

Opbouwdag 2021 is mede mogelijk gemaakt door AIR Rotterdam, Euromast, Gemeente Rotterdam, Bureau Monumenten, Gemeentelijk Havenbedrijf, Grote of St. Laurenskerk, Historisch Genootschap Roterodamum, Jurriaansestichting, Miniworld, Museum Rotterdam, Stichting RoMeO, Rotterdam Partners / Rotterdam Tourist Info, Stadsarchief Rotterdam, Open Up to Rotterdam Stadsprogramma ESC2021, Stichting Elise Mathilde Fonds, Theater Rotterdam.

Onderwerpen
Expositie